Šport > Zimski športi
28 ogledov

Kranjec stavi na hiperbarično komoro

Kranjec Soči 2014 olimpijske igre velika skakalnica naprava trening EPA
Eden izmed tistih športnikov, ki so imeli na olimpijskih igrah v Sočiju smolo s poškodbami, je smučarski skakalec Robert Kranjec.

Robert Kranjec si je pri padcu pred tekmo na srednji skakalnici poškodoval koleno, z opornico je sicer skakal, a s takšnimi bolečinami je bilo nemogoče iztržiti kaj več. Zdaj upa, da bo hiperbarična komora pospešila zdravljenje poškodbe.

Kranjec je pri 32 letih najbolj izkušen član reprezentance. Ob številnih uspehih, lanskem naslovu svetovnega prvaka v poletih, 11 zmagah v svetovnem pokalu, šest od teh je dosegel z ekipo, dveh malih kristalnih globusih za najboljšega letalca sezone (2010, 2012) je pred odhodom v Soči na olimpijskih igrah nastopil že trikrat: v letih 2002, 2006 in 2010. Največji uspeh je dosegel ob olimpijskem prvencu v ZDA, ko je skupaj s Petrom Žonto, Damjanom Frasom in Primožem Peterko osvojil ekipni bron.

Po poškodbi v Sočiju se mu je podrl svet

Na igrah v Sočiju pa se mu je po poškodbi "podrl svet", pravi njegov trener Jani Grilc, saj je vse stavil na čim boljši olimpijski nastop. Igre je pričakal v vrhunski formi, vse je podredil temu, da bi se iz Sočija domov vrnil z novim odmevnim dosežkom, nato pa mu je načrte prekrižala poškodba, zaradi katere sta vprašljiva tudi njegovo nadaljevanje sezone v svetovnem pokalu in nastop na svetovnem prvenstvu v poletih v češkem Harrachovu, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka.

robert kranjec soči padec | Avtor: EPA EPA
"Na zadnjem slikanju na Jesenicah se je pokazalo, da gre za nategnjeno mišico. To je sicer boljša novica, kot sem jo prejel v Sočiju, ampak bolečine so pa katastrofalne," je uvodoma o poškodbi povedal Kranjec in dodal: "A zdaj sem se nanje že nekako navadil, tako da me ni več tako strah. Tudi šepam ne več, razen zjutraj, ko se zbudim. Ko nogo dobro ogrejem, je že super."

Okreva s pomočjo hiperbarične komore

Te dni Kranjec na povabilo Hiperbaričnega centra Aha hodi tudi na terapije v hiperbarično komoro in pravi, da se bo poškodba pozdravila veliko prej: "Že po dveh terapijah je bil napredek tako velik, da sem v zadnjih dveh dneh lahko treniral že dvakrat na dan. Tudi skakal sem že v Planici na 90-metrski skakalnici, ampak žal me pri doskoku tako zabije, da mi skoraj 'odtrga' koleno in se bolečina poveča. Potreboval bi trening na 120-metrski skakalnici, a ta trenutno ni urejena."

"Če naslednji teden ne bom mogel trenirati, bom za letos kar zaključil," je dejal Kranjec, ki pa vseeno upa, da se bo lahko reprezentančnim kolegom pridružil za sklepni del sezone. Trener Grilc, ki skupaj z Goranom Janusom, Nejcem Frankom in Matjažem Polakom vodi tudi celotno reprezentanco, je potrdil, da bo pod Poncami mogoče skakati že v nedeljo.

V Lahtiju ne bo nastopil, nadaljevanje sezone pod vprašajem

hiperbarična komora | Avtor: Youtube Youtube
"Robi v Lahti zagotovo ne gre, videli bomo, kako bo. Je zelo dobro pripravljen, motiviran, dobro trenira, samo bolečina ne popusti, in to je problem," je pojasnil Grilc in dodal, da njega ne skrbi, da skakalnica v Planici ne bi bila že v nedeljo pripravljena za trening, temveč bolj to, kdaj bo popustila bolečina, da bo lahko Kranjec vsaj na zadnjih tekmah sezone unovčil dobro formo.

"Robi je res vse podredil tem olimpijskim igram, zato ga razumem, da se mu je podrl svet. Zdaj gre v trening prek bolečin in ga je težko brzdati. Mene boli srce, ker je bil res zelo dobro pripravljen, bil je v najboljši formi zadnjih let, nato pa zaradi višje sile ni mogel odskakati tako, kot zna," je še dejal Grilc in sklenil: "Zdaj mu poskušamo pomagati, da bi sezono končal z nekim dobrim občutkom. Da bi na poletih v Harrachovu in na finalu v Planici, kajti tudi ta 120-metrska skakalnica mu zelo leži, dobro nastopil in bi imel voljo za naprej. On je namreč še vedno zelo 'fit', tako mentalno kot fizično, in bi lahko še malo potegnil. Upam, da se mu bo ob koncu sezone vloženi trud vsaj malo poplačal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.