Šport > Zimski športi
34 ogledov

Lanišek: Niti ne vem, kaj naj odgovorim

anže lanišek Profimedias
Med slovenskimi potniki v Lahti je tudi smučarski skakalec Anže Lanišek, ki je s četrtim mestom na zadnji postojanki pred začetkom SP izenačil svoj najboljši dosežek v karieri.

Trener smučarskih skakalcev Goran Janus je pred odhodom na svetovno prvenstvo v finskem Lahtiju nekoliko spremenil seznam svojih varovancev. Razlog za to so bile dobre predstave Anžeta Laniška na tekmah v Pjeongčangu, po zaslugi katerih je s seznama potnikov izrinil izkušenejšega Jurija Tepeša.

Lanišek je drugo tekmo na prizorišču naslednjih olimpijskih iger končal na 14. mestu, dan prej pa se je zavihtel tik pod zmagovalni oder in izenačil najboljšo uvrstitev v karieri (4. mesto).

Slovenski orli bodo na srednji skakalnici v Lahtiju nastopili v postavi Peter Prevc, Domen Prevc, Cene Prevc, Jernej Damjan in Lanišek, enega od njih pa bo v nadaljevanju prvenstva zamenjal Tepeš.

Lanišek: Tekmoval bom s sabo, ne z drugimi

Lanišek si je vstopnico za SP zagotovil tik pred zdajci, zato rezultatskih pričakovanj nima. ''Niti ne vem, kaj naj odgovorim na vprašanje, kakšna so pričakovanja. Če bi se v ekipo uvrstil že prej, bi verjetno razmišljal o ciljih, zdaj pa grem brez ciljev in morda je to ključ do uspeha. Mislim, da za vsakega velja, da če je bolj sproščen, bolje skače. Takoj, ko je malo zategnjen, ne gre več tako dobro. Sproščenost je ključ do uspeha. To, da nas je v ekipi pet, upam, da me ne bo oviralo. Vem, da so fantje sposobni dobrih skokov. Pripravljal se bom sam zase, na svojo tekmo. Poizkusil bom tekmovati sam s sabo, ne z drugimi. Pripravo na tekmo vseskozi dograjuješ in izpopolnjuješ. Enkrat se kakšna stvar izkaže za dobro, drugič ne. Vseskozi je potrebno malo improvizirati in se učiti novih stvari,'' je pred odhodom na Finsko povedal 20-letnik.



Tepeš si bo po azijski turneji privoščil nekaj oddiha, med pripravami za tekmo na veliki skakalnici pa mu bo pomagal Janusov pomočnik Jani Grilc. ''Po azijski turneji mi bo odmik prišel zelo prav. Ponavadi imam rad, da se za kakšen teden malo odmaknem od vsega, od reprezentance in naredim kakšen trening sam. Zdaj je to idealna priložnost, ker na svetovnem prvenstvu na srednji skakalnici prav dobrih možnosti za dobro uvrstitev nimam. Glede na to, da bo z mano doma ostal Jani, se je stvar pokazala za zelo dobro rešitev. Bomo pa videli, kako se bo izteklo,'' je povedal Tepeš.

Tepeš: Če nisi med 15, skoraj bolje, da te ni

Ljubljančan se pridružuje mnenju, da na svetovnih prvenstvih štejejo samo odličja. ''Na svetovnem prvenstvu je dejstvo, da štejejo samo prva tri mesta. Če si četrti, je skoraj enako, kot če bi bil doma. Dejansko, če nisi med prvih 15, je skoraj bolje, da nisi tam. Tako jaz gledam na to. Izkušenj že nekaj imam, ne morem reči, da grem nabirati izkušnje, se pa kakšnemu mlajšemu to lahko veliko pozna. Bolje, da priložnost dobi kakšen izmed mlajših skakalcev in mu jaz ne jemljem mesta v ekipi. To je boljše tudi zame,'' je odločitvi selektorja prikimal Tepeš. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.