Šport > Zimski športi
29 ogledov

Ilka enega malega praktično že ima

Ilka Štuhec Cortina EPA
S poškodbo Lare Gut so se Ilki Štuhec na široko odprla vrata do malega kristalnega globusa v kraljevski disciplini.

Polaganje računov brez krčmarja je nehvaležna reč, a dejstvo je, da ima Ilka Štuhec dva smuka pred koncem sezone kar 137 točk prednosti pred Sofio Goggio. Drugouvrščena Lara Gut sicer za Štajerko zaostaja zgolj za 77 točk, a je zaradi poškodbe že končala sezono.

Do konca sezone bosta na sporedu smuka v Jeongseonu in Aspnu. Štuhčevi bi za osvojitev malega globusa zadostovalo že eno drugo mesto (80 točk) oziroma 63 točk, saj se je v letošnji sezoni že trikrat povzpela na najvišjo stopničko, medtem ko Goggia zmage še nima.

Scenarija prideta v poštev samo v primeru, če bi Italijanka zmagala na obeh preostalih smukaških preizkušnjah, drugače pa bo morala Štuhčeva za mali globus le braniti svojo prednost. Načrte ji lahko prekriža tudi kakšen nenadejan odstop.

Štuhčeva je letos slavila na smukih v Lake Louisu (dvakrat) in Val d'Iseru. V Altenmarktu je bila peta, v Garmischu pa osma. Na zadnjem smuku pred začetkom SP v Cortini d'Ampezzo je osvojila tretje mesto.

Goggia je bila v Lake Louisu druga in 12., v Val d'Iseru tretja, v Altenmartku pa šele 18. V Garmischu je osvojila peto mesto, na zadnjem smuku v Cortini d'Ampezzo pa drugo. Dobro formo je potrdila tudi na kombinaciji v St. Moritzu, kjer je imela po smuku najboljše izhodišče.

Vroče v SVSL, veliki globus skoraj že oddan

Lara Gut trenutno vodi v seštevku superveleslaloma in ima 44 točk prednosti pred Tino Weirather. Ilka Štuhec je tretja in ima 110 točk manj od poškodovane Švicarke. 

Do konca sezone bodo so na sproedu še trije supeveleslalomi (Crans Montana, Jeongseon in Aspen). Boj za mali kristalni globus v drugi najhitrejši disciplini je tako še kako odprt. 

V boju za veliki kristalni globus je v daleč najboljšem položaju Američanka Mikaela Shiffrin, na računu ima 1203 točke. Gutova je druga, a do konca sezone jo bosta skoraj zagotovo prehitele Goggia (789), Štuhčeva (785) in Tessa Worley (712). Italijanka, Slovenka in Francozinja bodo tako najbrž odločale o drugi oziroma tretji poziciji v skupnem seštevku. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.