Šport > Zimski športi
18 ogledov

Hvala po 3. mestu ni zdržal: slavje Jacobsena

Jacobsen Bardal Stoch Zakopane posamična tekma svetovni pokal smučarski skoki EPA
Poljsko slavje v Zakopanah sta na posamični tekmi za svetovni pokal smučarskih skokov pokvarila Norvežana Anders Jacobsen in Anders Bardal, ki sta v drugi seriji preskočila vodilnega Kamila Stocha. Odlično je spet kazalo Jaki Hvali, Primorec je bil po prvi seriji tretji, a je v finalu skočil preslabo in na koncu skupaj z Jurijem Tepešem zasedel deveto mesto.

Norvežan Anders Jacobsen (273,3 točke) je zmagovalec posamične tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Zakopanah. Drugi je bil njegov rojak Anders Bardal (271,6). Med tremi slovenskimi finalisti sta v "top 10" končala Jaka Hvala in Jurij Tepeš (oba po 254,7), ki sta si razdelila deveto mesto, Peter Prevc (253,4) pa je bil enajsti.

V ospredju je Jacobsen, skupno drugi na minuli novoletni turneji štirih skakalnic, prišel do svoje tretje zmage v svetovnem pokalu to zimo. Za popolno norveško slavje je drugo mesto osvojil Bardal, na veliko veselje gledalcev na skakalnici Wielka Krokiew pa je tretje mesto osvojil domači matador Kamil Stoch, ki je po prvi seriji celo vodil.

"Smučarski skoki so moja strast in na vsaki tekmi si želim zmago. Zadnji meseci so bili zame precej težki, saj sem moral na treningih zelo trdo delati. Všeč mi je skakalnica v Zakopanah in tu vedno rad tekmujem, saj gledalci pripravijo odlično vzdušje," je po zmagi dejal Jacobsen, njegov reprezentančni kolega Bardal pa je dodal: "Vesel sem, da smo ekipno na visoki ravni. Upam, da bomo takšne predstave pokazali tudi na svetovnem prvenstvu."

Nykänen ob obolelem "Schlieriju" zaenkrat na varnem

Najboljši skakalec to zimo, zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki se je na tekmovališča vrnil po preboleli gripi, je bil po prvi seriji "šele" 15., na koncu pa je napredoval na osmo mesto. Njegov lov na rekordni zbir zmag legendarnega Finca Mattija Nykänena, ki jih ima v svetovnem pokalu 46, bo tako moral še nekoliko počakati. Tirolec jih je do zdaj namreč zbral 45.

Po polovici tekme je bil v igri za stopničke tudi Hvala, ki je bil tretji - v prvi seriji je imel s 133 metri skupaj s Stochom in Andersom Fannemelom najdaljšo daljavo dneva -, a je po slabšem skoku v finalu nazadoval na deveto mesto. Medtem je Tepeš s 17. mesta po prvi seriji po odličnem nastopu v finalu napredoval med najboljšo deseterico in si tokrat dosežek razdelil z reprezentančnim kolegom Hvalo, Prevc pa je pristal tik za njima na 11. mestu.

Medtem se Anžetu Semeniču s 37., Matjažu Pungertarju z 41. in Robertu Kranjcu, ki je imel sicer danes drugi dosežek kvalifikacij, z 42. mestom ni uspelo prebiti v finale. Že v kvalifikacijah je obstal Jernej Damjan.

Za uspeh potrebna tudi športna sreča

"Škoda. Jaka ga je pri drugem skoku nekoliko polomil, ko je zamudil z odskokom. Toda dejstvo je, da je skočil v slabih razmerah, tako da je deveto mesto dober rezultat, s katerim sem zadovoljen. Na splošno je finalna serija potekala v spremenljivih razmerah, tako da si za odmevnejši uspeh potreboval tudi športno srečo. Danes je nismo ravno imeli, včeraj pa, tako da sem lahko s celotnim vikendom tu na Poljskem zelo zadovoljen," je mini poljsko turnejo ocenil glavni trener Goran Janus.

V svetovnem pokalu je rumeno majico zadržal Schlierenzauer (840 točk) pred Bardalom (655) in Jacobsenom (578), najboljša Slovenca na lestvici sta Hvala (298) in Prevc (278) na 11. oziroma 12. mestu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna, ko bosta v soboto in nedeljo tekmi v japonskem Saporu.

Svetovni pokal, Zakopane, posamično, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.