Šport > Zimski športi
35 ogledov

Japoncem prvi naslov, orla in orlici osmi

Ito Takeuči Takanaši Japonska mešane ekipe SP svetovno prvenstvo Predazzo EPA
Japonska reprezentanca je dobila premierno tekmo mešanih ekip v smučarskih skokih na nordijskem svetovnem prvenstvu v Predazzu. Drugo mesto je pripadlo Avstrijcema in Avstrijkama, tretje pa Nemcema in Nemkama. Slovensko moštvo v postavi Jaka Hvala, Peter Prevc, Špela Rogelj in Urša Bogataj je v finalni seriji osvojila osmo mesto.

Japonska reprezentanca (1011 točk) je na nordijskem svetovnem prvenstvu v Predazzu prepričljivo osvojila naslov na premierni tekmi mešanih ekip. Druga je bila Avstrija (986,7), tretja pa Nemčija (984,9). Slovenija (917,4) je v postavi Urša Bogataj, Jaka Hvala, Špela Rogelj in Peter Prevc zaostala za pričakovanji in v finalu zasedla zadnje, osmo mesto.

Slovenska ekipa je zaostala za ciljem, ki je bil pred odhodom v dolino Fiemme uvrstitev med najboljših šest reprezentanc, dejstvo pa je, da bi ob dobrih nastopih četverice Slovenija lahko posegla še višje. Svoje delo je dobro opravila le najmlajša članica ekipe Bogatajeva, medtem ko preostala trojica danes ni prikazala tehnično dobrih skokov.

"Odkrito povedano, smo si želeli in pričakovali bistveno več. Tekma se je odvijala pod našimi pričakovanji. Pohvaliti moram nastop Urše Bogataj, ki je prikazala dva lepa skoka. V preostalih nastopih pa smo si dovolili nekoliko preveč napak. Nismo zadovoljni," je tekmo opisal glavni trener ženske ekipe Matjaž Triplat.

Prevc: "Nisem dobro pripravil ekipe"

Kapetan Prevc, pri komaj 20 letih najstarejši član slovenske mešane vrste, po tekmi z nastopi ni bil zadovoljen. "Kot kapetan nisem dobro pripravil ekipe za tekmo. Osebno nisem zadovoljen, svoje skoke bi lahko prikazal na veliko višji ravni. Takšnega razpleta nisem pričakoval, preobrati se v skokih zgodijo hitro, žal se je to danes nam zgodilo ob nepravem času," je po neposrečeni tekmi dejal Prevc, ki pa ga razplet pri vrhu ni presenetil.

V ospredju je japonska ekipa na krilih zmagovalke svetovnega pokala za to zimo in srebrne s posamične tekme Sare Takanaši z veliko prednostjo osvojila naslov. V boju za srebrno odličje je bila na koncu boljša Avstrija (986,7 točke), ki je po zaslugi razpoloženega Gregorja Schlierenzauerja, srebrnega s posamične tekme, in bronaste na ženski tekmi Jacqueline Seifriedsberger zgolj za 1,8 točke ugnala Nemčijo na tretjem mestu.

Smučarske skakalke so na nordijskem SP z nedeljsko tekmo že končale nastope. Slovenke so na posamični tekmi na srednji skakalnici zaostale za cilji; najboljša med njimi je bila Rogljeva na 13. mestu. Medtem pa je moška vrsta na srednji skakalnici navdušila po zaslugi bronastega junaka Prevca, ki je za slovenske smučarske skoke po Franciju Petku leta 1991 v Predazzu in Roku Benkoviču leta 2005 v Oberstdorfu, oba sta na manjših napravah osvojila naslova svetovnega prvaka, osvojil tretjo posamično kolajno.

Zdaj se smučarski skakalci selijo na večjo skakalnico, kjer jih naslednji teden najprej v četrtek čaka posamična tekma, nato pa v soboto za konec prvenstva še ekipna tekma. Slovenski orli bodo na obeh tekmah spet med favoriti za kolajne.

SP v nordijskih disciplinah, mešane ekipe, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.