Šport > Zimski športi
37 ogledov

Kostelić pisal zgodovino v Kitzbühlu

Hirscher Adelboden superveleslalom svetovni pokal alpsko smučanje cilj veselje EPA
V Kitzbühlu se je končalo tekmovanje za pokal Hahnenkamm, ki je štelo za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev. Avstrijec Marcel Hirscher je prvič v karieri na tem prizorišču zmagal v slalomu, Hrvat Ivica Kostelić pa je dobil klasično kombinacijo, zadnjo v zgodovini na tem prizorišču.

Po prvi vožnji slaloma sta bila v vodstvu Italijana Stefano Gross in Giuliano Razzoli, vendar pa sta po finalni vožnji ostala brez uvrstitve na zmagovalni oder ter nista ponovila uspeha rojaka Dominika Parisa, ki je dan prej zmagal na slovitem smuku.

Zadnja preizkušnja tridnevnega spektakla v tem prestižnem smučarskem središču je bila v znamenju vodilnega smučarja v karavani Marcela Hirscherja. Šele tretji po prvi vožnji se je na drugi progi zavihtel na prvo mesto. Osvojil je 17. zmago v karieri ter peto v tej sezoni, a prvo v Kitzbühlu, kjer doslej še ni stal na odru za zmagovalce.

Slalom je skupaj s sobotnim smukom zadnjič v zgodovini v Kitzbühlu štel za klasično kombinacijo. Zmagovalec lanske kombinacije v Kitzbühlu Ivica Kostelić je upravičil vlogo favorita v tej disciplini. Po Wengnu, ko je prvič v tej zimi stopil na stopničke, je v Kitzbühlu vendarle zmagal v sezoni, v kateri se je soočal s številnimi težavami s poškodbami in spogledoval celo s tekmovalno upokojitvijo. Vendar pa je Kostelić znova dokazal, da je mojster najbolj zahtevnih preizkušenj. V slalomu je osvojil tretje mesto, za Hirscherjem je zaostal 93 stotink sekunde, drugi na slalomski tekmi pa je bil Nemec Felix Neureuther (+ 0,77).

Neureuther je po prvi vožnji zasedal sedmo mesto, Kostelić pa je do stopničk prišel z 11. mesta. Ista trojica je stopila na zmagovalni oder že na slalomu v Wengnu, le da je bil drugačen vrstni red - Neureuther je bil takrat prvi, Hirscher drugi, Kostelić tretji.

Kostelić poskrbel za zgodovinski mejnik

Kostelić je že četrtič zapored zmagal v kombinaciji na tem prizorišču, s čimer je postavil nov zgodovinski mejnik ter postal kralj kitzbühlske kombinacije. V kombinaciji sta se na zmagovalni oder zavihtela še Francoza Alexis Pinturault (+ 1,26) in Thomas Mermillod Blondin (+ 2,56).

Hirscher se je s četrto slalomsko zmago v tej zimi in po 25 tekmah utrdil na prvem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala s 1035 točkami, drugouvrščeni Norvežan Aksel Lund Svindal (921) zaostaja za 114 točk. Avstrijec dominira tudi v slalomskem seštevku s 700 točkami in ima 134 točk zaloge pred drugim Neureutherjem (566).

V senci sijajnih uspehov Tine Maze v Mariboru je slovenska vrsta v Kitzbühlu povsem razočarala. V oči bode popolna ničla, niti na eni od letošnjih preizkušenj na tem prestižnem tekmovanju - v superveleslalomu, smuku, slalomu ali v kombinaciji - se Slovenci niso uvrstili med dobitnike točk.

Po Wengnu in Adelbodnu je Mitja Valenčič tudi v Kitzbühlu ostal brez finalne vožnje na klasičnih slalomih. Valenčič, ki nikakor ne najde izhoda iz rezultatske krize, v katero je zašel po novem letu, je slalom tako kot prejšnja dva končal že v prvi vožnji z odstopom po nekaj zavojih. Na progi je zdržal le šest sekund. Po Valenčičevi poti je šel tudi drugi Slovenec na startu Boštjan Kline.

Še preblisk najboljšega slovenskega smukača Andreja Šporna na smuku na Petelinjem grebenu je povsem zbledel, ko so ga diskvalificirali zaradi neustrezne opreme, potem ko je bil še pred ciljnim spustom v igri za zmago ter je po prihodu v cilj zasedel mesto tik pod zmagovalnim odrom. Šporn je ostal tudi brez nagrade za četrto mesto, ki znaša 10.000 evrov.

Moški slalom in kombinacija, Kitzbühel:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.