Šport > Zimski športi
16 ogledov

Kowalczykova slavila, Višnarjeva do polfinala

Kowalczyk Randall Herrmann smučarski tek svetovni pokal Kuusamo EPA
Otvoritveno tekmo sezone v smučarskih tekih je v Kuusamu dobila Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je slavila pred Američanko Kikkan Randall in Norvežanko Denise Herrmann. Katja Višnar izpadla v polfinalu.

Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk (3:06,1) je zmagovalka uvodnega sprinta za svetovni pokal v Kuusamu. Drugo mesto v klasični tehniki je osvojila Američanka Kikkan Randall (+1,7), tretja pa je bila Nemka Denise Herrmann (2,8). Od treh Slovenk je v finalu nastopila le Katja Višnar in izpadla v polfinalu.

Višnarjeva je svoj nastop končala v polfinalu. Čeprav je tekla v času zmagovalke polfinalne skupine, pa sta bili obe srečni poraženki iz drugega polfinala hitrejši po času. Drugi slovenski predstavnici Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek sta izpadli v kvalifikacijah, Čebaškova je dosegla 50., Jezerškova pa 71. čas.

"Smuči verjetno nekoliko počasnejše"

V hladni Rukki so bile na startu klasičnega sprinta kar 104 tekmovalke in 125 tekmovalcev. Drugega mesta se je veselila lanskoletna zmagovalka skupnega svetovnega pokala Američanka Randallova, ki je dosegla šele 12. čas kvalifikacij. Lepo je presenetila Nemka Herrmannova na tretjem mestu.

Višnarjeva je v kvalifikacijah 1,4 kilometra dolgega sprinta osvojila 23. mesto, se nato s tretjim mestom prebila v polfinale in nato z silovitim finišem za las zgrešila finalni nastop. Po koncu tekme je Višnarjeva povedala:

"V kvalifikacijah sem se sicer počutila močno, a čas je pokazal kar velik zaostanek, verjetno so bile smuči nekoliko počasnejše. V polfinalu se je Herrmannova v klancu skoraj ustavila pred mano, izgubila sem nekaj ritma. Bila sem izjemno močna, še posebej v sprintu v cilj. Drugače je rezultat dobra popotnica za nadaljevanje sezone."

Brandsdalu zmaga po fotofinišu

Erik Brandsdal je dobil uvodni sprint v moški konkurenci. Drugo mesto v klasični tehniki je po fotofinišu osvojil Rus Anton Gafarov (+0,06), tretji pa je bil Šved Teodor Peterson (+0,10). Slovencev ni bilo na startu.

V soboto bo v Kuusamu na sporedu še tek na 5 km klasično za ženske (10.00) in 10 km klasično za moške (11.30), v nedeljo pa sta na sporedu še preizkušnji v prosti tehniki, 10 km za ženske in 15 km za moške.

Svetovni pokal, Kuusamo, klasični sprint (Ž), rezultati:

1. Justyna Kowalczyk (Pol)
2. Kikkan Randall (ZDA)
3. Denise Herrmann (Nem)
4. Jevgenija Šapovalova (Rus)
5. Celine Brun-Lie (Nor)
6. Ida Ingemarsdotter (Šve)
7. Katja Višnar (Slo)
...
50. Alenka Čebašek (Slo)
71. Barbara Jezeršek (Slo)
...

Moški:

1. Eirik Brandsdal (Nor)
2. Anton Gafarov (Rus)
3. Teodor Peterson (Šve)
4. Ola Vigen Hattestad (Nor)
5. Nikita Krijukov (Rus)
6. Aleksej Poltoranin (Kaz)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.