Šport > Zimski športi
37 ogledov

Ilka osvojila mali kristalni globus

Ilka Štuhec EPA
Ilka Štuhec je imela pred zadnjo tekmo v alpski kombinaciji 40 točk naskoka pred Federico Brignone. Ta je na prvi progi osvojila deveto mesto, Štuhčeva pa drugo, Italijanka pa je silovito napadla na slalomu. A Mariborčanka je vseeno osvojila mali kristalni globus.

V tej sezoni bodo podelili tudi mali kristalni globus za dosežke v kombinaciji, saj bodo tekmovalke odsmučale tri tekme. Prred zadnjo tovrstno preizkušnjo je bila najbližje lovoriki Ilka Štuhec (180 točk) ki je na prvi tekmi v Val d'Iseru zmagala, na drugi pred dvema dnevoma v Crans Montani pa je zaostala le za Italijanko Federico Brignone.

Slednja je pred tokratnim obračunom za Mariborčanko zaostajala za 40 točk (140), Štuhčevo pa bi lahko v skupnem seštevku alpske kombinacije prehiteli le še Michaela Kirchgasser (105) in Wendy Holdener (100), po številu točk pa bi jo z zmago in ob odstopu Štuhčeve ujela tudi Michelle Gisin (80). Prva, ki je bila že brez teoetičnih možnosti, da užene daleč najuspešnejšo Slovenko v tej sezoni, je bila Maruša Ferk (67 točk).

Štuhčeva kljub težavam druga

Prav slednja je odprla kombinacijo, a hitro odstopila, s številko 3 pa ji je sledila Štuhčeva. Tudi ona je imela precej težav, nekajkrat je komaj še ujela vratca in kot prva prišla v cilj. Od prve peterice sta le dve smučarki prečkali ciljno črto, odstopila pa je tudi Kirchgasserjeva, ki je tako že ostala brez boja za mali kristalni globus. Bolje se je odrezala Holdenerjeva, ki je za Štuhčevo zaostala 1,67 sekunde, že v petek pa je v slalomu nadoknadila še precej višjo razliko.

Brignonejeva je bila zelo dobro na poti, pri drugem merjenju časa je zaostajala le sedem stotink, a nato v spodnjem delu proge padla in nekaj časa drsela po boku. Uspelo se ji je rešiti, ob prihodu v cilj pa je njen zaostanek znašal 1,29 sekunde. Naskok na zmago je kasneje napovedala Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, ki je za Slovenko zaostala le za 22 stotink. Manj uspešna je bila Gisinova (+2,39).

Smučarkam je kasneje na pomoč priskočilo sonce, ob boljši vidljivosti pa je Norvežanka Ragnhild Mowinckel s številko 17 prišla na tretje mesto (+0,41), a jo je takoj z njega izrinila Avstrijka Stephanie Venier, še boljša predstava pa je uspela Sofii Gogii, ki je prevzela vodstvo za 36 stotink. Zaploskala ji je tudi Štuhčeva. Dober nastop je uspel tudi Mikaeli Shiffrin, ki se je prebila na sedmo mesto, z zaostankom 1,30 pa je tako pred slalomom odlična Američanka sodila med favoritinje.

Napad Švicark in predvsem Italijanke

Po pričakovanjih je v slalomu vodstvo najprej z lepo prednostjo prevzela Gisinova in kasneje uspešno odbijala napade tekmic do nastopa svetovne prvakinje v kombinaciji Holdenerjeve. Ta je za 73 stotink ugnala Gisinovo, na startu pa je bilo le še 11 smučark.

Odlično je nato nastopila Brignonejeva. Pri prvem merjenju časa je imela skoraj sekundo prednosti, v cilju pa je za kar 84 stotink premagala Holdenerjevo in tako v boju za mali kristalni globus vrgla rokavico tudi Štuhčevi. Nekoliko je delo Slovenki olajšala Shiffrinovo, ki je prevzela vodstvo in s tem za mesto potisnila navzdol tudi Holdenerjevo ter Štuhčevi tako zagotovila vsaj drugo mesto v skupnem seštevku kombinacije.

Brez večjih težav do globusa

A Ilka se je izkazala tudi v slalomu. Sicer je zaostala za vodilnima, vendar ji je že takrat tretje mesto zadoščalo za osvojitev skupne zmage. Nato je nekoliko slabše s slalomom opravila še Goggia, na koncu je bila osma, Štuhčeva pa je prišla tako še do devetih stopničk v tej sezoni.

V kombinaciji je osvojila 240 točk za prvo, drugo in tretje mesto, 20 manj jih je imela na koncu Brignonejeva, na tretje mesto pa se je prebila Holdenerjeva s 140 točkami. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je Ilka Štuhec prebila na drugo mesto za tokratno zmagovalko Shiffrinovo.

Alpska Kombinacija, Crans Montana:

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 14:37 26.februar 2017.

    Fantastično ! ! ! ! ! ! !

  • Francesco Sinibaldi 14:03 26.februar 2017.

    Quand le son disparaît...C'est très difficile décrirela lumière qui couvre lesoupir de laneige quirevient... Francesco Sinibaldi