Šport > Zimski športi
68 ogledov

Kranjska Gora videla rušenje mejnikov

Marcel Hirscher Kranjska Gora EPA
Vladar moške smučarske scene v zadnjih letih je na podkorenski strmini potrdil svojo dominacijo v tehničnih disciplinah.

Avstrijec Marcel Hirscher je šampionsko formo s SP v Sankt Moritzu, kjer je osvojil veleslalomsko in slalomsko krono svetovnega prvaka, prenesel tudi na slovensko tekmovališče. Na podkorenski strmini v Kranjski Gori je ubranil lansko veleslalomsko zmago ter osvojil svoj še šesti zaporedni veliki kristalni globus.

Hirscher si je pet tekem pred koncem sezone pred drugouvrščenim v skupnem seštevku Norvežanom Kjetilom Jansrudom, ki je 56. Pokal Vitranc izpustil, nabral neulovljivo prednost 504 točk. Avstrijski as je tako postal prvi alpski smučar v zgodovini s šestimi velikimi kristalnimi globusi, najboljši smučar je že od sezone 2011/12.

Pred Hirscherjem je bil najboljši, s petimi osvojenimi velikimi kristalnimi globusi, Luksemburžan Marc Girardelli (1985, 1986, 1989, 1991, 1993), na večni lestvici pa se je izenačil s slovito rojakinjo Annemarie Moser-Pröll (od 1971 do 1975 ter 1979). Hirscher je sicer prvi alpski smučar s šestimi velikimi kristalnimi globusi osvojenimi v nizu oziroma po vrsti, v obeh konkurencah ženski in moški.

Avstrija je tudi na vrhu po številu osvojenih velikih kristalnih globusov med alpskimi smučarji v moški konkurenci. Skupno so jih avstrijski smučarji osvojili 15, Švica na drugem mestu jih ima v moški konkurenci sedem.

Izenačen s Thönijem in Stenmarkom

Hirscher je najboljši veleslalomist že tretjo zimo zaporedoma. Salzburžan se je pridružil Gustavu Thöniju (1970-1972) in Ingemarju Stenmarku (1975-1981), ki so osvojili veleslalomski seštevek vsaj tri sezone zaporedoma. Skupno ima Hirscher štiri globuse v disciplini, saj je slavil tudi v sezoni 2012.

Hirscher je osvojil še 21. veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, kar ga uvršča na četrto mesto na večni lestvici najboljših veleslalomistov pred njim so le Stenmark (46), Ted Ligety (24) in Michael Von Grünigen (23).

Tudi Kranjska Gora zelo dobro ustreza Hirscherju, saj je na podkorenski strmini osvojil še tretji veleslalom, potem ko je slavil lani in leta 2010. Vsega skupaj ima štiri vitranške zmage, lani je slavil tudi na slalomski progi.

Obeta se mu še eden

Hirscher se je dokončno vpisal v zgodovino smučanja kot prvi Avstrijec, ki je v isti sezoni oziroma letu osvojil veleslalomski seštevek v svetovnem pokalu in naslov svetovnega prvaka v veleslalomu. Nazadnje je takšen podvig uspel Američanu Tedu Ligetyju leta 2013.

Več zmag v svetovnem pokalu od Hirscherja imajo takšne legende, kot so Marc Girardelli (46), Alberto Tomba (50), Hermann Maier (54) in Stenmark (86). Hirscher je najuspešnejši še aktivni alpski smučar. Skupno je zbral 106 uvrstitev na zmagovalni oder, pred Avstrijcem je le Stenmark (155).

Salzburžanu, ki je 2. marca dopolnil 28 let, se nasmiha še ena lovorika, slalomski seštevek zime. Izzivalec za slalomski globus Norvežan Henrik Kristoffersen zaostaja 60 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.