Šport > Zimski športi
17 ogledov

Janus: "Fantje so bili v krču"

goran janus skoki trener Boštjan Tacol
Prvo ime nordijskega svetovnega prvenstva v dolini Fiemme je v slovenskem taboru brez dvoma smučarski skakalec Peter Prevc. Komaj 20-letni šampion iz Dolenje vasi je na vrhuncu sezone prišel v življenjsko formo in se iz Dolomitov vrača z dvema kolajnama. Preostala četverica slovenskih skakalcev nekoliko zaostala za željami.

Pred prvenstvom so bili cilji varovancev Gorana Janusa, ki jih je postavil skupaj s strokovnim štabom, na obeh posamičnih tekmah ena uvrstitev do šestega, ena do 15. in ena do 30. mesta, na ekipni tekmi je bil cilj uvrstitev med prvih pet, na tekmi mešanih ekip pa med najboljših šest. A ne glede na to, da so Robert Kranjec, Jaka Hvala, Jurij Tepeš in Matjaž Pungertar zaostali za temi željami, sta kar dve kolajni Prevca presegli pričakovanja pred prvenstvom. "Malo že čutim utrujenost, a se jo da brez težav pregnati, samo treba jo bo odmisliti in dati vase tekmovalni naboj. Brez dvoma je do konca sezona še kar nekaj izzivov pred mano," je dejal junak slovenskega tabora.

"Seveda si bom prvenstvo najbolj zapomnil po dveh medaljah - bronasti z male in srebrni z velike skakalnice," je uvodoma v smehu pojasnil Janus, ki skupaj z Janijem Grilcem, Matjažem Polakom in Nejcem Frankom bdi nad A-reprezentanco: "Od preostalih fantov smo zagotovo pričakovali več, tudi sami od sebe so pričakovali več, a enostavno ni šlo. Enostavno so bili, vsaj zdi se, v krču, pričakovali toliko več, a se jim ni izšlo."

"Sam nisem nič razočaran nad prvenstvom, Peter je dobil dve medalji! Včasih je treba kakšno stvar pogledati z lepše plati in to je to," je o prvenstvu dejal najboljši slovenski skakalec v svetovnem pokalu Kranjec in dodal: "Sezone še ni konec. Z vsem, kar sem do zdaj dosegel, sem super zadovoljen. Poleti sem imel zaradi novih pravil glede dresov precej težav. Kljub temu sem v "top 6" v svetovnem pokalu in to je res vrhunsko."

Tepeš: Ni to, kar se pričakoval

Sezona v smučarskih skokih še ni končana. "Zdaj nas čaka še skandinavska turneja in seveda Planica. Jaz upam, da bom čim prej spet sestavil normalne skoke in upam, da bom prihodnji teden normalno opravil kakšen trening, dva na skakalnici in potem grem lahko optimistično naprej v Skandinavijo," je po koncu SP dejal Hvala, Tepeš pa je o svojih nastopih dodal: "Ni to to, kar sem pričakoval, niti ni to to, kar sem si želel. A čaka nas nekaj treningov in upam, da bom spet našel prave občutke. Saj slabše, kot je bilo tu, je že težko."

Že v sredo bodo skakalci trenirali v Planici v četrtek pa bo slovenska ekipa odpotovala na finsko-norveško nordijsko turnejo, ki se bo začela s sobotno ekipno tekmo v Lahtiju. V nedeljo no na sporedu še posamična, nato pa se skakalci pred velikim finalom sezone v Planici (22. - 24. marec) selijo še v Kuopio, Trondheim in Oslo.

Za cilji tudi ženske

Na letošnjem prvenstvu so zelo za cilji zaostali v ženskem taboru. Skakalke Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Maja Vtič se pod vodstvom Matjaža Triplata na SP nikakor niso znašle. Cilji pred odhodom v Predazzo so bili ena ena uvrstitev do 6. mesta, ena do 12. in dve do 30. mesta, na koncu pa je bila s 13. mestom še najboljša Rogljeva, preostala trojica Slovenk Bogatajeva, Požunova in Vtičeva, resda je ekipo nekoliko oslabila bolezen, pa se je zvrstila od 17. do 19. mesta. Tudi tekma mešanih ekip, ki je bila letos prvič na sporedu SP, se ni izšla; Rogljeva, Bogatajeva, Prevc in Hvala so med desetimi ekipami končali na osmem mesu.

"Ni se izšlo, čeprav smo bili pred prvenstvom kar v dobri formi. A dejstvo je, da so se nam zgodile določene stvari, na katere nismo imeli vpliva. Pred SP bi bil izjemno razočaran nad takšnimi rezultati, zdaj moram gledati z drugega kota," je nastope svojih varovank ocenil Triplat. Skakalke bodo boljši vtis o predolimpijski sezoni reševale na zadnjih tekmah sezone; v Trondheimu (14. - 15. marec) in Oslu (16. - 17. marec).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.