Šport > Zimski športi
62334 ogledov

Legendarnemu smučarju počil film, lotil se je Shiffrinove

Mikaela Shiffrin Epa
Eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov ni imel posluha za pomisleke Mikaele Shiffrin.

Ameriška zvezdnica belega cirkusa Mikaela Shiffrin je pred dnevi javno izrazila dvom v smiselnost organizacije tekem v Söldnu, kjer se bo konec oktobra že tradicionalno začela 58. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Pomisleki absolutne rekorderke po zmagah (88) na elitni smučarski ravni se nanašajo predvsem na podnebne spremembe in z njimi povezane vremenske razmere, ki zadnja leta onemogočajo nemoten potek sezone.

Pomanjkanje snega, visoke temperature in druge okoljske spremembe so že dlje časa trn v peti smučarskim veljakom, ki mrzlično iščejo trajnostne rešitve za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti tekmovanj po okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Krovna smučarska zveza je v zadnjem letu začrtala več smernic za reševanje pereče problematike, s katerimi pa po mnenju kritikov še dolgo ne bodo dosegli zastavljenega cilja. Dvom v njihove prijeme je večkrat izrazila tudi aktualna imetnica velikega globusa Mikaela Shiffrin, ki je na odločevalce apelirala z argumentom, da bi morali koledar prilagajati vremenskim razmeram in ne obratno.

"Je zdaj res čas za tekmovanja v alpskem smučanju? Verjetno ne. Ali ima to sploh še kakšen smisel? Do katere mere naj okolje prilagajamo koledarju, ki si ga želimo? Ali naj ne bi raje prilagodili naših terminov okolju?" se je ob nedavni predstavitvi tekmovalne opreme v Avstriji spraševala prva zvezdnica smučarske karavane.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

Podobno je razmišljala tudi njega švicarska kolegica Lara Gut-Behrami. "Če se gledalci v ciljni areni sprehajajo v kratkih majicah in imajo pred televizijskimi sprejemniki oblečene kopalke, je to nelogično. Ljudem se ob tem ne bo stožilo po smučanju," je opozorila.

Marc Girardelli | Avtor: Profimedia Profimedia
Njune pomisleke je vehementno zavrnil eden največjih smučarjev vseh časov Marc Girardelli, večkratni svetovni prvak in dvakratni olimpijski podprvak, ki se je v zgodovino belega cirkusa zapisal kot reprezentant Luksemburga, čeprav je bil rojen v Avstriji. "Smučarski idoli, kot sta Shiffrinova in Gut-Behramijeva, naj že končno nehajo žagati vejo, na kateri sedijo," je bil oster petkratni zmagovalec skupnega seštevka. "Mikaeli Shiffrin lahko osebno zagotovim, da je bil ves sneg v Söldnu narejen z okolju prijazno tehnologijo. Lara pa naj ne pozabi, da teniški OP Avstralije privabi veliko zanimanja v Evropi, čeprav turnir poteka sredi naše zime. Zato ne vidim razloga, zakaj gledalci ob visokih temperaturah ne bi želeli gledati smučanja," je dodal za Blick.

Girardellija je podprl tudi nekdanji slalomski svetovni prvak Frank Wörndl. "Pravkar prihajam iz supermarketa, kjer prodajajo 'stollen' (nemški božični kruh, op. a.) dva meseca pred božičem. Iz tega razloga je tudi za smučarsko industrijo pomembno, da se sezona začne pozno jeseni. Tekme bodo v ljudeh vzbudile apetit po zimi," meni 64-letnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 09:30 19.oktober 2023.

    girardeli je postal zelo senilen. ampak je pa hecno ravno v njegovih časih so izumili smučanje na travi z smučkami na koleščke in gosenice. hm zakaj neki le? pa smučanje v puščavi na pesku. kljub temu da je danes tv ...prikaži večv tako razvita, je v smučarskih skokih vse manj držav ki nastopajo in tudi v alpskih disciplinah ni razmaha med arabci, tako kot v fuzbalu. in lepo je bilo gledat biatlonce, ki so namesto da bi smučali so surfali. mogoče je pa to tisti Marcov čar , ki privablja. še shark se manjka.

  • dare326 09:09 19.oktober 2023.

    FIS predlagam naj organizirajo ski tour na Antarktiki, kjer je ogromno terenov, sneg, led, velike države si lastijo posamezne dele, tako da tudi z zastavami ne bo težav, zmrznjeni gledalci aka pingvini so tam doma, skratka rešitev za 21. stoletje.

  • Pepe007 08:15 19.oktober 2023.

    Marc samo opozarja, da svetovnega pokala v smučanju preprosto ni brez denarja. S krčenjem tekem in časa tekem za nekaj odstotkov, se lahko hitro zgodi, da prihodki upadejo bistveno bolj, potem pa bo šel posel hitro navzdol. Ne gre vpletati ...prikaži več "športa" v posel. Svetovni pokal v alpskem smučanju je v prvi vrsti posel in šele potem šport.