Šport > Zimski športi
151 ogledov

Bogatejeva pogleduje proti velikemu globusu

Urša Bogataj Epa
Zmagovalka poletne velike nagrade želi v prihajajoči pozimi ponoviti to, kar ji je uspelo na tekmah poletne velike nagrade.

Letošnja skupna zmagovalka poletne VN v smučarskih skokih za ženske Urša Bogataj ima smele cilje tudi pozimi v novi sezoni svetovnega pokala. "Poleti mi je uspelo zmagati, zelo bi si želela, da bi mi tudi pozimi," je za STA ob robu predstavitve reprezentanc pred začetkom nove sezone povedala 26-letnica iz Briš pri Polhovem Gradcu.

"Ni slabo. Zame je to bilo super. Tudi konkurenca je bila močna. In tudi večje število tekem, kot jih je bilo ponavadi poleti. Sem vesela, da mi je uspelo vseh sedem tekem odskakati dobro. Kaj pa to pomeni za zimo, bom videla, ko bo prišla zima. Treba se bo prilagoditi na sneg. So stvari malenkost drugačne, delo je vedno," je dejala Bogatajeva.

urša bogataj | Avtor: Profimedia Profimedia
Na šestih od sedmih tekmah letošnje sezone na plastičnih skakalnicah je bila na stopničkah. Štirikrat je zmagala, dvakrat je bila druga, le v Frenštatu je bila šesta. Poleg tega je bila druga še ekipno na mešani tekmi.

Potem, ko je lani poletno veliko nagrado dobila Nika Križnar, ki je minulo zimo osvojila tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, prej pa vseh osem izvedb ženskega poletnega grand prixa Japonka Sara Takanashi, je Bogatajeva tretja zmagovalka v zgodovini tega tekmovanja.

"Nočem se nekaj preveč spraševati, skušam bolj slediti toku," pravi Bogatajeva pred svetovnim pokalom, ki se bo v olimpijski zimi začel konec novembra v Rusiji.

"Tekem bo res ogromno, vidi se, da gredo ženski skoki naprej, da se približujejo fantovskemu številu tekem. Ljubno bo definitivno vrhunec tako kot olimpijske igre," dodaja.

"Cilj mi je vsaka tekma posebej. Nočem se osredotočati na to, da mi je pa ena tekma zelo pomembna. Moja želja je, da bi dobro delovala na čim več tekmah. Tehnično želim biti na visoki ravni, upam, da mi bo uspelo to raven imeti tudi pozimi. Se ne osredotočam na eno tekmo, ampak na vsako."

Urša Bogataj Ljubno | Avtor: Epa Epa
Tudi s skakalnicami se ne ukvarja: "Skakalnice so si različne. Imam kakšno skakalnico, ki mi ni najljubša, a ko pride tekma, je treba na to pozabiti."

Slovenska ženska ekipa je pod trenersko taktirko selektorja ženske reprezentance Zorana Zupančiča odprla nova poglavja, zato ne čudi, da punce z velikimi pričakovanji pogledujejo tudi proti novim olimpijskim mejnikom slovenskih ženskih skokov.

"Trener ima take načrte, da je vrhunec celotne ekipe v Pekingu in na Ljubnem, na novoletni turneji. Kar si želim zase, je, da najdem formo in jo potem vzdržujem," pravi Bogatajeva.

"Razumemo se super. Delujemo res dobro. Smo povezane med sabo, s trenerjem imamo dosti pogovorov, kadar do česa pride, in mislim, da je to ključno, da ekipa dobro funkcionira."

Želja in izzivov v novi sezoni je kar nekaj: "Seveda imam cilj. Poleti mi je uspelo zmagati, zelo bi si želela, da bi mi tudi pozimi in ponavadi, ko ti nekaj uspe, si zadaš še kakšen cilj višje. Zavedam se, da je konkurenca močna, kakšna forma bo takrat ne morem vedeti, lahko se samo trudim, da bi bila dobra."

V svetovnem pokalu je bila doslej na posamičnih temah najvišje dvakrat tretja. Edino zmago si je priskakala na ekipni tekmi na Ljubnem skupaj z Emo Klinec, Špelo Rogelj in Niko Križnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.