Šport > Zimski športi
9562 ogledov

Kraft na pragu osupljivega rekorda: "To bi bilo noro!"

Stefan Kraft Epa
Avstrijski smučarski skakalec se lahko v kratkem zavihti na vrh prestižnega seznama, kjer bi s prvega mesta izrinil svojega idola.

Najboljšega smučarskega skakalca na svetu Avstrijca Stefana Krafta samo še ene stopničke ločijo od rekorda Finca Janneja Ahonena za največ uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Kraft, vodilni v skupni razvrstitvi letošnje sezone, je doslej na stopničkah stal 107-krat, rekorder Ahonen pa enkrat več. Avstrijec bi lahko dosežek legendarnega Finca izenačil ali presegel že na prihajajoči turneji PolSKI Toru, v okviru katere se bodo skakalci merili v Wisli, Szczyrku in Zakopanahh.

Stefan Kraft | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"To bi bilo nekaj zares posebnega in zelo bi bil ponosen na takšen dosežek," je povedal 30-letni avstrijski veteran, ki je sezono začel s štirimi zaporednimi zmagami, nazadnje pa se je na najvišjo stopničko zavihtel v Bischofshofnu, s čimer je potrdil tretje mesto v seštevku novoletne turneje.

Olimpijski prvak iz Pekinga je za 107 uvrstitev na zmagovalni oder potreboval 281 tekem, 36 jih je končal na prvem mestu. Prav toliko zmag (36) je v karieri zbral tudi Ahonen, ki pa je za za to potreboval kar 412 nastopov. "Noro bi bilo, če bi prehitel svojega idola in postal najuspešnejši skakalec v zgodovini. Upam, da mi bo uspelo," je pred nadaljevanjem sezone za agencijo APA komentiral Avstrijec.

Kraft bo skoraj zagotovo postal najuspešnejši smučarski skakalec, kar zadeva uvrstitve na stopničke, medtem ko ga v konkurenci serijskih zmagovalcev močno prekaša rojak Gregor Schlierenzauer. Ta je za rekordnih 53 zmag v svetovnem pokalu potreboval samo 275 tekem.

Kraft je v svetovnem pokalu debitiral pred 12 leti na tekmi v Bischofshofnu, kjer se je nato leto kasneje tudi prvič zavihtel na zmagovalni oder. Prve zmage se je veselil konec leta 2014 v Oberstdorfu.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 19:18 11.januar 2024.

    V vsej zgodovini smučarskih skokov ni večjega goljufa kot je on ! Ga ni! Sedaj ko se je nekako navadil , da igra telemark v 2 sek po doskoku , mu pa še sodniki pomagajo pri goljufanju s točkami za ...prikaži več stil . Popolnoma enak skok na Bišeshofenu mu je prinesel najmanj 1.5 točko več za stil od skoka , ki ga je naredil nekdo drug z isto daljavo in mogoče še lepšim stilom ! Zato lopova ne hvalite , če pa že ne morete brez njega , pa pišite o njegovenm telemarku i sodniški bandi in to za vsak skok posebej