Šport > Zimski športi
15 ogledov

Iz pekla do nebes

Slovenska šampionka je v tej sezoni zbrala kar devet zmag in s skupno 16 na večn Žurnal24 main
Petra Majdič je znova dokazala, da ji na sprinterskih preizkušnjah v klasični tehniki ni para. V Stockholmu je v napetem finalu v finišu ugnala Aino Kaiso Saarinen. Kowalczykova le 10.
 
 

Če je treba, grem iz pekla do nebes.

Petra Majdič

 
Petra Majdič je v Stockholmu naredila nov korak do osvojitve velikega kristalnega globusa. V finalu sprinta v klasični tehniki je ugnala vse tekmice in slavila že 16. zmago v svetovnem pokalu, s čimer je postala najuspešnejša slovenska zimska športnica. Petra je sicer imela nekaj težav le v četrtfinalu, ko se je zapletla s Madoko Natsumi , padla, a kljub vsemu osvojila drugo mesto, kar je bilo dovolj za napredovanje. Največja tekmica Majdičeve za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, Justina Kowalczyk , je osvojila le deseto mesto. Petra je danes namesto siceršnjih sto točk, kolikor velja zmaga v svetovnem pokalu, prejela le 50 točk, vendar pa bo na koncu skupna zmagovalka te skandinavske turneje (zadnjih štirih tekem) prejela še dodatnih 200 točk. Poleg tega se tekačice borijo tudi z bonus sekundami, ki še dodatno otežujejo in zapletajo štetje. Katja Višnar je v malem finalu zasedla šesto mesto in s tem skupno 12.

Miniintervju Petra Majdič

V letošnji sezoni ste bili v sprintih izjemno superiorni. V Stockholmu ste si zmago zagotovili "šele" v ciljni ravnini. Je bilo težje, kot ste pričakovali?
Ne, ker je sprint zelo težka disciplina. Ne moreš predvideti, kaj se bo zgodilo, ali boš izgubil palico, se spotaknil ob koga … Zato je vedno tudi zelo napeto. Poleg tega moraš biti stoodstoten in zbran na vseh štirih tekih od predtekmovanja do finala. Samo ena napaka te lahko veliko stane.

Tri tekme pred koncem ima Majdičeva pred najbližjo zasledovalko 115 točk prednosti. © Reuters

 
Na srečo tokrat padec v četrtfinalu ni bil usoden in ste se uvrstili naprej. Se vam je takrat zavrtel kakšen film nazaj ali naprej?
Definitivno naprej. Mislila sem le na to, kakšne možnosti imam, da bi ujela tekmice. Nenormalno hitro sem se pobrala, mislim, da se po padcu še nikoli nisem tako hitro pobrala, kot sem se tisti trenutek. V igri je bilo preveč, da bi se kar predala. Očitno je motivacija res tako močna, da se ne predam niti v brezizhodnih položajih. In ta je bil tak. Ker v sprintu ni normalno, da če padeš, da se uvrstiš v naslednji krog.

To je že vaša 16. zmaga v karieri in tako ste postali najboljša slovenska zimska športnica. Vam zaradi tega ta zmaga pomeni še kaj več?
Trenutno o tem sploh ne morem razmišljati. Pomembno je, da zmaga ostaja v družini in da nordijci še naprej prevladujemo (smeh). Ne, zagotovo je to nov mejnik, ampak za zdaj je v ozadju, v ospredju pa je veliki kristalni globus. Verjetno bom čez teden dni na to gledala povsem drugače, ampak zdaj pač tako.

Pred zadnjimi tremi tekmami ste si pritekli odlično izhodišče. Vaša najbližja zasledovalka Justina Kowalczyk je bila na sprintu deseta in razlika med vama znaša 115 točk. Je to še dodatna spodbuda za finiš sezone?
Definitivno. Ampak moram opozoriti na Saarinenovo, ki je tudi izjemno močna. Vedeti je še treba, da sem bila na tej tekmi v prednosti jaz, v petek na prologu bomo imele približno enako izhodišče, na zadnjih dveh tekmah pa bosta prevladovali oni. Zato je še vse odprto. Čisto vse.

Vendar se ne boste
predali do zadnjega metra …
Mislim, da je bilo to videti že na zadnjiih dveh tekmah. Če je treba, grem iz pekla do nebes.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.