Šport > Zimski športi
48868 ogledov

Hudo bolni skakalec Pahorjev vodič po Holmenkollbakknu

romoeren Epa
Popoldne je bil vodič po letalnici v Hollmenkolnu, zvečer je že moral v Nemčijo, kjer je nadaljeval z zdravljenjem.

Nekdanji svetovni rekorder v smučarskih poletih Bjoern Einar Romoeren se je sredi bitke za življenje odzval povabilu norveškega kraljevega para in odigral svojo vlogo med dvodnevnim državniškim obiskom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Björn Einar Romören Odločno v boj Šport Planiški junak hudo zbolel

Norveški šampion, ki se zdravi zaradi hude bolezni, poleti je namreč izvedel, da ima tumor na hrbtentci, je kralju Haraldu V., kraljici Sonji in Pahorju razkazal skakalnico Holmenkollbakken v Holmenkollnu, kasneje pa se je z ženo udeležil tudi gala večerje, ki jo je kraljevi par priredil v svoji palači.

Romoeren se je še istega večera vrnil v Nemčijo, kjer ga je čakala nova doza obsevanja. Zaradi zdravljenja je izgubil svoje svetle lase, ki so bili nekoč njegov zaščitni znak.

 | Avtor: Epa Epa

Konkretnejših informacij o njegovem zdravstvenenm stanju ni ponudil, priznal pa je, da se ne počuti najbolje, kar je glede na terapijo tudi razumljivo. Znano je, da se 38-letnik, svetovni rekorder od leta 2005 do 2011, zdravi na Norveškem in v Nemčiji. Zdravljenje se odraža tudi na njegovem zunanjem izgledu, a je kot pravi šampion odločen, da premaga zahrbtno bolezen.

"Ko sem prejel povabilo, ga nisem mogel zavrniti. Zdravniki so mi omogočili, da sem lahko šel. To zelo cenim," je povedal nekdanji šampion, o počutju pa dodal: "Moje telo je kot nekakšna greznica, zelo sem utrujen."

Na dogodka se je moral temeljito pripraviti. Zaužiti je moral ogromno količino vode in čim več časa preživeti v postelji, da je imel dovolj moči za potovanje na Norveško. "Na srečo so bili si kazalci dobri in imel sem dovolj energije, da sem lahko užival," je dodal.

"Imel sem veliko čast, da kralja prvič pospremim na vrh Holmenkollbakkna. Kraljica je bila tam že večkrat, vendar upam, da ji je bilo všeč moje vodenje. Med večerjo sem opazil, da je predsednik Pahor skoraj tako navdušen nad smučarskimi skoki kot jaz. Težko bi se družil z boljšimi gosti."

Bjoern Einar Romoeren

Romoeren je 20. marca leta  2005 v Planici poletel 239 metrov, kar je bil nov svetovni rekord. Držal ga je vse do leta 2011, ko ga je v Vikersundu dvakrat v istem dnevu preskočil rojak Johan Remen Evensen.

V karieri je dobil osem tekem za svetovni pokal, zbral pa je še 22 uvrstitev na zmagovalni oder. V skupnem seštevku je bil najboljši v sezoni 2003/2004, ki jo je končal na tretjem mestu.

Osvojil je olimpijski bron leta 2006 v Torinu, v zbirki pa ima še tri medalje z nordijskih svetovnih prvenstev oziroma štiri s svetovnih prvenstev v poletih. Vsa odličja je osvojil v ekipni konkurenci.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:20 13.november 2019.

    Velik borec in športnik ,verjamem ,da boš premagal zahrbtno bolezen in navduševal mlajše rodove .