Šport > Zimski športi
49 ogledov

Ilka Štuhec brez tretjega globusa

Ilka Štuhec Aspen superveleslalom EPA
Na finalu svetovnega pokala je bil na sporedu še zadnji ženski superveleslalom sezone. Ilka Štuhec je osvojila drugo mesto, tam se je zvrstila tudi v posebnem seštevku discipline.

Z zmago na sredinem smuku si je Ilka Štuhec zagotovila naslov najboljše v kraljevski disciplini za sezono 2016/17, že pred tem je osvojila mali kristalni globus v kombinaciji.

Mariborčanki je tako preostal le še en cilj - zmaga v specialni superveleslalomski razvrstitvi. V zadnjo tekmo je Štuhčeva krenila z vrha, pred Tino Weirather iz Liechtensteina je imela 15 točk naskoka. Vse ostale tekmovalke niso imele več možnosti za lovoriko.

Poslednji superveleslalom sezone pa se ni razpletel povsem po slovenskih željah. Zmaga Weiratherjeve in drugo mesto Štuhčeve sta pomenila, da je Slovenka v seštevku discipline ostala tik pod prestolom, smučarka iz Liechtensteina jo je prehitela za le pet točk.

26-letna Slovenka je v letošnji sezoni dobila dva superveleslaloma (Cortina d'Ampezzo, Crans Montana), na zadnjem pred Aspnom v Jeongseonu pa je bila tretja. Prve tri superveleslalome je dobila Švicarka Lara Gut, ki pa je sezono predčasno končala zaradi poškodbe, vendar vseeno prišla do tretje pozicije v specialni razvrstitvi discipline.

Mariborčanka si je že tudi matematično zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Teoretično bi še lahko ujela vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin, a takšen scenarij je v domeni znanstvene fantastike.

Weiratherjeva odpeljala brezhibno

Ob spustu Weiratherjeve, nastopila je s številko 5, je vodila Avstrijka Nicole Schimdhofer. Tik pred startom tekmovalke iz Liechtensteina je s padcem za daljšo prekinitev poskrbela Italijanka Johanna Schnarf.

Weiratherjeva je svojo nalogo opravila odlično in prevzela vodstvo s 74 stotinkami prednosti.

Ilka Štuhec, startala je sedma po vrsti, je v zgornjem delu prišla do rahlega naskoka, v srednjem in spodnjem delu pa izgubila nekaj desetink in prišla za smučarko iz Liechtensteina (+0,35).

Italijanka Sofia Goggia je potem, ko je bila po treh četrtinah proge v igri za prevzem vodstva, storila napako in odstopila. Zelo dobro se je odrezala njena rojakinja Federica Brignone, za Štuhčevo je zaostala zgolj za stotinko (+0,36).

Tudi Lindsey Vonn ni dokončala tekme, v srednjem delu je v enem od zavojev zamudila in pristala v zaščitni ograji. Zadnja od kandidatk za vrh - Nemka Viktoria Rebensburg, prav tako ni premešala kart v ospredju.

Prva tri mesta so tako zasedle Weiratherjeva, Štuhčeva in Brignonejeva, četrta je bila Schmidhoferjeva, peta pa njena rojakinja Elisabeth Goergl (+1,34). Superveleslalom je dokončalo 15 od 21 tekmovalk.

Aspen, superveleslalom (Ž):

1. Tina Weirather (Lie) 1:11,66
2. Ilka Štuhec (Slo) +0,35
3. Federica Brignone (Ita) +0,36
4. Nicole Schmidhofer (Avt) +0,74
5. Elisabeth Görgl (Avt) +1,34
...

Superveleslalom, skupno (7):

1. Tina Weirather (Lie) 435 točk
2. Ilka Štuhec (Slo) 430
3. Lara Gut (Švi) 300
4. Elena Curtoni (Ita) 271
5. Stephanie Venier (Avt) 255
...

Svetovni pokal, skupno (35/37): 

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1523 točk
2. Ilka Štuhec (Slo) 1325
3. Sofia Goggia (Ita) 1117
4. Lara Gut (Švi) 1023
5. Tina Weirather (Lie) 831
...
36. Ana Drev (Slo) 223
50. Ana Bucik (Slo) 147
61. Maruša Ferk (Slo) 115
79. Tina Robnik (Slo) 51
102. Meta Hrovat (Slo) 19
133. Katarina Lavtar (Slo) 2
...

Komentarjev 2