Šport > Zimski športi
39 ogledov

Konec čakanja: Tina po 14 letih do zmage!

Maze St. Anton smuk svetovni pokal alpsko smučanje cilj razočaranje
1/23
EPA
Tina Maze je v avstrijskem St. Antonu dosegla težko pričakovano prvo zmago v superveleslalomu, ki se ji je izmikala kar 14 let! Črnjanka je tako postala šele šesta smučarka, ki ji je uspelo zmagati v vseh disciplinah. Za zgodovinsko zmago je bila hitrejša od Avstrijke Anne Fenninger (+0,04) in Švicarke Fabienne Suter (+0,99).

Avstrijski St. Anton bo v karieri Tine Maze, zaznamovani s presežki in presežniki, dobil prav posebno mesto. Na smučišču na skrajnem zahodu Avstrije je Črnjanka prišla do težko pričakovane prve zmage v superveleslalomu, kjer nastopa že od leta 1999, ko je v tej disciplini debitirala na mariborskem Pohorju.

"Sveti Anton" se je tako pridružil Söldnu, kjer je Mazejeva dosegla sploh prvo zmago (veleslalom/2002), St. Moritzu (smuk/2004), Trbižu (superkombinacija/2011) in Lenzerheideju (slalom/2011).

Mazejeva se je pridružila peterici izbrank, ki so do letošnje sezone slavile v vseh disciplinah - Petri Kromberger, Pernilli Wiberg, Janici KostelićAnji Pärson in Lindsey Vonn. Američanka je tokrat s sekundo zaostanka osvojila četrto mesto, a ostala vodilna v superveleslalomskem seštevku, kjer pred Mazejevo vodi le še za 20 točk (250 proti 230).

Lepo je v prestižnem klubu

"Neverjetno, ostala sem brez besed. Verjela sem sicer vase in v to, da lahko zmagam, ker v tej zimi resnično smučam zelo dobro. Lepo je biti v tem prestižnem klubu," je takoj po tekmi dejala Mazejeva. V minuli zimi ni stopila na zmagovalne stopničke pokala. Dan pred tekmo je dejala, da želi ohraniti hladno glavo in vroče noge.

"To je bil tudi moj moto za danes. To je bila ena največjih zmag. Proga je bila tehnično težka in je bilo težko ohraniti hladno glavo in to mi je uspelo. Sem sveža, ne glede na izjemen ritem tekem. Energijo mi dajejo rezultati. Lanska sezona je bila za 'ubiti', zelo naporna. Ko si 500 točk za tekmico, je res težko. Prišli so tudi navijači, ki so izjemni, tudi oče in mama sta tu. Zasluge za izjemno sezono pa gredo tudi moji ekipi, ki mi ves čas stoji ob strani," je nadaljevala Mazejeva.

"Vsi po vrsti so izjemni ljudje. Pomembna je bila tudi poletna vadba, treningi v Portilu so mi dali veliko, tudi v superveleslalomu si več upam, več tvegam. Pri večjih hitrostih se počutim bolj domače. Tu v St. Antonu je bil tehnični smuk, kjer bi lahko zmagala, potem pa je bila proga v soboto skrajšana in sneg je bil za povrh mehak. Mogoče pa bom slavila konec prihodnjega tedna v Cortini d'Ampezzo, zakaj pa ne, čeprav je proga manj tehnična kot tu."

V minuli zimi Mazejeva sploh ni stopila na najvišjo stopničko pokala.To ji je pred to sezono zadnjič uspelo 18. marca 2011 na finalu v švicarskem Lenzerheideju, ko si je s svojo prvo slalomsko zmago zagotovila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Uspeh je v prejšnji zimi nadgradila s skupnim drugim mestom, sedaj pa je na poti, da kot prva alpska smučarka ali smučar iz Slovenije osvoji tudi veliki kristalni globus.

Drugo mesto je v St. Antonu osvojila Avstrijka Anna Fenninger, ki je za Mazejevo zaostala štiri stotinke, tretja pa je bila Švicarka Fabienne Suter (+0,99). Preostali Slovenki sta ostali brez točk pokala. Ilka Štukec je bila 31. (+3,39) in je trideseterico zgrešila za sedem stotink, Vanja Brodnik pa ni končala tekme.

Boj se, Herminator

Mazejeva je s šesto zmago v sezoni in 17. v karieri še povečala vodstvo v skupnem vodstvu v pokalu ter se približuje tudi rekordnim 2000 točkam, ki jih je doslej v sezoni osvojil le avstrijski as Hermann Meier. Ima 1289 točk in kar 545 točk prednosti pred drugourvščeno Nemko Mario Höfl-Riesch. Slednja je bila tokrat peta (+1,09), mesto za branilko velikega globusa Vonnovo.

Najboljša slovenska smučarka v zgodovini je do zmage prišla prepričljivo, le Fenninergerjeva ji je bila enakovredna. Tudi pred njo pa je bila Mazejeva ves čas nastopa prednost, 0,06, 0,11 in 0,20 sekunde pri posameznih merjenjih vmesnega časa. Še najmanjša je bila razlika ob prihodu v cilj, ples stotink pa se je tokrat razpletel v korist Črnjanke. Trinajstič v zimi je posegla med prvo trojico, dosegla je 63. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 40 pa smučarke.

Ostale tekmice so bile tokrat daleč za 29-letno Mazejevo, saj je že Suterjeva zaostajala skoraj za sekundo. Na tretji superveleslalomski tekmi sezone je nadgradila četrto mesto iz Lake Louisa in drugo iz St. Moritza. Boj za zmago je glasno in jasno napovedala že v soboto, ko po četrtem mestu in najboljši smukaški uvrstitvi zime dejala je, da ji proga Karl Schranz, tehnično zelo zahtevna, ustreza.

"Ta superveleslalom je bil zelo kvaliteten. Fenningerjeva je smučala fenomenalno in zmagati je bilo težko. Mazejeva je naredila napako, pa kljub temu zmagala. Obe sta dobili tekmo v spodnjem delu. Že sobotno četrto mesto je bil zame izjemen rezultat, danes pa sploh. Pet smučark v zgodovini je zmagalo pred tem v vseh disciplinah in to je nekaj izjemnega. Vse to bo prišlo za nami po sezoni. Sam se trenutno osredotočam predvsem na to, kjer najti še kakšno rezervo in kako odpraviti napake," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve.

Svetovni pokal se bo za smučarke nadaljeval v torek, ko bo v Flachauu nočni slalom s prvo vožnjo ob 17.45 in finalom ob 20.45. "V torek nas čaka slalom. Mislim, da kljub odstopu v Zagrebu ne bom imela težav. Konec koncev je slalom tvegana disciplina in nisem odstopila prvič in ne zadnjič," je še zaključila Mazejeva.

Svetovni pokal, St. Anton, superveleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 10
  • Scott 01:02 14.januar 2013.

    Lepite minuse,ker se nikakor ne morete sprijazniti z dejstvom,resnico!

  • PIKO5 19:21 13.januar 2013.

    Bravo TINA ti si naše sonce.

  • šeherezada 18:18 13.januar 2013.

    bravo Tina!:) Naj ti rata čez 2000!;)