Šport > Zimski športi
19 ogledov

Ilka Štuhec na smukaškem prestolu!

Ilka Štuhec smuk St. Moritz
1/12
EPA
Ženski smuk na svetovnem prvenstvu je dobila Ilka Štuhec. Druga je bila Avstrijka Stephanie Venier (+0,40), tretja pa Američanka Lindsey Vonn (+0,45). Naslov je tako ostal v Sloveniji, saj je pred dvema letoma slavila Tina Maze.

Za Ilko Štuhec je izjemna sezona, v kateri je osvojila tri smuke za svetovni pokal in prepričljivo vodi v smukaškem seštevku. Pričakovanja pred nastopom na SP v St. Moritzu so bila tako zelo visoka, Mariborčanka pa jih je več kot upravičila.

Pred dvema letoma v Beaver Creeku je naslov svetovne prvakinje v smuku osvojila Tina Maze , ženski naslov v kraljevi disciplini je tako ostal na sončni strani Alp.

Po poškodbi Švicarke Lare Gut , ki si je na ogrevanju pred kombinacijskem slalomom poškodovala koleno, in ob odsotnosti Avstrijke Anne Veith se je ožji krog favoritinj za zmago pred tekmo še zožil, Štuhčeva pa je opravila s konkurenco in mladinskemu naslovu iz leta 2008 dodala še enega v članski kategoriji.

V spodnjem delu deklasirala tekmice

Smuk v sončnem vremenu je odprla zmagovalka superveleslaloma Nicole Schmidhofer , Avstrijko je takoj prehitela Američanka Jacqueline Wiles . Od obeh je bila hitrejša ena od favoritinj Tina Weirather , od vseh pa nato Američanka Laurenne Ross .

Italijanka Sofia Goggia je odlično opravila z zgornjim in srednjim delom proge, v spodnjem pa naredila dve napaki, a kljub temu prevzela vodstvo. Tudi ona se ni dolgo zadržala na vrhu, ugnala jo je Avstrijka Stephanie Venier .

Sledil je nastop Ilke Štuhec . Mariborčanka je bila zgoraj najhitrejša, v srednjem delu je malce izgubila v primerjavi z Venierjevo, v spodnjem pa pritisnila na plin in predhodnico v cilju ugnala za štiri desetinke (-0,40).

Italijanka Elena Fanchini je ostala daleč zadaj, Slovenke ni prehitela niti Lindsey Vonn (+0,45), z vrha jo ni izrinila niti Avstrijka Christine Scheyer .

Ko je precej zaostala tudi domačinka Fabienne Suter , se je Štuhčeva že resno spogledovala z zlatom. Daleč od vrha je ostala Nemka Viktoria Rebensburg .

Maruša Ferk se je zvrstila pri repu uvrščenih, za rojakinjo je zaostala za več kot dve sekundi (+2,38) in osvojila 23. mesto. Po nastopu je stekla v objem presrečni Štuhčevi.

SP v alpskem smučanju, smuk (Ž):

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:32,85
2. Stephanie Venier (Avt) +0,40
3. Lindsey Vonn (ZDA) +0,45
4. Sofia Goggia (Ita) +0,52
5. Laurenne Ross (ZDA) +0,72
6. Christine Scheyer (Avt) +0,94
7. Fabienne Suter (Švi) +1,03
8. Michelle Gisin (Švi) +1,04
9. Ramona Siebenhofer (Avt) +1,12
10. Tina Weirather (Lie) +1,18
...
23. Maruša Ferk (Slo) +2,38
...

Komentarjev 4
  • blueone 18:37 12.februar 2017.

    Ilka fantastična si!

  • hešteg 11:44 12.februar 2017.

    BRAVO ILKA! Odlična vožnja, Goggia je bila izjemno hitra, ampak tokrat se je njena napaka obrnila v našo korist.

  • Žvižgač 11:41 12.februar 2017.

    Čestitke super Ilki za odlično vožnjo, želim ti zmago.