Šport > Zimski športi
158 ogledov

Lampičeva z najboljšo skupno uvrstitvijo doslej

Anamarija Lampič Epa
Rusinja Neprjajeva zmagovalka novoletne turneje.

Rusinja Natalija Neprjajeva je zmagovalka 16. novoletne turneje v smučarskem teku za svetovni pokal. Tradicionalno se je končala v Val di Fiemmeju z vzponom na Alpe Cermis, kamor je sicer prva prišla Norvežanka Heidi Weng, Neprjajeva pa četrta (+32,3). Anamarija Lampič, edina Slovenka, je tekmo končala na 32. mestu (+3:24,7).

Ta je turnejo zaključila na 12. mestu (+5:07,4),  za Lampičevo je to najboljši dosežek doslej. Druga je za Wengovo na vrh Alpe Cermis pritekla Švedinja Ebba Andersson s sedmimi sekundami zaostanka, tretja pa presenetljivo Francozinja Delphine Claudel (+28,5). Neprjajeva je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala, Lampičeva je deveta.

Lampičeva je "tour de ski" četrtič zaporedoma končala na slovitem in izjemno zahtevnem vzponu na Alpe Cermis; po 22., 19. in 15. mestu skupno v prejšnjih zimah je bila v olimpijski sezoni tokrat najvišje.

Tekmovalka iz Valburge je bila pred tekmo četrta v seštevku turneje po točkah. Novih na prvem merjenju na 2,3 km ni dobila, ker je bila 12., zadnjo točko je zgrešila za eno mesto, ko je bila 2,4 sekunde za tedaj vodilno Švedinjo Johanno Hagstroem. Ta je s tem tudi dobila seštevek turneje po točkah, Lampičeva je bila šesta.

Neprjajeva je bila na prvem merjenju dve mesti pred Slovenko. Na 6,8 km, ko se je že počasi pričelo vzpenjati, je Lampičeva nazadovala na 23. mesto, 25,7 sekunde je bila za vodilno Ebbo Andersson. Neprjajeva je bila že četrta s 5,6 sekunde zaostanka.

Dva kilometra in pol pred koncem vzpona je bila Neprjajeva, ki je imela pred tekmo skupno na turneji več kot minuto prednosti pred zasledovalkam, še vedno četrta. Bila je le 9,8 sekunde za vodilno Anderssonovo, za slednjo pa 18,8 sekunde 800 metrov pred ciljno črto na tretjem mestu. Tako se je odvijal le boj za preostali dve mesti na zmagovalnem odru turneje, druga je bila na koncu Anderssonova, tretja pa Wengova.

Na 15. mestu je tekmo končala branilka lanske zmage Jessie Diggins iz ZDA, osma v seštevku turneje. Američanka je boj za obrambo naslova izgubila praktično že na novoletni dan v Oberstdorfu. Tedaj jo je ovirala Švedinja Frida Karlsson in je padla ter sprint končala v polfinalu na 21. mestu.

V Italiji pa potem ni bilo tudi ene izmed favoritinj, Karlssonove. Brez možnosti za vrh je bila ob kazni, ki jo je zaradi oviranja Digginsove doletela; bila je diskvalificirana in obenem dobila tri minute pribitka v seštevku turneje.

Svetovni pokal se bo po tekmah v dolini Fiemme nadaljeval konec naslednjega tedna v Franciji, kjer pa Lampičeve v luči priprav na olimpijske igre v Pekingu ne bo. Nastopila bo v domači Planici 22. in 23. januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice