Šport > Zimski športi
148 ogledov

Kranjec 'zažugal' tekmecem: "Lani nisem napredoval, letos verjamem, da sem"

Žan Kranjec Epa
Najboljši slovenski veleslalomist je pripravljen na izzive olimpijske sezone.

Žan Kranjec si po sezoni, ki so jo zaznamovali osebni pretresi, želi napredovati ter narediti še večji vtis na zimskih olimpijskih igrah. V Pyeongchangu februarja 2018 je zaostal zgolj za najboljšo trojico. "Sigurno je dobro, da se kdaj z mislimi postaviš na start v Pekingu," je dejal alpski smučar iz Bukovice pri Vodicah.

Pred olimpijskim veleslalom, ki bo na sporedu 13. februarja, ga čaka še pet veleslalomov. Najprej v nedeljo na ledeniku Rettenbach, s katerim se bo odprla 56. sezona svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa
Pred dvema letoma je veleslalomsko uverturo končal na tretjem mestu, lani je bil na tekmovalnem uvodu v sezono na Tirolskem sedmi. Po prvi vožnji je bil drugi, v drugo pa je na nemirni podlagi, ki mu ne leži, vpisal 17. čas.

"Seveda bi bil zelo vesel, če bi izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v Söldnu. Verjamem, da sem tudi sposoben, imel sem dobro pripravljalno obdobje. V glavi sem bolj miren kot lansko sezono v tem času. Grem z večjim veseljem na tekmo. Kako bo pa na koncu, bomo videli v nedeljo," je napovedal najboljši slovenski veleslalomist, ki bo 15. novembra dopolnil 29 let.

"Lani nisem napredoval, letos verjamem, da sem. Predvsem sem spet pridobil nazaj zaupanje vase in v opremo. V prvi vrsti v opremo. Našel sem dobre nastavitve, dobre smuči, in tudi posledično lažje prenesem dobro smučanje na progo, tudi samozavest je potem na višji ravni," je povedal Kranjec, ki se je odločil za nov model smuči, ki se od prejšnjih še najbolj ločijo po tem, da so daljše, s čimer želi znova stopiti v korak s konkurenco.

"Smuča je bolj mirna in se mi zdi, da lažje povežem zavoje, tudi v višji hitrosti se mi zdi, da se lahko bolje znajdem. Tudi na agresivnem snegu, na katerem sem imel lani težave, se lahko bolje znajdem, ker je 'dila' bolj mirna, manj odrezava," pravi Kranjec, zmagovalec dveh veleslalomov leta 2020 v Adelbodnu in 2018 v Saalbachu.

"Dokler je bila podlaga gladka, ko sem imel dobro številko, se to niti ni tako zelo poznalo, v drugih vožnjah, na katerih je bil bolj nasekan sneg, sem pa imel večje težave. Po mojem je bil to lani v Söldnu razlog, da sta bili tako različni vožnji," je pojasnil.

"Zdravstveno sem dober. V začetku septembra sem prebolel angino, ki pa mi ni pustila kakšnih posledic," je še dejal. S hrbtom, zaradi katerega je lani odpovedal veleslaloma v Adelbodnu, kjer je leto poprej zmagal, zaenkrat nima težav. "Nimam nič hujšega, moram pa biti previden, malo je načet, mislim, da če bom dobro skrbel zase, lahko speljem sezono in tudi več sezon brez večjih problemov."

Žan Kranjec, Štefan Hadalin | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi vseh pretresov, ki jih je doživel v sezoni 2020/21, decembra se je smrtno ponesrečil oče, je bilo, kot je dejal, predvsem težje sezono speljati do konca, ker njegovo smučanje ni bilo na takšni ravni, kot bi si želel.

"Na koncu je bilo samo mesto v veleslalomskem seštevku boljše, kakor sem smučal in kakor sem se počutil na samih tekmah. To je bil tudi moj osnovni cilj, da bi ostal med najboljšo sedmerico, s čimer bi ohranil boljše startno izhodišče v novi sezoni. In ta cilj sem v minuli sezoni tudi izpolnil. Sedmo mesto se ne sliši tako slabo, kakor sem imel občutek med sezono."

Z zimskimi olimpijskimi igrami se še ne obremenjuje. "Pravijo, da je tam zelo mraz, zelo suho, v takšnih pogojih je dostikrat agresiven sneg. V preteklosti smo imeli tam nekaj težav. Ker sem letos dobil nekaj informacij, se mi zdi, da smo glede tega bolje pripravljeni, kar se tiče materiala."

"Bo pa olimpijski teren za vse neznanka. Zato bo treba vsak trening dobro oddelati. Potem pa se tudi na OI dobro pripraviti. Konkurenca bo sicer ista kot v svetovnem pokalu. Kar se tega tiče, ne bo nič drugače. Je pa tako, da gre za tekmo, ki je na štiri leta, tudi javnost, mediji zato drugače gledajo na to tekmo, in tudi jaz sigurno," je olimpijske načrte razkril Kranjec.

"Stvari, ki ne vplivajo na samo smučanje, ne smeš imeti preveč v mislih. Sigurno je dobro, da se kdaj z mislimi že postaviš na start v Pekingu, da ne prideš na start in dobiš trde noge. Zato že zdaj kdaj pomislim tudi na Peking. Vendar ne tako, da bi se načrtno pripravljal na to tekmo, si bom pa v prihodnje vzel čas za to, da se malo vživim v to tekmo, da me ne bo kaj presenetilo," je razmišljal Kranjec in pri tem posredno napovedal boj za olimpijsko kolajno, češ da upa, da bo v Pekingu izboljšal rezultat, potem ko je bil na ZOI v Pyeongchangu 2018 četrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.