Šport > Zimski športi
12798 ogledov

Legendarni smučar pozval k bojkotu olimpijskih iger

neureuther Epa
Nekdanji nemški alpski smučar apelira tako na mednarodni kot na nemški olimpijski komite.

Upokojeni zvezdnik belega cirkusa Felix Neureuther je pozval k skupnemu stališču politike in športnih organizacij glede morebitnega bojkota zimskih olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto. Igre v Pekingu 2022 bodo potekale od 4. do 20. februarja. Kitajska prestolnica bo tako postala prvo mesto, ki bo gostilo zimske in poletne (2008) igre.

Organizacije, kot je nemški olimpijski komite (DOSB), bi morale "veliko bolj pritisniti na Mednarodni olimpijski komite (Mok) in pokazati, da se ne strinjajo z vrednotami, ki jih takšne igre izražajo", je dejal 37-letni nekdanji športnik v skupnem intervjuju za Süddeutschen Zeitung in Augsburger Allgemeinen.

Če bi DOSB bojkotiral igre v Pekingu "ob podpori zvezne kanclerke (Angele Merkel, op. a.)", ker na primer na Kitajskem ne spoštujejo človekovih pravic, "bi to imelo drugačno razsežnost," je prepričan Neureuther.

Poleti je tudi Evropski parlament zaradi razmer na področju človekovih pravic na Kitajskem pozval k diplomatskemu bojkotu iger v Pekingu. "A razumel bi tudi, če bi bili športniki proti," je dejal Neureuther.

 | Avtor: Epa Epa

Že februarja, eno leto pred začetkom iger v Pekingu, je 180 mednarodnih organizacij za človekove pravice pozvalo vlade, naj se zavežejo k diplomatskemu bojkotu iger na Kitajskem zaradi kršenja človekovih pravic, zlasti zaradi ravnanja z ujgursko muslimansko manjšino.

Organizacije za človekove pravice ocenjujejo, da so na Kitajskem več sto tisoč Ujgurov zaprli v prevzgojne ustanove, ki pa jih uradni Peking opisuje kot "razvojne in izobraževalne".

Skupno stališče politike, DOSB in športnikov do tega vprašanja bi lahko bil eden od izzivov za novega predsednika nemškega olimpijskega komiteja, ki bo izvoljen v začetku decembra, še meni Neureuther. Sam je dejal, da ga položaj ne zanima, ker dobro pozna "trenutne vodstvene strukture združenja".

"Če bi verjel, da lahko res kaj spremenim na bolje, potem bi zagotovo kandidiral," je med drugim še dejal nekdanji smučarski as

Felix Neureuther je v svetovnem pokalu zbral 13 zmag in 47 uvrstitev na stopničke. Največje uspehe je dosegal v slalomu, v karieri pa ni osvojil niti enega kristalnega globusa. Trikrat je sezono sklenil na drugem mestu slalomske razvrstitvie (2013-2015), vselej je bil od njega boljši Marcel Hirscher.

Komentarjev 3
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 17:35 18.september 2021.

    Še en, ki bi vnesel politiko v šport in ga posledično vsaj malo odvzel športnikom.

  • peter937 13:27 18.september 2021.

    Popolnoma se strinjam z njim glede bojkota OI Mislim pa da je dvoličneži Vsi vemo koliko pomenijo športnikom OI Ali bi bil za bojkot tudi če bi bil še aktiven športnik ?!? Prepričan sem da ne ...

  • Princess_Thompson 11:49 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦