Šport > Zimski športi
35 ogledov

Klinčeva na stopničkah

Ema Klinec EPA
Na generalki pred olimpijskimi igrami je bila najboljša Slovenka znova Ema Klinec. Drugič v sezoni je stopila na zmagovalni oder.

Ema Klinec je na tekmah v Ljubnjem osvojila dve peti mesti, na srednji olimpijski skakalnici v Pjeongčangu, kjer se bodo najboljše skakalke čez leto dni merile za olimpijska odličja, pa je po prvi seriji zasedla četrto mesto, od tretjega jo je ločilo 3,8 točke.

Pred Klinčevo so se uvrstile prva Sara Takanaši, druga Juki Ito, Japonki sta si priskakali precejšnjo prednost, in tretja Nemka Ramona Straub. Urša Bogataj je bila 11., tretja Slovenka Maja Vtič pa 13.

Vtičeva je z daljavo 90,5 metra po svojem skoku zasedla drugo mesto, a je nato napredovala po lestvici, prehitela je tudi Bogatajevo (86 m). Slovenki sta bili uvrščeni na drugo in tretje mesto pred nastopi najboljših desetih iz prve serije.

Klinčeva je v drugi seriji v slabih razmerah skočila do 96 metrov in za 2,9 točke ugnala zmagovalko iz Ljubnjega Maren Lundby. Kasneje je za obema zaostala tudi Straubova. Itova je skočila 101,5 metra, Takanašijeva pa je kolegici morala priznati premoč, saj je doskočila pri 94 metrih. Itova je prišla do četrte zmage v sezoni. Vtičeva je bila 11., Bogatajeva pa 13.

Ema še ima rezervo

"Zelo sem vesela tega dosežka. Tu skačem zelo dobro, tudi na treningu. Razmere za tekmovanje so bile težke, toda ostala sem osredotočena in to mi je prineslo tretje mesto. Posebej težko je bilo v prvi seriji, ko sem takoj po odrivu dobila veter z desne strani in sem morala zelo delati, da sem skočila daleč. Upam, da bo jutri veter bolj naklonjen in da bom znova skakala daleč," si je zaželela Klinčeva.

"Konkurenca je bila res okrnjena, a te stopničke Emi res privoščim, ker je bila nekajkrat že na robu, zmanjkalo ji je čisto malo. Danes je premagala Lundbyjevo, ki je ostala brez stopničk. Čestitke Emi za ta rezultat, kar je potrditev, da zna skakati in tekmovati. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Ema ima rezerve v skokih. Zanimivo je, da je na treningu bolj sproščena, kar je sicer logično. Takrat ni tako zgodnja pri odrivu. Na tekmi je bila danes dvakrat zgodnja, ona to ve, jaz tudi. S tem, da naj malo počaka na mizo, je nisem hotel obremenjevati. Za drugi skok se je dobro zbrala, imela je kar precej vetra v hrbet. Tudi v prvi seriji ni imela nobene velike sreče z vetrom, a je dokazala, da sodi tja, kjer je," pa je povedal slovenski trener Sten Baloh.

Japonki že veliki kristalni globus

Veliki kristalni globus je sicer že pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju potrdila 20-letna Takanašijeva, kar ji je uspelo četrtič v karieri po letih 2013, 2014 in 2016. "Vesela sem, da sem že danes osvojila skupno zmago. Sama težav z vetrom nisem imela, sem pa v prvi seriji skočila precej bolje, saj sem v finalu zamudila odskok," je pojasnila Takanashijeva.

Smučarski skoki, srednja skakalnica, Pjeongčang:

 
Komentarjev 1