Šport > Zimski športi
69699 ogledov

Karavana v šoku po incidentu, kakršnega svet ne pomni

Print screen
Ruski smučarski tekač je na štafetni tekmi v Lahtiju poskrbel za incident, ki je botroval diskvalifikaciji ruske reprezentance.

Na štafetni tekmi 4 X 7,5 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Lahtiju je prišlo do neljubega incidenta, v katerega sta bila vpletena Rus Aleksander Boljšunov in Finec Joni Mäki. Slednji naj bi v ciljnem sprintu na nepravilen način oviral Boljšonova, ki mu je ob tem počil film.

Tekmovalca sta se vsaj dvakrat dotaknila s smučmi, nakar je Rus popustil in s palico jezno zamahnil proti tekmecu. Finca ni zadel, po prečkanju ciljne črte pa se je silovito zaletel vanj in ga zrušil po tleh.

Prvo rusko ekipo, ki je tekmo končala na tretjem mestu, je zaradi incidenta doletela diskvalifikacija. Zmagala je Norveška v postavi Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Roethe in Simen Hegstad Krige. Druga je bila Finska s 40,9 sekunde zaostanka, tretja je bila druga ruska postava.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
V ruskem taboru priznavajo, da je bilo dejanje njihovega tekmovalca nešportno in nesprejemljivo, vendar menijo, da bi moral tudi Mäki nositi svoj del odgovornosti. "Prepričani smo, da bi morali Fince diskvalificirati," je povedal ruski trener Jegor Sorin in dodal: "Sasha je zavzel svoj položaj, Finec pa ga je zapiral. Dvakrat sta zadela s smučmi, kar je našega tekmovalca spravilo iz tira."

Podobnega mnenja je bil nemški strokovnjak v ruski reprezentanci Markus Kramer. "Večkrat je bilo pojasnjeno, da moraš kot vodilni tekmovalec slediti začrtani liniji. Ko je videl, da se mu Boljšunov približuje, se je začel pomikati v desno. Potrudil se je, da bi ga zaprl. Strinjamo se, da reakcija ni bila primerna, a začelo se je na progi. Sodniška odločitev ni bila pravilna."

"To je nesprejemljivo"

Svoje videnje incidenta je predstavil tudi Mäki. "V ciljni ravnini sem želel zavzeti zunanjo linijo, da bi mu onemogočil prehitevanje. Mislim, da sem jo izbral pravočasno," je dejal. V bran mu je stopil rojak Sami Jauhojärvi: "To je nesprejemljivo. Zaslužena diskvalifikacija. Boljšunov ni imel dovolj prostora. Kar se je zgodilo v cilju, sodi na hokejske tekme, ne pa v smučarski tek."

maeki boljšunov | Avtor: Epa Epa

Kritičen do Rusa je bil tudi finski novinar Pekka Holopainen. "Boljšunov ne prenese poraza. To se ni zgodilo prvič. Večkrat je bil zelo neprofesionalen. To je bilo nesprejemljivo," je dodal.

"Sramota za Rusijo"

Ogorčenju so se pridružili tudi člani zmagovite norveške ekipe. "Še vedno sem povsem šokiran nad njegovim vedenjem. To je smučarski tek in ne smučanje prostega sloga. Še nikoli nisem videl česa takšnega in upam, da se to ne bo ponovilo," je komentiral trener norveške reprezentance Eirik Myhr.

"Sramota za Rusijo. Ponižani na progi in izven nje. Boljšunov je pokazal svoj obraz. Dobro naj razmisli, kaj se je zgodilo. Če bi bil jaz Finec, bi se pobral in mu vrnil udarec," pa je povedal norveški tekač Emil Iversen

"Pravila niso jasna"

Na odločitev Mednarodne smučarske zveze (Fis), da Finec ni kršil pravil, se je odzvala vodja ruske reprezentance Jelena Välbe. "Pravila niso jasna. Vsakič, ko jih prebiram, imam kup vprašanj za Fis. Enkrat veljajo, drugič pa ne. Strinjam se, da reakcija ni bila na mestu, vendar sem na strani Boljšunova. Finec je igral umazano igro. Boljšunov je zgolj zamahnil s palico, ni ga želel udariti. Je pa dejstvo, da se je v cilju namerno zaletel vanj," je povedala nekdanja tekmovalka.

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:36 26.januar 2021.

    Zakaj pa ne diskvalifikacija obeh udeleženih?

  • Avatar Leon
    Leon 09:47 26.januar 2021.

    FIS je kasta funkcionarjev ,ki služijo na račun tekmovalcev . Žal niso edini ,ki služijo na račun športnikov .

  • Avatar krojac
    krojac 06:55 26.januar 2021.

    Nekaj takega se je zgodilo pred 94 leti