Šport > Zimski športi
3 ogledov

Košir zmagal v Bad Gasteinu

Žan Košir Žurnal24 main
Slovenski deskar Žan Košir si bo vikend v Bad Gasteinu zapomnil za vse življenje. Potem ko je v petkovi tekmi zasedel tretje mesto, je v drugem paralelnem slalomu pokoril vso konkurenco in zabeležil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Osemindvajsetletni Tržičan Žan Košir je v finalu zadnje tekme pred svetovnim prvenstvom v Quebecu ugnal Italijana Rolanda Fischnallerja, po 12. času kvalifikacij pa je v izločilnih bojih ugnal še Švicarja Kasperja Fluetcha, Avstrijca Lukasa Mathiesa in Američana, ki nastopa za Rusijo, Vica Wilda. S tem je postal tretji slovenski zmagovalec svetovnega pokala, pred njim je 11 zmag zabeležil Dejan Košir, štiri pa Rok Flander, ki je zadnjo slovensko zmago dosegel 16. decembra 2010.

"Končno, bi bila tista prva beseda, ki mi najprej pride na misel. Do danes sem bil nekakšen večni poraženec, danes pa se mi je le poklopilo. Mislim, da sem končno pokazal zrelost, brez katere se ne da zmagovati. Ves čas sem kontroliral tekmece, ko je bilo potrebno sem pospešil, če pa je bilo treba pa tudi popustil. Tako kot sem jaz deset let delal napake in podarjal tekmecem zmage, so tokrat oni delali napake. Več kot očitno je bilo, da so se me po včerajšnji predstavi bali, to pa sem izkoristil na najboljši možni način. Bil sem najhitrejši, čeprav so mi nagajali sodniki. Tako nisem šel na start desetkrat, ampak enajstkrat, v polfinalu proti Wildu sem mogel povsem neupravičeno še enkrat na start, ker naj bi prišlo do napake pri startu. Ampak danes me ni moglo nič zaustaviti," se je smejalo Koširju, ki je zaenkrat boljši v slalomu, čeprav si močno želi vrhunskih dosežkov tudi v veleslalomu.

Košir: "Slalom mi bolj leži"

"V zadnjem letu sem bil na vseh slalomih med najboljšimi šestimi, očitno je, da mi slalom bolj leži. A slalomski dosežki mi dajejo dodatno samozavest, prepričan sem, da se jim lahko približam tudi v veleslalomu. Tega veliko več tudi vozim, mislim, da bo to tudi v drugi disciplini kmalu bolje. Upam, da že na svetovnem prvenstvu, ki se nezadržno bliža. Neko zanesljivost imam, a tudi samo prizorišče mi more ustrezati, tako kot mi do neke mere tudi Bad Gastein. Zdaj vem, da sem zmožen veliko," je dejal Košir, ki je tudi prevzel vodstvo v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala, to pa si želi zadržati do konca.

Preostali Slovenci se niso uvrstili v izločilne boje, Rok Flander je zasedel 19., Rok Marguč 34., Jernej Demšar 35., Izidor Šušteršič 37., Tim Mastnak pa 50. mesto. "Sicer nimam občutka, da prevzemam vodilno violino v slovenski reprezentanci, dejstvo pa je, da sem tu bil dvakrat najboljši. Kaj se dogaja z drugimi fanti, pa ne vem. Lahko govorim le o Demšarju, s katerim treniram, o drugih pa nimam pravih informacij, saj nismo dosti v stikih, danes niti nisem videl njihovih nastopov," pa o kolegih v reprezentanci Košir ne ve dosti.

Glorija Kotnik je bila pri ženskah 25., Iva Polanec 45., zmagala je Švicarka Patrizia Kummer.

Deskanje na snegu, Bad Gastein, izidi:

Moški:
1. Žan Košir (Slo)
2. Roland Fischnaller (Ita)
3. Aaron March (Ita)
4. Vic Wild (Rus)
5. Simon Schoch (Švi)
6. Patrick Bussler (Nem)
7. Sigi Grabner (Avt)
8. Lukas Mathies (Avt)
9. Kaspar Fluetsch (Švi)
10. Benjamin Karl (Avt)
...
19. Rok Flander (Slo)
34. Rok Marguč (Slo)
35. Jernej Demšar (Slo)
37. Izidor Šušteršič (Slo)
50. Tim Mastnak (Slo)

Ženske:
1. Patrizia Kummer (Švi)
2. Julia Dujmovits (Avt)
3. Svetlana Boldikova (Rus)
4. Alana Zavaržina (Rus)
5. Anke Karstens (Nem)
6. Jekaterina Tudegeševa (Rus)
7. UIsabella Laboeck (Nem)
8. Hilde Katrine Engeli (Nor)
9. Caroline Calve (Kan)
10. Marion Kreiner (Avt)
...
25. Glorija Kotnik (Slo)
45. Iva Polanec (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.