Šport > Zimski športi
1658 ogledov

Hud udarec za rise, če se to zgodi

Jan Muršak Belorusija Slovenija Profimedias
Hokejski turnir na olimpijskih igrah bo zelo okrnjen.

Hokejisti iz najmočnejše lige na svetu zaradi olimpijskih iger tokrat ne bodo prekinili tekmovanja v ligi NHL, Anže Kopitar pa bo tako kot kopica ostalih zvezdnikov ostal brez olimpijskega nastopa. Slovenija je sicer z njim in pod vodstvom njegovega očeta Matjaža Kopitarja osvojila sedmo mesto v Sočiju, kar je bilo takrat lepo presenečenje in najboljša uvrstitev Slovencev na OI v ekipnih športih. Leta 2016 so za mesto ta dosežek izboljšali rokometaši s šestim mestom v Riu.

Risi bodo v Južni Koreji nastopili brez kapetana Kraljev iz Los Angelesa, vse bolj pa se nastop v Pjeongčangu zdaj odmika tudi Janu Muršaku, Roku Tičarju, Žigi Jegliču in Robertu Saboliču, saj tudi vodilni možje lige KHL razmišljajo o košarici Mednarodnemu olimpijskemu komiteju. Za takšno potezo je kriv dopinški boj, ki ga pri MOK vodijo proti ruskim športnikom.

Ti so po McLarnovem poročilu, ki je obtožilo ruske oblasti sistematične uporabe nedovoljenih poživil in manipulacije z izvedenimi testi v Sočiju, že ostali brez nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Braziliji leta 2016, podoben ukrep pa nekatere članice MOK-a, šlo naj bi za okoli 20 protidopinških komitejev iz 'zahodnih' držav, zahtevajo tudi zdaj. 

Izključitev Rusije iz februarskih olimpijskih iger bi seveda še bolj okrnila hokejski turnir, ruska reprezentanca pa je že zavrnila namigovanja, da bi lahko igrala pod nevtralno zastavo. V boj med MOK in Rusijo je zdaj posegla KHL in dejala, da v primeru ruskega suspenza ne bo prekinila tekmovanja, brez nastopa v Pjeongčangu pa bi tako ostali tudi igralci iz druge najmočnejše lige na svetu, med njimi tudi kopica Kanadčanov, Američanov, Švedov in Fincev, prav tako pa tudi peščica slovenskih risov.

Legenda Šport "Ob takšnih lažeh mi gre na bruhanje"

Denis Oswald, vodja disciplinskega komiteja pri MOK, je dejal, da namerava svojo preiskavo v zvezi z ruskim dopingom zaključiti do začetka decembra.

MOk je pred dnevi zaradi dopinških prekrškov izrekel dosmrtno prepoved nastopanja smučarskemu tekaču Aleksandru Legkovu, ob tem pa mu je odvzel zlato medaljo z zadnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, kaznoval pa je tudi njegovega rojaka Jevgenija Belova. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.