Šport > Zimski športi
27 ogledov

Peter Prevc zdrsnil s prvega mesta

Peter Prevc EPA
Na srednji olimpijski skakalnici so slovenski orli zablesteli. Po prvi seriji so bili trije v prvi deseterici, Peter Prevc pa na samem vrhu. Na koncu je zmagovalec minule zime zasedel četrto mesto.

Na prvi tekmi na veliki skakalnici v Pjeongčangu je najboljšo slovensko uvrstitev zabeležil Anže Lanišek (101,5 metra), ki je s četrtim mestom prišel do ponovitve dosežka kariere. Žaba, tako Laniška kličejo prijatelji, je bil dober tudi v kvalifikacijah na srednji skakalnici, med kvalifikanti je zasedel šesto mesto. Organizatorji so zaradi vetra sicer tekmo z velike skakalnice premaknili na manjšo napravo.

Tudi ostali Slovenci so se uvrstili na tekmo, Jurij Tepeš je bil 29. v kvalifikacijah, Jernej Damjan 30., Anže Semenič 36. in Cene Prevc 37. Nastopa na tekmi sta imela že zagotovljena Domen in Peter Prevc. Slednji je bil med daljšimi s 104 metri, razred zase pa je znova bil Avstrijec Stefan Kraft s 113,5 metra.  

Lanišek odličen, še boljši Peter Prevc

Lanišek je blestel tudi v prvi seriji. Doskočil je pri 109 metrih in zanesljivo prevzel vodstvo. V finalno serijo se je kasneje prebil tudi Damjan, prekratki za ta dosežek pa so bili Semenič, Cene Prevc in Tepeš.

Daljavo Laniška je kot prvi dosegel Peter Prevc in rojaka premagal za 6,5 točke. Med oba Slovenca se je nato uvrstil s pol metra krajšim skokom Poljak Maciej Kot. Dobro je tokrat nastopil tudi Domen Prevc (105 m), ki si je pred nastopi zadnjih treh uvrstil na sedmo mesto.

Daniel Andre Tande je nato doskočil pri 111,5 metra, a zaradi precej boljših razmer zaostal za zmagovalcem minule zime. Kraft je nato moral skočiti z eno mesto nižjega zaletnega mesta. Skočil je 106 metrov in se uvrstil na tretje mesto, le 100 metrov pa je zmogel Kamil Stoch, ki je tako zasedel šele 18. mesto. Prevc je tako vodil po prvi seriji, Lanišek je bil peti, Domen Prevc pa deveti. Damjan je zasedel 21. mesto.

Vsi Slovenci nazadovali

Slednji se je nekoliko slabše odrezal ob svojem drugem skoku in izgubil nekaj mest. Pred nastopom najmlajšega od bratov Prevc je z izjemnim skokom, s 112 metri je dosegel daljavo dneva, je vodil Nemec Andreas Wellinger, Domen Prevc pa je povsem pokvaril svojo uvrstitev, zmogel je le 92,5 metra in zaostal tudi za Damjanom.

Skakalci se v nekoliko slabših razmerah niso znašli, med njimi je bil tudi Lanišek, ki je z 92 metri padel na 10. mesto pred nastopom zadnje četverice. Kot je kot prvi premagal Wellingerja, za Poljakom pa sta zaostala tudi v prejšnjih dnevih izjemni Kraft in Tande. Na vrhu je bil le še Peter Prevc. Skočil je 102 metra in prišel na četrto mesto, za osem desetink točke je zaostal za Wellingerjem.

Lanišek je bil 14., Damjan 23., Domen Prevc pa 24.

Svetovni pokal, Pjeongčang, srednja skakalnica:

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.