Šport > Zimski športi
30 ogledov

Le dva premagala Štuhčevo

ilka štuhec, mikaela shiffrin, sofia goggia EPA
Ilka Štuhec je po osvojenih denarnih nagradah v sezoni 2016/2017 zaostala le za Mikaelo Shiffrin in Marcelom Hirscherjem.

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka v sezoni svetovnega pokala 2016/17 Ilka Štuhec je zgolj z denarnimi nagradami za vrhunske dosežke na tekmah svetovnega pokala zaslužila 414.314 švicarskih frankov ( 385.683 evrov), kar jo uvršča na tretje mesto v absolutni kategoriji, tako med ženskami kot moškimi.

Pred Štuhčevo sta se uvrstila le zmagovalca zime Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher . Shiffrinova je na vrhu ženske denarne lestvice z nagradami zbrala vsega skupaj 597.692 švicarskih frankov ( 556.274 evrov), medtem ko je Hirscher, največji zaslužkar med alpskimi smučarji, z nagradami zaslužil 528.878 švicarskih frankov ( 492.254 evrov). Gre seveda za ''kosmate'' zneske, brez obračunanega davka, ki je za vsako od držav drugačen.

Štuhčeva je v sezoni nanizala sedem zmag in 13 uvrstitev na stopničke, naslov svetovne prvakinja in dva mala globusa. Več zmag od 26-letne Štajerke je zbrala le Shiffrinova, ki je bila najuspešnejša v sezoni z 11 zmagami ter naslovom slalomske svetovne prvakinje in dvema globusoma, velikim in malim slalomskim.

Hirscher je na vrhu moške razpredelnice zbral šest zmag v svetovnem pokalu, skupno 16 uvrstitev na stopničke, naslova svetovnega prvaka v slalomu in veleslalomu ter tri globuse, velikega in mala za zmago v seštevkih veleslaloma ter slaloma.

Tretja med alpskimi smučarkami po zaslužku je Švicarka Lara Gut (288.946 evrov), kljub temu da je zaradi poškodbe kolena, poškodovala se je februarja na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, izpustila zaključni del tekmovanj. Pri moških pa sta se na drugo in tretje mesto uvrstila Norvežana Henrik Kristoffersen (274.343 evrov) in Kjetil Jansrud (263.848 evrov).

marcel hirscher mikaela shiffrin | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1