Šport > Zimski športi
10473 ogledov

Ilka Štuhec spregovorila o mami: "Pošteno sem se razjokala"

Ilka Štuhec Profimedia
Najboljša slovenska smučarka je nared za odločilno tekmo svetovnega prvenstva. "Mislim, da sem več kot pripravljena," je sporočilo, ki ga je pred sobotno smukaško preizkušnjo posredovala tekmicam.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na nocojšnji novinarski konferenci v Meribelu poudarila, da je pripravljena na odločilno tekmo svetovnega prvenstva. Šampionka iz Maribora bo v soboto na smuku napadala tretji naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

"V bistvu zdaj vsi vemo, kako poteka letošnja sezona. Res je čudovito biti nazaj, čudovito je spet smučati sproščeno, napadati. Sem vesela, da sem spet tukaj," je dejala Štuhec v izjavi medijem, ki so je prenašali tudi prek spleta.

Štuhec zelo dobro ve, kako se pripraviti na velike tekme. Dvakrat je namreč na svetovnih prvenstvih posegla po najvišjem mestu, najprej leta 2017 v St. Moritzu v Švici in dve leti kasneje še na SP v Areju na Švedskem. Obakrat je slavila v najhitrejši disciplini alpskega smučanja, smuku.

"Glede na potek sezone doslej mislim, da sem več kot pripravljena," je dejala Štuhec, ki je v Meribel pripotovala s popotnico zmage in dveh drugih mest na smukih v svetovnem pokalu.

Današnji dan je druga najboljša smukačica sezone že vnaprej namenila počitku, potem ko je v sredo na superveleslalomu osvojila 12. mesto. Tekmo v alpski kombinaciji je vzela zgolj za spoznavanje superveleslalomske proge. Na prvem treningu smuka je vpisala tretji čas.

"Program je res intenziven in če bi odpeljala vse treninge, vprašanje, kako bi se lahko res pripravila v soboto za tekmo," je dejala.

Ilka Štuhec SP v Meribelu Šport Štuhčeve ni bilo na preizkusu smukaške proge

Danes je tako šla malo naokrog, si ogledala moški superveleslalom, trenirala, šla na kosilo, imela fizioterapijo, potem pa bo sledila še videoanaliza in priprava na petkov trening.

V soboto na dan tekme si želi biti kar se da dobro mentalno pripravljena ter se spraviti v stanje, v katerem želi biti, ko lahko napada in smuča sproščeno.

Ilka Štuhec | Avtor: Instagram Instagram

Del tega postopka je tudi vizualizacija, ko nekajkrat na dan odpelje progo v mislih ter pogovor s člani ekipe. Pri tem ji pomagajo tudi občutki s superveleslaloma, ko je bila daleč najhitrejša od vseh v zgornjem bolj smukaškem delu superveleslalomske proge.

Zaradi česar je nekoliko bolj zadovoljna, saj na prvem treningu smuka zgornji del ni bil takšen, kot bi si želela. Na petkovem treningu bo skušala odseke izpeljati boljše, tudi v srednjem delu proge je ostala še kakšna podrobnost.

James Crawford Za las Šport Prvovrstna senzacija na SP: "Iskreno povedano, ne verjamem"

Sicer skuša preučiti ne le vsak meter, ampak vsak centimeter proge, ki je "zelo specifična". "Ravnina na začetku, potem pa valovi, neravnine, 'pukli', senca, sonce, dejansko vse," je dejala.

Potrebovala je kakšen dan oziroma ponovitev več, da je lahko vse preučila, zdaj pa bo skušala to še izpeljati.

Pravi, da pred tekmo ne bo "odkrivala tople vode" in se bo tekme lotila po ustaljenih tirnicah. "Vem, kaj je treba narediti, kako se aktivirati in mentalno pripraviti na vse skupaj."

Reševalni helikopter Po padcu Šport Ilkino mamo s helikopterjem odpeljali v bolnišnico

Pred njenim nastopom v superveleslalomu se je v sredo med tem, ko se je ogrevala, na terenu ponesrečila njena mama in glavna trenerka Darja Črnko. Črnko so po padcu nemudoma prepeljali s helikopterjem v bolnišnico v Bourg Saint Mauriceu, kjer so ji zvečer operirali zlomljeno stegnenico.

Pravi, da mamina poškodba ni vplivala na njen nastop v superveleslalomu.

"Sem vedela, kako se pripraviti na tekmo. Še vedno pa ti ne more biti vseeno v takem trenutku, ko se kaj zgodi ljudem, ki ti res dosti pomenijo," je dejala. Pa mamini poškodbi so jo mirili člani ekipe, da je mama v najboljših možnih rokah, da je lahko ta dogodek "malo odmislila". "Seveda pa sem se pošteno razjokala."

Komentarjev 1
  • Ender3 00:55 10.februar 2023.

    Ilka brez mame bo še težje.