Šport > Zimski športi
1071 ogledov

Hirscher zmagal za zeleno mizo

stefan luitz Epa Luitz nima več zmage v svetovnem pokalu. Njegovi najboljši uvrstitvi ostajata dve drugi mesti.
FIS je po več kot mesecu dni odvzela zmago nemškemu smučarju.

Mednarodna smučarska organizacija Fis je danes nemškemu alpskemu smučarju Stefanu Luitzu odvzela zmago na veleslalomu za svetovni pokal, ki je bil 2. decembra v ameriškem Beaver Creeku. Posledično so zmago na tej preizkušnji dodelili drugouvrščenemu Avstrijcu Marcelu Hirscherju.

marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

Krovna smučarska federacija je Luitza naknadno diskvalificirala zaradi nedovoljene uporabe kisikove maske. To sredstvo, uporaba kisikove maske sicer ni uvrščena na seznam prepovedanih sredstev svetovnega protidopinške agencije Wada, je uporabil med prvo in drugo vožnjo moškega veleslaloma, na katerem je bil nato najhitrejši.

A prvi je bil le dober mesec, do današnje odločitve Mednarodne smučarske zveze, ki uporabo kisikove maske oziroma posebnih znanstvenih in medicinskih metod od leta 2016 izrecno prepoveduje v lastnih pravilih.

Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, ki so posneli njegovo početje. Prizorišče svetovnega pokala v Koloradu je sicer na nadmorski višini nad 2000 metrov, kar pomeni, da bi vdihavanje dodatnega kisika lahko prineslo prednost.

Na uradni spletni strani Fis je Luitz že uradno diskvalificiran v drugi vožnji tega veleslaloma, kar pomeni, da mu je odvzeta njegova premierna zmaga v svetovnem pokalu. Novi zmagovalec je Hirscher. Drugo mesto na veleslalomu je pripadlo Švicarju Thomasu Tumlerju, po novem tretji pa je Norvežan Henrik Kristoffersen.

Na podlagi diskvalifikacije Luitza je eno mesto pridobil tudi slovenski predstavnik Žan Kranjec, ki je to tekmo končal na 25. mestu.

Luitz bo seveda moral vrniti tudi trofejo in denarno nagrado za prvo mesto. Prav tako pa mu bodo izbrisali 100 točk, ki jih je dobil za veleslalomski seštevek svetovnega pokala.

Nemec je napovedal, da bo odločitev Fis izpodbijal na mednarodnem športnem razsodišču Cas. Na voljo ima 21 dni časa za vložitev pritožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.