Šport > Zimski športi
13627 ogledov

Iz teka na 400 m z ovirami presedlal v skoke, zdaj že na stopničkah

Song Qiwu Profimedia
Neverjetno, Kitajec pod mentorstvom legendarnega finskega trenerja opozarja nase. Tudi zato, ker je v skoke presedlal iz atletike.

Legendarni trener smučarskih skokov Mika Kojonkoski je na Kitajskem leta 2018 opazil atleta, ki je imel dobre predizpocizije za smučarske skoke. Pripeljal ga je na Finsko, kjer je sodeloval z različnimi trenerji, zdaj pa je kitajski tekmovalec Song Qiwu na Finskem poskrbel za prijetno presenečenje. Na eni od tekem v znanem skakalnem središču Rovaniemiju je zasedel tretje mesto in prehitel več stalnih reprezentantov Finske. A kljub vzpenjajoči se formi se varovanec legendarnega trenerja Mike Kojonkoskega, ki zdaj bdi nad razvojem Kitajca, ne bo udeležil začetka sezone v Ruki.

Songova forma je bila pod Kojonkoskovim vodenjem skupine kitajskih tekmovalcev v strmem vzponu, a ravno, ko je v eni od poskusnih serij poletnega "grand prixa" zasedel celo 12. mesto, so s Kojonkoskim Kitajci prekinili sodelovanje. Forma vseh Kitajcev, tako kot tudi Songa, je tedaj, torej leta 2021, močno padla.

Letos se je Song vrnil pod okrilje Kojonkoskega, ki je tudi kot prvi prepoznal njegov skakalni talent. "Odkar je Mika odšel, sem razmišljal, da bi se vrnil k njemu, pod njegovo trenersko mentorstvo. Letos mi je končno uspelo," je za skakalni portal skijumping.pl povedal Song. "Rad delam z njim in to želim početi čim dlje. Mogoče nisem objektiven, a ne dvomim v to, da je najboljši trener na svetu. On najbolje ve, kako izkoristiti moje prednost in moj potencial," je še dodal 22-letnik. Ta je še razložil, da na začetku sezone svetovnega pokala v Ruki sicer ne bo nastopili, in sicer "zaradi višje sile".

22-letnik sicer ne skriva visokih apetitov, ki jih ima po prehodu v smučarske skoke. "Zlata olimpijska medalja. To so verjetno sanje in cilj vsakega športnika," je jasen. Song sicer še nikoli ni osvojil točk svetovnega pokala, a glede na to, da se s skoki resno ukvarja šele nekaj let, to ne nazadnje niti ni presenečenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1