Šport > Zimski športi
25 ogledov

Janus: "Robi je kralj poletov!"

smučarski poleti vikersund robert kranjec EPA
Smučarska zveza Slovenije (SZS) je po zgodovinskem koncu tedna za slovenske smučarske skoke, ko je Robert Kranjec na poletih v Vikersundu osvojil zmago in tretje mesto, na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu pa sta tako ženska kot moška ekipa osvojili zlato, pripravila sprejem. Uspešne skakalce je nagradila s tremi velikimi tortami.

Konec tedna je odmeval uspeh Roberta Kranjca, ki je na največji letalnici na svetu v Vikersundu na prvi tekmi osvojil tretje mesto, dan pozneje pa se zavihtel na najvišjo stopničko, njegov uspeh pa sta s petima mestoma dopolnila še Jurij Tepeš in Peter Prevc. Prvič v zgodovini slovenskih skokov je imela Slovenija kar tri tekmovalce med najboljšo šesterico.

"Najprej bi čestital obema mladinskima ekipama, za nami je res fantastičen vikend. Jaz sem zelo užival, ni pa bilo lahko. Več o tem pa bodo povedali fantje - med nami imamo namreč kralja poletov, Robija," je uvodoma dejal glavni trener A-reprezentance Goran Janus.

"Tudi sam bi najprej čestital obema mladinskima ekipama, saj sta v Liberecu pobrali vse, kar se je dalo. Za menoj je res lep konec tedna. Prvi dan me je bilo še nekoliko strah, saj nisem vedel, kaj pričakovati v teh novih kombinezonih. Nisem vedel, kje so meje, saj je upor povsem drugačen. A s skoka v skok mi je šlo bolje," je o uspešnem vikendu, pravzaprav že dveh zapored, saj je bil dvakrat na stopničkah tudi v Saporu, povedal "leteči Kranjec", ki mu je trener Janus nadel nov vzdevek "Kralj poletov", in dodal:

"Z novimi dresi je vse drugače, tudi v zraku se vse odvija precej hitreje kot prej. Zadnji dan, ko je bilo malo vzgonskega vetra, se je dalo lepo leteti, prvi dan pa je bilo malo slabše. Videlo se je, da se da tudi v novih kombinezonih varno leteti, a žirija nam tokrat ni dovolila poleteti še dlje."

Navduševali tudi mladinci in mladinke

In če je A-reprezentanca navduševala v svetovnem pokalu, so slovenski mladinci in mladinke na nordijskem svetovnem prvenstvu v Liberecu pokorili vso konkurenco. Dekleta v postavi Katja Požun, Špela Rogelj, Ema Klinec in Urša Bogataj so osvojila naslov ekipnih svetovnih prvakinj, Požunova pa je ekipnemu zlatu dodala še posamični bron.

Katja Požun Ljubno ob Savinji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Še za odtenek uspešnejša je bila moška mladinska vrsta, ki so jo sestavljali Jaka Hvala, Cene Prevc, Ernest Prislič in Anže Semenič, ki je ponovila ekipni uspeh deklet z naslovom ekipnih svetovnih prvakov, Hvala pa je v zbirko kolajn z MSP lanskemu srebru iz Erzuruma tokat na Češkem dodal še posamičen naslov svetovnega prvaka.

"Lahko rečem, da gre za moj do sedaj največji uspeh kariere. Še posebej sem vesela, ker sem letos nastopila na svojem zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu. Vedela sem, da sem z dobrimi skoki sposobna poseči po najvišjih mestih, a težko je na tekmi narediti po dva dobra skoka. No, moja sicer nista bila povsem brez napak, a vseeno dovolj dobra za bronasto odličje. Vse se je izšlo," je na sprejemu povedala Požunova, sicer najboljša slovenska smučarska skakalka tudi v svetovnem pokalu, ki sta jo okoli vratu krasili dve kolajni.

Z eno besedo: fantastično!

Prav tako dve kolajni, obe najžlahtnejšega leska, je imel nadeti v prvem delu sezoni najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Hvala, ki je zaradi nastopa na MSP izpustil dve tekmi v Saporu in dve v Vikersundu, a se v ekipo svetovnega pokala spet vrača konec tedna na poletih v češkem Harrachovu.

"Konec tedna je bil res super. Na posamični tekmi, ko sem videl, da sem se s skakalnico v Liberecu dobro spoprijateljil, sem si za cilj zadal zmago. Lani sem namreč iz Erzuruma že odnesel srebro, tokrat pa sem želel sam sebe preizkusiti pod malo večjim pritiskom. Uspelo mi je, dobro sem zdržal, saj sem bil v obeh serijah najboljši," je povedal edini Slovenec z dvema zlatima kolajnama z MSP in dodal:

"Glede ekipne tekme pa smo vsi fantje naredili, kar se je od nas pričakovalo. Vsak je prikazal svoje najboljše skoke. Že pred tekmo se je dalo slutiti, da se pripravlja nekaj velikega, saj je bilo v ekipi res dobro razpoloženje. Z eno besedo: fantastično!"

Posebno presenečenje so obema mladinskima ekipama, ki sta najboljši na svetu, pripravili pri Elanu. Tako dekleta kot fantje so si prislužili teden dni jadranja na Elanovih jadrnicah, obenem pa so v šali tudi dodali, da imajo eno še rezervirano tudi za člansko izbrano vrsto, ki jo nastop na SP v Predazzu še čaka konec februarja.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:44 30.januar 2013.

    Zakaj članke pišejo brezveznjakoviči . V naslovu manjka še posamićen svetovni prvak Hvala. Sej res da je veliko osvojenega , ampak kar je šlamparaj je pa šlamperaj!