Šport > Zimski športi
69 ogledov

Ilka Štuhec s številko 1 po prvo kolajno na prvenstvu

Ilka Štuhec St. Moritz trening smuka EPA
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu bodo podelili tretji komplet medalj. Alpske smučarke se bodo merile za naslov svetovne prvakinje v alpski kombinaciji. Prva favoritinja za zmago Slovenka Ilka Štuhec bo smukaški del kombinacije odprla s številko 1 in se podala v boj za 21. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih.

Na startu sta še dve Slovenki. Maruša Ferk bo startala takoj za Ilko Štuhec kot druga, Ana Bucik pa bo nosila številko 22 od 43 tekmovalk na startu.

Štuhčeva je pripotovala z odlično popotnico. Mariborčanka je pred prvenstvom zmagala na kombinaciji za svetovni pokal v Val d'Iseru. Ob tem je dobila tudi prve tri smukaške tekme in je ob koncu sezone v Aspnu resna kandidatka za mala kristalna globusa za seštevka svetovnega pokala v smuku in kombinaciji. S številko 1 na startu je letos že slavila na superveleslalomu v Cortini, kjer je za popolno povrnitev samozavesti po zvinu gležnja osvojila še tretje mesto na smuku.

Štuhčeva je na svetovnih prvenstvih slavila že v mladinski konkurenci, ko je konkurenco pometla leta 2007 v Flachauu za naslov mladinske slalomske svetovne prvakinje, takrat je s šestim mestom v superveleslalomu dobila tudi seštevek kombinacije, čeprav v uradni statistiki ta dosežek ni bil zabeležen. Naslednje leto v Formigalu je osvojila naslov smukaške mladinske svetovne prvakinja. Na kolajno in naslov svetovne prvakinje v članski konkurenci pa še čaka. Torkov superveleslalom je končala na 11. mestu, kolajno pa ji je odnesla napaka v srednjem delu proge.

ilka štuhec | Avtor: EPA EPA

Smukaška proga ji veliko bolj ustreza. Na dveh treningih smuka je bila obakrat najhitrejša. V tej zimi je dokazala, da zna še smučati slalom. V Mariboru je z 10. mestom vpisala svojo najboljšo slalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu.

Štuhčeva vsekakor namerava nadaljevati slovensko prevlado ter na prestolu svetovne prvakinje v kombinaciji naslediti Tino Maze, ki je slavila pred dvema letoma v Vail/Beaver Creeku. Skupno so slovenski alpski smučarji na svetovnih prvenstvih osvojili 20 odličij, vključno z dosežki slovenskih športnikov pod jugoslovansko zastavo.

Kar devet kolajn od teh je osvojila od letos uradno tekmovalno upokojena Mazejeva, ki je osvojila tudi vse štiri zlate kolajne v samostojni Sloveniji, v kombinaciji, smuku, superveleslalomu in veleslalomu. Pred Mazejevo je za edino (jugoslovansko) zlato kolajno poskrbela Mateja Svet leta 1989 v slalomu v Vailu za popolni slovenski komplet zlatih kolajn v individualnih disciplinah.

Takšno namero slovenske favoritinje bodo želele preprečiti konkurentke, med njimi so tudi tri Švicarke Wendy Holdener, Lara Gut, ki sta bila najboljši kombinatorki v minuli sezoni, in Michelle Gisin, ki je v Val d'Iseru zaostala le za Štuhčevo. Holdenerjeva je odlična slalomistka, na kar šestih slalomih v tej zimi je stala na odru za zmagovalke.

ilka štuhec | Avtor: EPA EPA

Avstrijska favoritka je povratnica po poškodbi kolena Anna Veith, svetovna prvakinja v disciplini na SP leta 2011 v Garmischu. Zadnji dve svetovni prvakinji v tej disciplini sta obe upokojeni, tako Mazejeva kot Nemka Maria Höfl-Riesch, zmagovalka kombinacije leta 2013 v Schladmingu.

Smuk za kombinacijo se bo začel ob 10. uri, finale s slalomom pa bo ob 13. uri. Pol ure pred začetkom ženske tekme bodo skušali drugi trening pred sobotnim specialnim smukom opraviti alpski smučarji, potem ko so v četrtek trening odpovedali zaradi megle na startu. Na startu treninga bo sedem Slovencev z Boštjanom Klinetom na čelu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.