Šport > Zimski športi
3234 ogledov

Kranjec z veliko sreče do veleslalomskega brona

Žan Kranjec Epa
Žan Kranjec je z 11. mestom na zadnjem veleslalomu sezone ubranil tretje mesto v seštevku te discipline. Prepričljivo je zmagal Švicar Marco Odermatt, ki je s tem izboljšal rekord Hermanna Maierja po številu točk v eni sezoni svetovnega pokala.

Najboljši slovenski smučar Žan Kranjec je sezono končal kot tretji najboljši veleslalomist sezone, čeprav je zadnjo preizkušnjo v svoji paradni disciplini v Soldeuu končal šele na 11. mestu (+2,96). 

Tako veleslalomsko kot svetovno prevlado je z zmago na finalu sezone potrdil Švicar Marco Odermatt, ki je postal novi rekorder po številu osvojenih točk v eni sezoni svetovnega pokala - 2042! 

Marco Odermatt | Avtor: Epa Epa

Z današnjo zmago je dobitnik velikega kristalnega globusa izboljšal več kot dve desetletji star dosežek Avstrijca Hermanna Maierja, ki se je v sezoni 1999/2000 ustavil pri 2000 točkah.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa
Pred finalnim veleslalomom sezone so se za tretje mesto v razvrstitvi discipline potegovali štirje smučarji, med njimi tudi Kranjec, ki je imel s 440 točkami najboljše izhodišče. Avstrijec Marco Schwarz je za njim zaostajal 51 točk, Švicar Loic Meillard 60, Francoz Alexis Pintarault pa 63 točk.

Po prvi vožnji je najbolje kazalo drugouvrščenemu Pinturaultu, ki pa v finalu ni zdržal pritiska in na koncu osvojil osmo mesto. Višje od Kranjca sta tekmo končala tudi Meillard na desetem in Schwarz na tretjem mestu.

Slednji je bil pred nastopom zadnjega finalista še v položaju za osvojitev tretjega mesta v veleslalomskem seštevku, vendar je Odermatt upravičil vlogo favorita in z veliko prednostjo še enkrat odčital lekcijo konkurenci, s čimer je Kranjcu pomagal do veleslalomskega brona.

Marco Odermatt | Avtor: Epa Epa

"Ponavadi vedno, ko pridem v cilj, ali sem dober ali slab, je to prijetno čakanje in me razplet niti ne zanima tako zelo. Tako napeto še ni bilo. Danes nisem najbolje tekmoval, ampak sem pa zelo vesel, da se je izteklo tako, kot se je, da sem zaključil na tretjem mestu v veleslalomskem seštevku," je čakanje na razplet v izjavi za TV Slovenija opisal Kranjec.

Zaradi slabše vožnje tokrat ni bil odvisen samo od sebe: "Vedel sem, da če bo vse normalno, da bi Odermatt moral prevzeti prvo mesto. Nikoli ne dela napak, ampak lahko bi pa ravno danes naredil kakšno veliko napako ali pa odstopil. Sem bil na trnih do predzadnjih vrat in sem zelo vesel, da je danes zmagal."

Žan Kranjec je postal komaj drugi Slovenec v moški konkurenci, ki je osvojil kolajno v seštevku discipline v 23 letih. Pred Kranjcem je to uspelo zdajšnjemu strokovnemu komentatorju TV Slovenija Matjažu Vrhovniku, ki je bil leta 2000 tretji v seštevku slaloma. "Ta podatek pove zgolj to, kako težko je. Saj moraš res držati vso sezono na zelo visoki ravni, z izjemo dveh tekem sem bil letos zelo stanoviten," je dejal Kranjec, ki je bil v tej sezoni trikrat na stopničkah.

Mali globus je bil oddan že pred tekmo, osvojil ga je Odermatt, točkovno nedosegljiv za Kranjca in konkurenco pa je bil tudi Henrik Kristoffersen na drugem mestu. Norvežan je bil po prvi vožnji današnjega veleslaloma šele osmi, v finalu pa je nastopil precej odločneje in se zavihtel na drugo stopničko.

Schwarz je s tretjim mestom potrdil status četrtega najboljšega veleslalomista sezone. Od Kranjca ga je ločilo 15 točk. 

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice