Šport > Zimski športi
17862 ogledov

"Lahko sem izredno vesela, da imam še vedno obe nogi"

Schmidhofer Epa
Nekdanjo svetovno prvakinjo bi grozljiva nesreča na smuku v Val d'Iseru skoraj stala noge.

Nekdanja vrhunska alpska smučarka Nicole Schmidhofer je v intervjuju za Blick spregovorila o hudi nesreči pred štirimi leti v Val d'Iseru, kjer bi skoraj ostala brez leve noge.

Schmidhoferjeva je bila pred tem ena najboljših specialistk za hitre discipline na svetu. Leta 2017 je osvojila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu, dve leti zatem pa še mali kristalni globus v smukaški razvrstivi.

V karieri je zbrala štiri zmage v svetovnem pokalu in 12 uvrstitev na zmagovalni oder. Rezultatski preboj je dosegla leta 2018 s krstno zmago v Lake Louisu, njene sanje pa so se razblinile dve leti kasneje, ko se je hudo poškodovala na smuku v Franciji.

Schmidhofer | Avtor: Profimedia Profimedia
Padec v Val d'Iseru je pomenil začetek konca njene vrhunske kariere, saj se vrnitvi na bele strmine ni več približala svetovnemu vrhu, preden se je leta 2023 dokončno upokojila.

"Levo nogo mi je upognilo v napačno smer in bila je povsem ukrivljena," je posledice padca opisala Avstrijka. Na vprašanje, ali ji je grozila tudi amputacija, je 34-letnica odgovorila: "Ja. Lahko sem izredno vesela, da imam danes še vedno obe nogi."

Manj kot dve desetletji prej se je na isti progi hudo poškodoval obetavni švicarski smučar Silvano Beltrametti, ki je s hitrostjo več kot 100 km/h prebil varnostno mrežo in pristal v gozdu, pri tem pa utrpel tako hude poškodbe, da je ostal invalid.

"Imela sem srečo, da je bila tam dodatna zaščitna mreža," pove Schmidhoferjeva, ki jo ob vrnitvi na prizorišče nesreče še vedno preplavijo močna čustva.

"Počutje tam je zelo spremenljivo, od smeha pa vse do joka. Na tistem mestu še vedno občutim pritisk v prsnem košu," je še razkrila smučarska upokojenka, ki si je po slovesu od belih strmin zadala nove cilje.

Najprej namerava dokončati usposabljanje za maserko, v prihodnosti pa bi se želela ukvarjati tudi s fizioterapijo, pri čemer bi lahko črpala iz lastnih izkušenj.

Prav tako ostaja povezana z alpskim smučanjem kot strokovna komentatorka avstrijske ORF ter tudi smučarka s kamero, ki gledalce popelje skozi zavoje in jim podrobneje predstavi pasti proge.

Schmidhofer | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.