Šport > Zimski športi
14 ogledov

Ligety na smuku z 2. mesta do wengenske zmage

Wengen kombinacija slalom Ligety smučanje EPA
Kombinacijski uvod wengenske klasike je dobil Američan Ted Ligety, ki je nadoknadil zaostanek s slaloma in slavil pred Francozom Alexisom Pinturaultom (+0,22 sekunde). Na tretjem mestu navdušil Hrvat Natko Zrnčić-Dim (+1,08). Do točk prvič tudi Klemen Kosi.

Ted Ligety je zmagovalec superkombinacije za svetovni pokal alpskih smučarjev v Wengnu. Američan se je na vrh pognal z drugega mesta v slalomu. Drugo mesto je osvojil Francoz Alexis Pinturault, tretji je bil Hrvat Natko Zrnčić-Dim. Prve točke v tej sezoni je osvojil Klemen Kosi z 22. mestom.

Pinturault je vodil po slalomskem delu prve superkombinacije v sezoni, ko je vso konkurenco ugnal za več kot sekundo. V smukaškem delu pa ni bil kos odličnemu Ligetyju, ki si je odločilno prednost nabral z brezhibno odpeljanim ciljnim S. Nazadnje je zaostal 22 stotink. Zrnčić-Dim, tretji po slalomski vožnji, je po odstopu prvega hrvaškega aduta Ivice Kostelića na prvi progi vseeno poskrbel za hrvaško veselja ter si je z zaostankom sekunde in osem stotink zagotovil končno tretje mesto. Švicar Sandro Viletta (+ 1,38) je bil četrti.

Prvič v karieri med 30

"Nedvomno sem vesel sem te zmage. Upam, da se bo poslej vse skupaj obrnilo na bolje. Končno sem dobil tudi superkombinacijo za svetovni pokal, potem ko sem v tej disciplini zmagal na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu," je bil zadovoljen Ligety.

Kosi je v slalomskem delu vpisal 17. čas, zaostal je tri sekunde in 95 stotink, ter si zagotovil dobro izhodišče za smuk, v katerem je s končnim zaostankom 4,63 potrdil drugo uvrstitev v trideseterico v karieri.

Enaindvajsetletni Mariborčan je premierne točke v svetovnem pokalu osvojil prav v Wengnu, ko je bil na lanski superkombinaciji 14. Drugi Slovenec na startu Martin Čater je svoj debi v Wengnu, na svojem komaj tretjem startu v svetovnem pokalu, končal tik pod robom trideseterice na 33. mestu (+ 5,83).

Priložnost na legendarnem smuku

Čater je s smukom opravil zelo dobro in postavil 23. čas tega dela superkombinacije. Odgovorni trener hitrih disciplin svetovnega pokala Tadej Platovšek se je zato odločil, da bo na specialnem smuku, ob Roku Perku in Andreju Špornu, priložnost namesto Kosiju ponudil 21-letnemu Čaterju.

"Kosijevo 22. mesto je v redu, a glede na to, kar je sposoben, je to povprečen rezultat. Na slalomu je bil soliden, smuk pa ni bil najboljši. Pri Čatru smo glede na njegovo slalomsko znanje pričakovali uvrstitev med trideseterico, toda nekako je plačal davek novinca, saj se je preveč zadržano lotil slaloma in izpustil lepo uvrstitev, saj je bil potem na smuku zelo konkurenčen. Zanj je škoda, ker bi bil ob boljšem slalomu precej višje na lestvici, Kosi pa je uvrstitev pokvaril v srednjem delu smuka," je povedal Platovšek.

Svindal iztisnil kar je lahko

Norveški as Aksel Lund Svindal je bil v slalomu 22. z zaostankom več kot štirih sekund, z odličnim smukom pa si je zagotovil peto mesto. Svindal (697) je vnovič prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijec Marcel Hirscher (675), ki v hitrih disciplinah ne nastopa, na drugem mestu skupno zaostaja 22 točk.

Superkombinacija se je v Wengnu začela s slalomom zaradi slabih vremenskih razmer. V soboto bo na tem prizorišču na sporedu še specialni smuk, v nedeljo pa slalom.

Svetovni pokal, Wengen, kombinacija (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.