Šport > Zimski športi
29 ogledov

Ilki se nasmiha mali kristalni globus

ilka štuhec EPA
''Lara Gut je končala sezono,'' je domače navijače na prizorišču 44. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju razočaral tiskovni predstavnik švicarske reprezentance.

Lara Gut je padla med ogrevanjem pred slalomskim delom kombinacije za svetovno prvenstvo v St. Moritzu. Pri tem je strgala kolenske križne vezi in poškodovala meniskus. Za branilko velikega kristalnega globusa se je sezona končala, o postopku zdravljenja in morebitni operaciji pa bodo odločale nadaljnje preiskave.

''Zelo žalostno,'' je slovo rojakinje pospremila olimpijska podprvakinja v kombinaciji Michelle Gisin. ''Lara je imela medalje v žepu in nedvomno je prvo ime naše ekipe. A takšno je življenje in takšen je šport. Žalost in sreča hodita z roko v roki. Upam, da se bo kmalu vrnila. Držim pesti za hitro rehabilitacijo in uspešen povratek,'' je dodala Gisinova.

Voda na mlin Štuhčeve

S poškodbo Gutove so se slovenski smukačici Ilki Štuhec na široko odprla vrata do malega kristalnega globusa v kraljevski disciplini.

Polaganje računov brez krčmarja je nehvaležna reč, a dejstvo je, da ima Štuhčeva dva smuka pred koncem sezone kar 137 točk prednosti pred Sofio Goggio. Drugouvrščena Gutova zaostaja 77 točk.
Do konca sezone bosta na sporedu smuka v Jeongseonu in Aspnu. Štuhčevi bi za osvojitev malega globusa zadostovalo že eno drugo mesto (80 točk) oziroma 63 točk, saj se je v letošnji sezoni že trikrat povzpela na najvišjo stopničko, medtem ko Goggia zmage še nima.

Scenarija prideta v poštev samo v primeru, da bi Italijanka zmagala na obeh preostalih smukaških preizkušnjah, drugače pa bo morala Štuhčeva za mali globus le braniti svojo prednost. Načrte ji lahko prekriža tudi kakšen nenadejan odstop.

Štuhčeva je letos slavila na smukih v Lake Louisu (2x) in Val d'Iseru. V Altenmarktu je bila peta, v Garmischu pa osma. Na zadnjem smuku pred začetkom SP v Cortini d'Ampezzo je osvojila tretje mesto.

Goggia je bila v Lake Louisu druga in 12., v Val d'Iseru tretja, v Altenmartku pa šele 18. V Garmischu je osvojila peto mesto, na zadnjem smuku v Cortini d'Ampezzo pa drugo. Dobro formo je potrdila tudi na kombinaciji v St. Moritzu, kjer je imela po smuku najboljše izhodišče.

V športu se lahko zgodi marsikaj, a Štuhčeva ima vse niti v svojih rokah. Če bo smučala tako, kot zna, ji mali kristalni globus ne uide.

 
Komentarjev 2
  • Papaja Popi 08:09 11.februar 2017.

    Ilka , mi smo s teboj ! ! ! ! ! !

  • Lavdan 07:55 11.februar 2017.

    Sami scenariji, šport ni film ampak realnost.