Šport > Zimski športi
39 ogledov

Jelenko po izvrstnem skoku na koncu 7.

Jelenko Predazzo Val di Fiemme svetovno prvenstvo SP smučarski skoki Reuters
Francoski nordijski kombinatorec Jason Lamy Chappuis je olimpijskemu naslovu na mali skakalnici dodal še svetovnega. Na SP v Val di Fiemmeju je po napetem obračunu četverice na koncu za las premagal Avstrijca Maria Stecherja ter Nemca Björna Kircheissna in Erica Frenzla. Slovenec Marjan Jelenko je bil sedmi.

Za Jasona Lamyja Chappuisa je to drugi naslov svetovnega prvaka; na prejšnjem prvenstvu v Oslu leta 2011 je najboljši na veliki skakalnici. Odlično se je odrezal Marjan Jelenko. Po skokih je zasedal četrto mesto, v desetkilometrskem teku pa je izgubil tri mesta in je bil z zaostankom 32,3 sekunde sedmi.

To je druga najboljša uvrstitev slovenskih nordijskih kombinatorcev na svetovnih prvenstvih, Roman Perko je bil v Trondheimu leta 1997 peti. Mitja Oranič je današnjo tekmo končal kot 32. (+2:16,8), Gašper Berlot je bil 44. (3:48,4), Matic Plaznik pa 47. (+4:48,5).

Po prvem delu je vodil Norvežan Haavard Klementsen, ki se je na desetkilometrsko tekaško preizkušnjo podal s 16 sekundami prednosti pred Stecherjem. Tretje mesto je s skokom 101,5 metra držal še en Avstrijec, Christoph Bieler.

Skočil bi lahko še dlje

Odlično izhodišče je imel Jelenko, ki je v zelo dobrih vetrovnih razmerah pristal pri kar 104 metrih. Odlične predstave na treningu je potrdil tudi na tekmi in se tako na tekaški del podal s 22-sekundnim zaostankom.

"S skokom sem zelo zadovoljen, čeprav sem imel zelo dobre pogoje. Skočil bi lahko še nekoliko dlje, vendar je tudi ta dolžina kar dobra. Nisem veliko zaostal za vodilno skupino," je po skakalnem delu tekme dejal Jelenko.

Razmere so se zaradi težavne tekaške proga hitro spreminjale. Tako sta Avstrijca že po dveh kilometrih ujela Klementsena in hitro prevzela pobudo. Jelenko je v prvi tretjini teka tekel odlično, saj je še vedno držal četrto mesto, čeprav so se mu zasledovalci hitro približevali.

Kolajne so se delile na ciljni črti

Na polovici teka sta se vodilni skupini, vsaka s po tremi tekmovalci, združili, pri čemer je v nadaljevanju Jelenko taktično tekel na drugem ali tretjem mestu. V zadnjih treh kilometrih je vodilna skupina šestih tekmovalcev nadaljevala taktičen boj za kolajne, iz ozadja sta se jim pridružila še Lamy Chappuis in Kircheisen, ki veljata za odlična tekača.

O kolajnah se je odločalo prav na ciljni črti, saj je v boju četverice za las zmago slavil Lamy Chappuis. Drugo mesto je zasedel Stecher (+0,2), tretji pa je bil Kircheisen (+0,3). Med najboljšimi je na sedmem mestu končal tudi Jelenko.

"Na teku sem se zelo dobro počutil. Tako dobro se nisem že dolgo, morda na začetku sezone. Sem zelo presenečen. Smuči so bile najboljše od vseh, kar sem z njimi tekel. Tako sem lahko bil ob najboljših," je po tekmi dejal Jelenko in priznal, da je imel tudi nekaj treme: "Imel sem kar veliko treme, to imam vedno, če startam s tako dobrega položaja. A ko enkrat startaš, ko si v tekmi, gre vse iz glave in razmišljaš samo o tem, da boš čim bolje odvozil."

Triplat: "Jelenko je veliko naredil že na skakalnici"

"Opravil sem soliden skok. Pred sezono so bili cilji višji, vendar je to trenutno moja realnost," pa je dejal najizkušenejši v slovenski vrsti Oranič. Nordijske kombinatorce v nedeljo čaka ekipna tekma na srednji skakalnici, kjer bodo Slovenijo zastopali Jelenko, Berlot, Oranič in Plaznik, se je odločil glavni trener reprezentance Primož Triplat.

"Odlično. Marjan je veliko naredil že na skakalnici, kjer je v težkih razmerah ohranil mirno glavo ter naredil enega najboljših skokov. Tekaško je od začetka do konca taktično dobro odtekel. Na začetku je bilo mišljeno, da bo lovil Avstrijce. Marjan tudi teče veliko bolj z glavo, če se ne zažene preveč s starta. Danes pa je naredil ravno obratno, saj je tekel v svojem ritmu in spustil predse tekmece. Potem so se skupaj pridružili vodilni skupini. Morda bi moral ostati za Frenzlom, saj bi Nemec lahko sam priključil, tako bi lahko morda privarčeval nekaj energije," je po tekmi dejal Triplat.

SP v nordijskih disciplinah, nordijska kombinacija (M), rezultati:

1. Jason Lamy Chappuis (Fra) 29:13,2 minute (11. po skoku/6. v teku)
2. Mario Stecher (Avt) +0,2 (2./17.)
3. Björn Kircheisen (Nem) 0,3 (12./2.)
4. Eric Frenzel (Nem) 0,5 (6./12.)
5. Haavard Klemetsen (Nor) 16,2 (1./35.)
6. Taihei Kato (Jap) 24,7 (5./18.)
7. Marjan Jelenko (Slo) 32,3 (4./29.)
8. Wilhelm Denifl (Avt) 35,5 (3./36.)
9. Akito Vatabe (Jap) 36,0 (14./10.)
10. Magnus Krog (Nor) 47,4 (29./4.)
...
32. Mitja Oranič (Slo) 2:16,8 (34./24.)
44. Gašper Berlot (Slo) 3:48,4 (39./45.)
47. Matic Plaznik (Slo) 4:48,5 (46./48.)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.