Šport > Zimski športi
17 ogledov

Jansrud povesil nos, Kline rešil celo kožo

boštjan kline EPA
Kanadčan Erik Guay je novi svetovni prvak v superveleslalomu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Kjetil Jansrud (+0,45), tretje pa Kanadčan Manuel Osborne-Paradis (+0,51). Najboljši Slovenec je bil Martin Čater na 17. mestu (+1,81).

Na startu superveleslaloma za svetovno prvenstvo v St. Moritzu sobili štirje slovenski tekmovalci. Prvi adut Boštjan Kline je imel startno številko 10, Klemen Kosi 30, Martin Čater 34 in Miha Hrobat 38.

Kline in Kosi sta odstopila, slovensko čast pa sta rešila Čater na 17. in Hrobat na 24. mestu.

Največ razlogov za veselje je imela kanadska reprezentanca, saj je osvojila zlato in bronasto kolajno. Petintridesetletnemu Eriku Guayu, ki je pred šestimi leti osvojil smukaško zlato na SP v Garmischu, se je na zmagovalnem odru pridružil 32-letni rojak Manuel Osborne-Paradis, ki se je veselil prve kolajne na svetovnih prvenstvih. Pred nastopom obeh Kanadčanov je kazalo na dvojno norveško zmago. Kjetil Jansrud je na koncu osvojil srebro, Aleksander Aamodt Klide pa je bron zgrešil za pičle tri stotinke.

Tekmo je odprl Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je vodil po nastopu prvih petih tekmovalcev. Najbolj se mu je približal Italijan Peter Fill (+0,23). Njegov rojak Dominik Paris je bil po treh merjenih vmesnega časa hitrejši od Kriechmayrja, na koncu pa zaostal 14 stotink. Pred njim se je vodilnemu na devet stotink približal Nemec Andreas Sander.

Vrstni red pri vrhu je postajal vse bolj zgoščen. Francoz Alexis Pinturault je zaostal le dve stotinki, vodstvo pa je pred nastopom Boštjana Klineta prevzel Norvežan Kjetil Jansrud (-0,43).

Mariborčan je imel pri prvem merjenju 10 stotink zaostanka za Norvežanom, pri drugem 17, pri tretjem pa 30. Po slabi minuti vožnje ga je na valovitem predelu steze odneslo z idealne linije in odstop je bil neizbežen. Kline je trčil naravnost v vratca in za povrhu dobil še neprijeten udarec. ''Dobili so informacijo, sicer pa točno vedo, kaj morajo narediti. Nič posebnega, razen glede tistega dela, kjer sem odstopil,'' je glede navodil, ki jih je posredoval v startno hišico, dejal Kline.

S startno številko 13 se je na drugo mesto zavihtel Aleksander Aamodt Klide in poskrbel za dvojno norveško vodstvo. ''Vikingoma'' se je smejalo do ušes, a le do nastopa Kanadčana Erika Guaya, ki je s fantastično vožnjo šokiral tekmece in skočil na vrh razpredelnice! Jansrud je bil vidno razočaran, a vseeno športno čestital nasprotniku.

Za praznik kanadskega alpskega smučanja je poskrbel Manuel Osborne-Paradis, ki je za tri stotinke premagal Kildeja in mu odrekel bronasto medaljo. To je bil lep obet za preostale slovenske tekmovalce, saj je proga še vedno dopuščala dobre rezultate.

S številko 30 je nastopil Klemen Kosi, ki je pri skoku ubral povsem napačno linijo in zgrešil vratca. Po dveh merjenjih vmesnega časa je njegov zaostanek znašal 54 stotink sekunde.

Slovensko čast je reševal Martin Čater, ki se je z zaostankom 1,81 sekunde uvrstil na 17. mesto. Kot zadnji je od naših nastopil debitant na SP Miha Hrobat in prišel na 24. mesto (+2,38).

SP v alpskem smučanju, super-G (M), izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.