Šport > Zimski športi
18 ogledov

Križaj je bil njegov vzornik

Kjetil Andre Aamodt je še vedno prijeten sogovornik, ki ima v čislih tudi sloven Žurnal24 main
Legendarni norveški smučar je prvič v življenju obiskal olimpijsko Sarajevo. Igre je leta 1984 kot 13-letnik spremljal z domačega naslonjača. Bojan Križaj je bil njegov vzornik.
 

Preberite še

Bojanu Križaju so se med prisego tresle hlače
Jure Franko spet v Sarajevu
Ekskluzivno: Franz Klammer prvič po 1984 v Sarajevu

Kjetil Andre Aamodt je v Sarajevo prispel iz Osla. Ker o olimpijskem mestu ne ve prav veliko, ga je pred potjo o dogajanju v prestolnici Bosne in Hercegovine seznanil še en upokojeni norveški smučar Hans Petter Burras , ki je bil tu po vojni leta 1998. "Povedal mi je, da je bilo grozno. A kot kaže se življenje vrača v normalne tirnice. Lahko si samo predstavljam, kaj se je dogajalo med vojno. Vojna je najslabša stvar v življenju. Na Norveškem prav zdaj obeležujemo obletnico 2. svetovne vojne. Preživeli govorijo, da ni nič slabšega, kot je vojna." Dneve v Sarajevu bo Aamodt izkoristil za to, da vsaj malo podoživi olimpijsko vzdušje, obiskal bo otroke in jim skušal vliti upanje v prihodnost.

Na OI v Torinu 2006 je osvojil svojo zadnjo, osmo olimpijsko kolajno. Najboljši je bil v superveleslalomu, s čimer se je vpisal v zgodovino. © EPA

 
37-letni smučar se 14. zimskih olimpijskih iger dobro spominja. Takrat jih je kot 13-letnik spremljal po televiziji. "Spomnim se Johnsona, Müllerja, Steinerja, bratov Mahre, Julna, Strela, Franka, Wenzla …," je začel naštevati, ob tem pa potožil, da igre za Norveško niso bile najbolj uspešne. Vikingi so namreč pred skoraj 25 leti osvojili le dve zlati olimpijski kolajni. Najboljša je bila ženska tekaška štafeta in biatlonec Eirik Kvaifoss . "Na igrah je nastopil le en norveški alpski smučar, pa še ta je izpadel po vsega treh vraticah."

Čeprav je dandanes vse drugače, kot recimo v času sarajevskih iger, se je treba za zmago še vedno krepko potruditi, meni najmlajši in najstarejši olimpijski zmagovalec vseh časov. "Johnson, brata Mahre in Franko so za tisto obdobje smučali izvrstno," je nekdanje legende pohvalil Aamodt, ki je bil znan po svoji vsestranskosti. Danes se ukvarja z mnogimi rečmi, med drugim na Norveškem vodi svojo smučarsko šolo. Tekmovanja po skoraj dveh letih, odkar je naznanil svoje slovo, še vedno pogreša. "Smučanje je moj način življenja. Pogrešam hitrost in tisti občutek, ko se spustiš po hribu navzdol." S slovenskimi smučarji ima dobre izkušnje in jih zelo ceni. Bojan Križaj je bil njegov vzornik, ko se je Aamodt šele prebijal v svetovni vrh, Matjaž Vrhovnik pa tisti, s katerim sta se ob prelomu stoletja borila za prevlado v slalomu. In še nekaj. "Slovenci vedno govorite angleško, kar mi je zelo všeč. Rad vas imam," nam je polaskal eden največjih smučarjev v zgodovini. Tudi ta čas številka ena svetovnega pokala, njegov rojak Aksel Lund Svindal , ki je zanj najboljši smučar ta trenutek na zemeljski obli, ga bržkone ne bo presegel. "Kdor vodi v svetovnem pokalu, je vedno najboljši."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.