Šport > Zimski športi
8 ogledov

Kline: Bil je val emocij, hotel sem se naužiti trenutka

Boštjan Kline smuk Kvitfjell EPA
Boštjan Kline je novi slovenski smukaški junak. Na smuku v Kvitfjellu je s startno številko 4 uprizoril popolno vožnjo, ki mu je prinesla prvo zmago v karieri.

Boštjan Kline je postal drugi Slovenec s smukaško zmago v svetovnem pokalu. Pred njim je to uspelo Andreju Jermanu, ki je do zmag prišel v Garmisch-Partenkirchnu in Bormiu v letih 2007 in 2009. V ženski konkurenci sta na smukih zmagovali tudi Tina Maze in Ilka Štuhec, Štuhčeva trikrat, Mazejeva štirikrat. Kline je krstno zmago v svetovnem pokalu osvojil po šestih letih, ko je v Crans Montani osvojil naslova mladinskega svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu.

Kline je bil v minuli sezoni dvakrat na stopničkah v svetovnem pokalu z drugima mestoma na smuku in superveleslalomu v Garmischu in Hinterstoderju, v letošnji sezoni je bil blizu stopničkam, a se je šele v Kvitfjellu vse postavilo na svoje mesto za krstno zmago: "Od priprave, rutine, smučanja, smuči, serviserja, maž, vsega. Vse je šlo skupaj. Poskusil sem poiskati dobre občutke iz treningov in sproščenost ter se na progo podal neobremenjeno. To je bil cilj, da smučam neobremenjeno, da pokažem vse kar znam in dam vse od sebe."

Dvakrat je že stal v prostoru za vodilne, a je nato ostal brez zmage: "Takrat sem se naučil, da moram čakati do konca. Vedel sem, da so vsi sposobni priti na vrh. Tekma je bila tesna, razlike so bile majhne, Dressen je s startno številko 48 prišel na šesto mesto. Čakal sem do konca. Vedel sem, da jim bo težko, a lahko bi se našel kakšen heroj."

Klinetu so za zmago predvajali slovensko himno Zdravljico, ob stanju na najvišji stopnički zmagovalnega odra je zaprl oči in se prepustil trenutku: "Hotel sem se naužiti trenutka. Trenutka, ko je igrala himna, trenutka na najvišji stopnički. Trenutka, ko sta olimpijski zmagovalec Matthias Mayer in vodilni v smukaškem seštevku Kjetil Jansrud pod mano. Bil je val emocij, vsega od žalosti in veselja pa radosti, tako da je bilo zelo lepo."

Glavni trener hitrih disciplin v moški ekipi Peter Pen je po podelitvi spregovoril o temu, kako je doživljal vožnjo in vodstvo varovanca: "Vedno je lažje, če tekmovalec odpelje in je v cilju. Čakaš na razplet in poskušaš ostati miren, saj sem imel na startu še tri orožja. Bile so majhne razlike in samo upal sem, da proga ne bo postala hitrejša, kar se je tu že nekajkrat zgodilo. Ta predstava Boškota je bila dovolj dobra za zmago, smo veseli. Bilo je dosti dela in težkih stvari za prehoditi, da smo tu."

"Zadovoljni smo. Delali smo za to, čutili smo, ostali smo mirni pa zbrani. Ukvarjali smo se predvsem s smučanjem, s pristopi in rituali, nismo se toliko pogovarjali o rezultatih in o zmagi. Vsi smo vedeli, kaj hočemo. Danes ena zopet težka tekma, Boštjan se je dobro pripravil, dobro odsmučal in kapo dol," je nadaljeval Pen.

"Za tekmovalca je vedno vprašanje, kaj je boljše - čakati na startu ali v cilju. Vedno je boljše biti v cilju. Če dobro odsmučaš in v cilju čakaš in te kdo premaga, mu pač športno čestitaš. Vedno je boljše, če po dobri vožnji stojiš in imaš tisto hvaležno breme, kot pa da na startu čakaš in napadaš. Mi smo si te številke izborili. Ko smo prišli do teh številk, smo jih znali izkoristiti z Boštjanom. Danes je lep dan za slovensko smučanje," je še razmišljal Pen.

Progo so nekoliko skrajšali, zaradi vetra so smukači ostali brez prvega zavoja.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.