Šport > Zimski športi
23 ogledov

Janus: Sezona je bila sanjska

goran janus skoki trener Boštjan Tacol
Ko smo lani po koncu sezone v smučarskih skokih z glavnim trenerjem reprezentance Goranom Janusom ocenjevali, da gre za zgodovinsko sezono, najuspešnejšo doslej, so šli njegovi varovanci v pravkar končani sezoni še korak dlje. "Za to pa res lahko rečem, da je bila sanjska!" je dejal Janus.

Sezona se je končala minuli konec tedna v dolini pod Poncami, kjer so Jurij Tepeš, Peter Prevc, Andraž Pograjc in Robert Kranjec slavili zmago na ekipni tekmi, Tepeš je dobil še zadnjo tekmo sezone, Prevc pa je ekipni zmagi dodal še eno drugo in eno tretje mesto.

Po lanski sezoni, v kateri so skakalci zbrali rekordnih 3412 točk v pokalu narodov, so letos naredili še korak naprej. S skupnim zbirom 4664 točk, prvič v zgodovini so Slovenci presegli mejo 4000 točk, so za kar 1252 točk izboljšali lanski izplen in zaostali le za velesilami Norveško, Avstrijo in Nemčijo. Kranjec je v svetovnem pokalu šestkrat stal na stopničkah, od tega ima eno zmago iz Vikersunda, med zmagovalce sta se v svetovnem pokalu vpisala tudi Tepeš, ki je slavil v Planici in ima še eno tretje mesto iz Harrachova, in Jaka Hvala, ki je zmagal v Klingenthalu. Na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme se je najbolj izkazal Prevc, ki je osvojil bron na srednji in srebro na veliki skakalnici, v svetovnem pokalu pa je dvakrat stal na stopničkah, ko je bil ob koncu sezone pod Poncami po enkrat drugi in tretji.

Še bolj so šle slovenskim skakalcem "od rok" ekipne tekme, saj so kar trikrat zmagali, dvakrat pa so bili tretji. Kranjec, Prevc, Hvala in Tepeš so si z odličnimi nastopi prislužili vzdevek štiriperesna deteljica, le na zadnji moštveni tekmi sezone, ko so Slovenci zmagali na poletih v Planici, je Hvalo uspešno nadomestil Pograjc. "Mejnike, ki jih dosegamo, sem že zdavnaj nehal šteti. Vesel sem, da nam je sezona lepo uspela. Za to pa res lahko rečem, da je bila sanjska," je uvodoma povedal Janus in dodal: "Na svetovnem prvenstvu v Predazzu smo osvojili dve medalji, v Planici sem za konec lahko kar dvakrat poslušal Zdravljico, to je nekaj fantastičnega!"

Janus večkrat napovedal uspehe

Janus, ki skupaj z Janijem Grilcem, Nejcem Frankom in Matjažem Polakom bdi nad najboljšimi slovenskimi skakalci, je minulo sezono rad večkrat napovedoval uspehe in s tem fantom pred izzivi vrgel rokavico. Tudi pod Poncami je vnaprej napovedal dve zmagi, a po koncu izjemne sezone je poudaril, da se v olimpijski teh igric ne gre več. "Odločil sem se, da ne bom več napovedoval rezultatov, kajti nisem robot. Tudi sam imam srce. Teh igric se enostavno ne grem več," je dejal glavni trener in pojasnil, zakaj se je sploh šel to: "Če enkrat prideš na takšno psihološko raven, se da marsikaj delati, je pa težko."

Ljubljančan se drži preverjenega recepta. "Zame je pomembno, da ko začneš zimsko sezono in si uspešen, da se tega držiš vse do Planice. Če hočeš to doseči, morajo biti fantje vrhunsko pripravljeni. In to je mogoče nit, ki se je vsi skupaj držimo," je dejal nekdanji skakalec, prvi Slovenec, ki je v Planici preletel 200-metrsko znamko, ko je leta 1997 pristal pri 205,5 metra.

"Treba je bili realen"

Ključ do uspeha vidi tudi v tem, da vedno ostaneš na realnih tleh. "Tudi pri rezultatih je treba biti realen; zame osebno so uvrstitve med najboljšo deseterico vrhunske in tega se je treba držati. Tako sem bil zadovoljen že s prvim delom sezone, res pa se je vse še bolj dvignilo po novoletni turneji, tako da je bil drugi del sanjski. A nismo roboti. Težko je biti vsakič na stopničkah in morda Schlierenzauer (Gregor, najboljši skakalec to zimo, op. STA) to bolje ve. Se pa da," je zatrdil Janus.

Reprezentanti bodo imeli zdaj tritedenske počitnice do sredine aprila, ko bodo začeli priprave na olimpijsko sezono. Ta bo vsekakor nov izziv tudi za prvega strokovnega moža slovenskih skokov: "Olimpijske igre so seveda izziv. Napovedoval ne bom ničesar, a imamo medaljo s svetovnega prvenstva v poletih, prav tako dve tudi z nordijskega svetovnega prvenstva v Predazzu. Aprila bomo začeli z ničle," je poudaril Janus in dodal: "Ta trenutek še ne vem, kaj bomo spreminjali pri treningih. Če si uspešen, potem zagotovo že imaš neko formulo, ki deluje. Mislim, da se je tega treba držati."

Komentarjev 1
  • kapuhs 11:30 27.marec 2013.

    Zabuhel v fris...