Šport > Zimski športi
4006 ogledov

Lanišek o odločitvi Fisa: "Upam, da se bodo tega tudi držali"

Anže Lanišek Saša Despot
Najboljši slovenski skakalec pretekle sezone Anže Lanišek je zadovoljen z dosedanjim potekom priprav in že nestrpno pričakuje začetek nove tekmovalne zime.

Smučarski skakalec Anže Lanišek je minulo zimo nanizal kar 16 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala, od tega štiri zmage. Uspehi so mu prvič v karieri prinesli tudi mesto med najboljšo trojico ob koncu sezone, s čimer je postal šele četrti Slovenec s tovrstnim dosežkom. Z novimi cilji se že ozira proti zimi.

Minula zima je bila za Laniška pravzaprav v znamenju trojk. Poleg tretjega mesta skupno v svetovnem pokalu je bil tretji tudi na obeh turnejah, novoletni in norveški, tretji skupno je končal v poletih, tretji je bil z ekipo v pokalu narodov. "Kot kaže, mi je bila res usojena številka 3," je dejal 27-letnik, ki je lani prispeval levji delež k ekipnemu naslovu svetovnih prvakov v Planici.

Tudi pred letošnjo zimo se je držal preverjenega recepta. "V bistvu nisem veliko spreminjal, držim se ritma, ki smo ga zastavili že zadnjih nekaj let. Mislim, da to zelo lepo 'funkcionira', kar se tudi vidi pri rezultatih. Lepo imam postavljeno domače okolje in ekipo okoli mene, ki dela doma, tudi na terenu s trenerji lepo delamo in vse gre v pravo smer. Zato se že veselim nove zime," je dejal na predstavitvi reprezentanc v Ljubljani.

Poletne sezone, ki jo je v večji meri izpustil, je konec. Kot pravi, počasi že dobiva prave občutke. "V bistvu zdaj spet dobivam pravi občutek, delam na sproščenosti. Čez poletje je bilo malo več lovljenja, vnovičnega prilagajanja novi opremi. Ampak zdi se mi, da sem ujel ravno pravi trenutek, da sem šel na zadnje tekme velike nagrade lahko na polno in ne zgolj tipat. Da sem še 'stestiral', kar sem načrtoval. Počasi prihajam v svoj ritem in to mi je najbolj všeč, to je tisto, kar me zadovoljuje."

Anže Lanišek | Avtor: Epa Epa

Lanišek upa, da se bodo pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) držali sprememb pravil za novo sezono, da ne bo ves čas dodatnega prilagajanja. "Upam, da je to to in da se bodo tega potem tudi držali. Da ni sprememb iz vikenda v vikend oziroma včasih celo iz tekme v tekmo. Da lahko zdržimo celotno sezono brez turbulenc. Lepo bi sicer bilo, če bi nas o spremembah obvestili že aprila, da bi lahko v miru naročili opremo in jo tudi preizkusili, ne pa da je vse zadnji trenutek."

Kot je dodal najboljši Slovenec zadnjih sezon, že ena sprememba potegne za seboj vrsto drugih. "Ko se nekaj spremeni, to potegne zraven vsaj tri stvari. Kroj je treba prilagajati, smuči, prav tako material. A za zdaj se počutim dobro in veseli me, da prihajam v to svojo sproščenost."

O ciljih za zimo pravi, da jih je težko povedati na glas. Bi se pa vsekakor želel izogniti padcem v formi med sezono. "Moj cilj je vedno na vsako tekmo iti na polno, na vsaki biti najboljši, kaj se bo pa zgodilo, bomo pa videli. Delam na tem, da bom čim boljši. Dejstvo pa je, da se veliko dogaja v glavi. Ko si ti enkrat postavljen, ko v bistvu verjameš v nekaj in točno veš, za kaj delaš, potem je precej lažje oziroma ni takšnih padcev v formi," je poudaril.

Vendar je Lanišek minulo zimo napredoval tudi v tem smislu. "Tudi na tem področju napredujem. Lani sem prvič na novoletni turneji sestavil osem skokov, pa sem bil takoj v 'top 3'. Vse se da. Ni pomembna zgolj fizična priprava, po mojem je najpomembnejša psihološka," je razkril in dodal, da še naprej tako kot zadnjih sedem let sodeluje z bioterapevtko, v veliko oporo mu je tudi žena Nastja, ki je tudi njegov manualni terapevt.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.