Šport > Zimski športi
20 ogledov

Höfl-Riescheva predala boj: po padcu konec upov

sport 11.03.14. Tina Maze of Slovenia reacts in the finish area during a traning
1/23
EPA
Tini Maze se je na finalu v Lenzerheideju, kjer je lani zaključila rekordno sezono, povsem ponesrečil smukaški nastop, ki ga je Črnjanka z velikim zaostankom končala na 15. mestu (+2,64 sekunde). Zmaga Lare Gut povsem v senci padca Marie Höfl-Riesch, ki je s poškodbami rame in komolca že končala sezono.

Na idiličnem prizorišču, obsijanem s soncem, je dolgo vodila Švicarka Fränzi Aufdenblatten. Domačinka je na isti progi, kjer so le dobre pol ure prej tekmovanje zaključili moški smukači, na svoji poslovilni tekmi s številko dve prevzela vodstvo in ga držala tudi po nastopu prvih 15 tekmovalk.

Aufdenblattnovo so v cilju pričakale reprezentančne kolegice in kolegi, s katerimi se je Švicarka objemala ob težkem slovesu od bele karavane, a se na koncu po neverjetnem spletu okoliščin celo veselila poslovilnih stopničk. Do nastopa najboljših smukačic sezone so tekmovalke močno izgubljale v primerjavi z njenim najboljšim časom, predvsem v spodnjem delu zelo naporne proge.

Fenningerjeva brezbarvna, Mazejeva zaspana

Švicarko je z izjemnim nastopom nato z vrha tik pred nastopom Tine Maze (št. 21) izrinila rojakinja Lara Gut, ki je prevzela vodstvo z naskokom 0,57 sekunde. Boj za veliki kristalni globus se je razvnel že z naslednjim nastopom, Avstrijka Anna Fenninger je z zadržano predstavo predala mali smukaški globus Marii Höfl-Riesch in v cilj prišla šele kot šesta (+1,07 sekunde).

Junakinja predzadnje tekme, Avstrijka Elisabeth Görgl, je pred nastopom Črnjanke nato le minimalno zaostala (+0,05). Mazejeva je že pri prvem merjenju vmesnega časa precej zaostala (+0,35), zaostanek se je do cilja le višal, prav pri enem od zadnjih zavojev pa je slovenska šampionka napravila še grobo napako, povsem zgrešila smer in močno zaostala v cilju (+2,64). Končno 15. mesto je bilo vseeno dovolj, da je Mazejeva v smukaški razvrstitvi napredovala na tretje mesto.

Pred tekmo je bila v smukaškem seštevku četrta, za tretjim mestom, na katerem je bila poškodovana Tina Weirather, ki v Švici ne nastopa, je zaostajala sedem točk. Štiri točke manj od Črnjanke je imela Marianne Kaufmann-Abderhalden. Slednja je zasedla 16. mesto in je bila tri stotinke za Mazejevo. To je odločilo v boju za tretje mesto, ki ga je Mazejeva končala štiri točke pred Kaufmann-Abderhaldnovo in devet pred Weiratherjevo.

Kriki Höfl-Riescheve zaledenili kri v žilah navijačev

Turoben molk pa je ciljno areno zajel ob nastopu Höfl-Riescheve, zadnje na startu, ki se je ob padcu zapletla v zaščitno mrežo in ob grozovitih krikih čakala na pomoč. Mali smukaški globus je prav gotovo ne bo prav nič potolažil, saj se zdi boj za glavno nagrado, zmago v skupnem seštevku, ob njeni poškodbi že odločen – Fenningerjeva pred jutrišnjim superveleslalomom vodi za enajst točk.

Prve informacije s tekmovališča govorijo o izpahu rame in poškodbah nadlahtnice. Höfl-Riescheva je sicer izpustila zadnji trening pred sredinim smukom, ko jo je v posteljo položila vročina. Nemka je pri drugem merjenju vmesnega časa zaostajala za pol sekunde in se na stopničke po vsej verjetnosti ne bi zavihtela, vseeno pa bi verjetno ubranila vodstvo v skupnem seštevku.

Brez zmagovalke ni veselja

Smuči se ji ob padcu niso odpele in z veliko hitrostjo je trčila v zaščitno mrežo, po hitrem posredovanju zdravniške službe pa so jo v bližnjo bolnišnico odpeljali s helikopterjem. Mazejeva je skupaj s Fenningerjevo dobila nehvaležno nalogo, da je stala ob prazni najvišji stopnički na podelitvi nagrad najboljšim smukačicam, medtem, ko je igrala nemška himna, je helikopter Höfl-Rieschevo že nosil proti bolnišnici. 

"Res je bilo komično stati na stopničkah brez zmagovalke. Tega se niti ne moreš veseliti. Res sem zadovoljna po današnji tekmi, a je težko biti srečen zaradi nesreče Marie. Upam, da ni prehudo," je po podelitvi dejala Fenningerjeva. Kot je kasneje dejal trener nemške ženske ekipe Thomas Stauffer njegove varovanke s helikopterjem niso odpeljali zaradi resnosti poškodb, a predvsem zato, ker je bila ob poškodbi rame to zanjo najmanj boleča rešitev.

Potrjeno: poškodbe za tekmo prehude

"Po prvi diagnozi na snegu očitno ne gre za poškodbo noge, temveč zgornjega dela roke in rame," je v cilju razkril Stauffer. "Seveda boli, ko padeš z ramo na trdo podlago in priletiš v mrežo. Upamo na dobre novice iz bolnišnice in upamo, da bomo lahko kaj storili s protibolečinskimi tabletami. Bolezen? Menim, da to ni bila težava."

Iz tabora nemške smučarke so kasneje le potrdili, da je sezone za olimpijsko prvakinjo v kombinaciji predčasno konec. Fenningerjevi lahko zdaj le še teorija prepreči osvojitev globusa. Avstrijka ima pred zadnjimi tremi tekmami 235 točk prednosti pred Švicarko Gutovo. Höfl-Rieschevi v uteho ostaja mali smukaški kristalni globus.

Avstrijci bi se lahko dvojne skupne zmage veselili prvič po letu 2002, ko sta bila najboljša Stephan Eberharter in Michaela Dorfmeister. Za to mora poleg Fenningerjeve delo najprej v moški konkurenci dokončati tudi Marcel Hirscher.

Finale svetovnega pokala, Lenzerheide, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 11
  • Žurnalček 07:30 13.marec 2014.

    Spravte se band od računalnikov smučat z 70km/h ,pa da vas videm !

  • momo 19:25 12.marec 2014.

    res zanimivo citat kaj pisete...problem pa je v tem da se niti sankat neznate znate pa zasankat dolocene prispevke o smučark....žal taki pac smo slovenci

  • 1111 16:20 12.marec 2014.

    ...je že pokasirala svoje...še parkrat jo bodo posneli v uniformi kako promet usmerja...ma jebe se njej, sezone je konec...