Šport > Zimski športi
5 ogledov

Kranjec poletel na tretje mesto

Robert Kranjec se je v Planici znova izkazal. Žurnal24 main
Zmagovalec zadnje tekme sezone smučarjev skakalcev je Finec Harri Olli, moralni zmagovalec pa Robert Kranjec na tretjem mestu, ki ga ponovitve prve serije niso vrgle iz tira.
 

Planica, finale SP, 1. serija

1. H. Olli (FIN) 424,6 točk
2. A. Malysz (POL) 412,4
3. S. Amman (ŠVI) 409,6
3. R. Kranjec (SLO) 409,6
22. R. Hrgota (SLO) 334,4
23. P. Pikl (SLO) 333,2
31. J. Damjan (SLO) 131,2

Zmagovalec zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala smučarjev skakalcev je Finec Harri Olli , ki je v napetem zaključku druge serije z 219,5 metrov dolgim poletom ugnal poljskega veterana Adama Malysza . "Zelo sem zadovoljen. Planica mi je všeč. Zdaj sledi odmor, ki ga bom preživel z družino na Finskem," je bil po zmagi skromen Finec. Tretje mesto sta si razdelila Slovenec Robert Kranjec in Švicar Simon Amman . "Analize še niso opravljene, vendar menim, da je bila sezona uspešna. Navsezadnje sem dosegel 17 stopničk v letošnji sezoni. Planica mi je zelo všeč, tukaj sem imel najdaljši polet sezone. To je bil lep zaključek sezone," je bil zadovoljen Ammann.

 
 

Bilo je težko.

Robert Kranjec

 
Po prvi seriji vodilnega Malysza in tretjega Ammanna je namreč ločilo vsega pol točke, z izjemnim drugim poletom pa se je v trojico najboljših prebil še Kranjec. "Zelo sem zadovoljen, čeprav sem bil na koncu že zelo utrujen. Želel sem le, da se vse skupaj konča. Bilo je težko, naredil sem štiri polete. Pri enem smo morali prvi tekmovalci znova teči na vrh. Eni so šli prej, eni kasneje. Na vrhu smo samo pripravili opremo in se spustili. Bili smo kar utrujeni. Vesel sem, da smo vsi dobili še eno možnost," je po uspehu povedal Kranjec.

Gregor Schlierenzauer se je veselil kristalnega globusa. © Saša Despot

 
Prav Kranjec je bil tokrat v Planici med psihično najbolj stabilnimi tekmovalci. Izjemen je bil že v svojem prvem poletu na letalnici, ko je pristal pri 222 metrih in bil vodilni vse do prve razveljavitve prve serije. Krivec zanjo je bil s poletom, dolgim 217 metrov Nemec Martin Schmitt , ki je bil med redkimi, ki so se Slovencu uspeli približati (ob njem še Anders Jacobsen ). V drugi ponovitvi prve serije so poleteli le štirje, po 233 metrih Ammann pa se je žirija odločila za še tretji začetek prve serije.

Ob Kranjcu sta si finale priborila še Primož Pikl in Robert Hrgota , ki sta v drugi seriji izkoristila ugodne razmere ob poletih. Pikl je s 186 metri pristal na končnem 23. mestu, Hrgota pa s 191,5 metri mesto pred njim. "Skok je bil nekaj povprečnega. Ne morem biti ne zadovoljen ne razočaran, vendar bi lahko bilo tudi boljše," je po finalnem nastopu povedal Pikl, bolj zadovoljen pa je bil Hrgota: "Lep skok, lep zaključek sezone, s katero sem zadovoljen. Drugi skok mi je kar dobro uspel Morebiti bi lahko pihal še močnejši vzgonski veter. Veselim se prihodnje sezone in upam, da bom naredil še korak naprej."

 
 

Šele v zadnjih 14 dneh so se rezultati izboljšali.

Matjaž Zupan

 
Brez finala je od slovenske četverice pod Poncami ostal Jernej Damjan , ki je poletel le do 158,5 metrov. "Odločitev žirije je malo sporna. Zame je praktično vseeno, saj sem izpadel iz trideseterice, mi je pa žal za Kranjca, saj mu je po prvi seriji kazalo res odlično. Po drugi strani pa sta bila skoka Ollija in Ammanna res dolga. Vesel sem, da je sezone konec," je povedal Damjan, za katerega se je sezona končala najprej.  "V večjem delu letošnje sezone se je dogajalo, da fantje niso bili dovolj samozavestni. Zaradi slabih rezultatov so izgubili zaupanje vase. Samozavest pride tudi, če narediš slab skok, a ta pomeni dober rezultat," je ob koncu sezone povedal vodja slovenske ekipe Matjaž Zupan . "Šele v zadnjih 14 dneh se je zgodilo, da so se tudi rezultati izboljšali. Prej smo bili v težkem obdobju, ključen dejavnik pri tem, da smo se dvignili, pa je bilo dejstvo, da so tekmovalci ostali pozitivni. Videli smo, da mladi delajo dobro. Nekateri pritiskajo na člane prve ekipe, po drugi strani pa drugi lahko dajejo več kakor zdaj," še dodal Zupan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.