Šport > Zimski športi
2922 ogledov

Ilka Štuhec razkrila, kaj ji trenutno najbolj manjka

Ilka Štuhec Profimedia
Slovenska smučarska zvezdnica kljub skromnim rezultatom pretekli vikend verjame, da je na pravi poti.

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je minuli konec tedna na Banskem v smuku in superveleslalomu nanizala 18., 19. in 20. mesto, s čimer je močno zaostala tako za željami kot za cilji.

A kljub temu Štuhčeva verjame, da z ekipo dobro delajo. V ekipi, kot pravijo, ne želijo iskati izgovorov. Zavedajo se, da rezultati niso v skladu z željami in pričakovanji pred sezono.

Tega se dobro zaveda tudi dvakratna smukaška svetovna prvakinja: "Trenutno mi najbolj manjka samozaupanje. Tega je bilo na zahtevni progi, kjer so si zavoji sledili eden za drugim, kot je običajno za kakšno drugo disciplino, težko pridobiti. Poskušala sem poiskati nekaj pozitivnih stvari. Moram potrpežljivo počakati na naslednjo priložnost, v Sočiju je spet na sporedu smuk. Držim pesti, da nam bo vreme služilo, lani namreč tam na koncu sploh ni bilo tekem."

Ilka Štuhec Bansko Super-G Šport Srečna trinajstica za Shiffrinovo, prgišče točk za Štuhčevo

Po prespani noči in poti v rusko smučarsko središče na prizorišče zimskih olimpijskih iger leta 2014, je Štuhčeva razmišljala povsem v smeri prihajajočih preizkušenj.

"Sama moram najbolj delati na tem, da ostanem mirna. Vem, da dobro delam. Sicer je to že nekoliko obrabljena fraza, a vendarle, letos sem na treningu že pokazala zelo dobre vožnje. To moram še večkrat ponoviti, dajati vse od sebe in verjeti, da se bo to, slej ko prej, pokazalo tudi na tekmi," verjame Štuhčeva.

"Zadnje tri tekme so bile težke. Hrib ni ravno smukaški, je bolj superveleslalomski, to moramo priznati. A ne glede na to, to je tekma, pokazati moraš največ, kar znaš. Ilki to ni uspelo, želela si je, a ji ni uspelo. Veseli smo, da smo zapustili Bansko in že gledamo naprej proti Sočiju," je povedal trener Stefan Abplanalp.

Da je treba gledati naprej se strinja tudi Abplanalp: "Cilj je povezati predstave v Zauchenseeju, kjer je bila Ilka na poti na zmagovalni oder. Od tam moramo začeti, pozabiti Bansko in samozavest graditi na smukaški predstavi v Zauchenseeju. Ilko moramo spraviti v pravi tok, ritem. Nekatere tekme so bile boljše, na njih moramo graditi."

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Štuhčeva je sicer že prispela v Soči, kjer bosta konec tedna smuk in superveleslalom. V četrtek in petek sta na sporedu tudi smukaška treninga. Tekmovalke so se sicer na smukaški preizkušnji v Sočiju nazadnje merile na OI 2014, na katerih je Ilka Štuhec nastopila po poškodbi kolena le nekaj tednov prej ter zasedla deseto mesto.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 13:57 28.januar 2020.

    Ilka, smo s teboj. Glede na tvoje prejšnje poškodbe je še dobro, da sploh lahko smučaš. Je pa res, da je veliko tudi v glavi in mislim, da boš to rešila.

Sorodne novice