Šport > Zimski športi
7 ogledov

Lindell-Vikarby dobila veleslalom, Mazejeva 11.

Jessica Lindell-Vikarby na veleslalomu v Beaver Creeku
1/14
Reuters
Zmaga na drugem veleslalomu sezone se je veselila Jessica Lindell-Vikarby. Tina Maze je bila po prvi vožnji sicer blizu stopničkam, a je s slabšo drugo vožnjo ostala brez željenega uspeha. Ilka Štuhec je z uvrstitvijo v finalno vožnjo osvojila prve veleslalomske točke v karieri.

Navijači slovenske smučarske reprezentance so upali, da bo Tina Maze danes še nadrgadila včerajšnji uspeh Ilke Štuhec, ki je osvojila četrto mesto. Lanska smučarska kraljica je po prvi vožnji sicer že kar precej zaostajala za vodilno Švedinjo Jessico Lindell-Vikarbyjevo, a je držala priključek s tretjim mestom.

Presenetila je ponovno Ilka Štuhec, ki je z visoko štartno številko prišla do finala, kjer je s končnim 23. mestom (+3,60 sekunde) osvojila prve veleslalomske točke v karieri in le potrdila odlično formo. Mazejeva (+1,48) pa je še enkrat pokazala, da zaenkrat v tej sezoni še "ni prava" in je v finalni vožnji izgubila pet mest in sovojila končno 11. Preostali slovenski rpedstavnici sta ostali brez finalne vožnje, Katarina Lavtar je bila 45., Ano Drev pa so zaradi prevelikih čevljev dikvalificirali.

Ubranila vodstvo po prvi vožnji

Prvo mesto iz prve vožnje je brez večjih težav ubranila Lindell-Vikarbyjeva, ki je za seboj pustila Američanko Mikaelo Shiffrin (+0,09) in predstavnico Liechtensteina Tino Weirather (+0,56). Švicarka Lara Gut, ki je dobila prvi dve tekmi v Beaver Creeku, je tokrat odstopila in ostala brez točk.

Lindell-Vikarbyjeva je vodila po prvi vožnji, Shiffrinova je zaostajala 44, druga Švedinja Maria Pietilä-Holmner pa 63 stotink. Četrta je bila olimpijska zmagovalka Nemka Viktoria Rebensburg (+0,91), pred šestouvrščeno Mazejevo pa je bila še Weiratherjeva (+0,93).

Zdržala pritisk na Šteharnikovi progi

Vrtni red na vrhu pred finalom je bil presenetljiv tudi zato, ker je bila na samem čelu 29-letna Lindell-Vikarby, ki pred tem sploh še ni bila na zmagovalnih veleslalomskih stopničkah pokala, kar pa velja tudi za tekmovalki na drugem in tretjem mestu.

Na drugi progi, ki jo je postavil slovenski trener Denis Šteharnik, je najprej Nemka Maria Höfl-Riesch napredovala z 11. na peto mesto. Mazejeva je že do drugega merjena izgubila vso prednost in bila z lani drugouvrščeno v končnem seštevku pokala tedaj izenačena, do cilja pa je izgubila še 36 stotink in po 13. času finala takoj nazadovala za ducat mest. Tako najboljši smučarki minule zime ni uspelo povsem popraviti vtisa iz Söldna, kjer je na uvodnem veleslalomu sezone konec oktobra končala na 18. mestu.

Štuhčeva s številko 67 v finale

Rebensburgova finala v Beaver Creeku ni končala, Pietilä-Holmnerjeva pa je zaostala za Weiratherjevo. Shiffrinova in Lindell-Vikarbyjeva sta zadržali mesti, saj je Švedinji na koncu uspelo zadržati devet stotink prednosti, ki so ji ostale med zadnjim vmesnim časom in ciljem. Tako je 29-letnica slavila svojo drugo zmago v karieri po prvem mestu januarja 2009 v Cortini d'Ampezzo.

Triindvajsetletna Štuhčeva se je le dan po četrtem mestu na superveleslalomu s številko 67 med 72 tekmovalkami s 26. izidom prebila v finale. To ji je uspeli prvič v veleslalomih doslej. Nekdanja dvakratna svetovna mladinska prvakinja je imela v prejšnjih letih veliko težav s poškodbami, ki so ji preprečile, da bi tudi v članski konkurenci nadaljevala z vrhunskimi uvrstitvami.

Shiffrinova že bližje Gutovi

Na superveleslalomski preizkušnji letošnjega SP je Mariborčanka presenetila 6. mestom. V letošnji olimpijski sezoni je še tretjič v treh dnevih prišla med prvo trideseterico in je osemnajstič osvojila točke pokala; pred tem ji je to uspelo le v hitrih disciplinah in kombinaciji. Andrej Možina, vodja ekipe, ji je po zadnjih uspešnih nastopih dodelil zadnje prosto mesto za tekmo, ki si ga je sicer v internih kvalifikacijah priborila Mateja Robnik.

Drevova se vrnila v svetovni pokal potem, ko je poškodovala 17. marca v Lenzerheideju na finalu minule sezone pokala. Tedaj prve vožnje veleslaloma ni končala, ker si je poškodovala kolenske vezi in je morala na operacijo. Potem, ko se ji na današnji prvi progi ob dobri startni številki 22 ni posrečilo prebiti v finale, končala bi pod 50. mestom (+3,43), je bila naknadno diskvalificirana. Drevova je bila v veleslalomih 10. na letošnjem SP in deveta tudi že na olimpijskih igrah v Torinu.

Alpske smučarje bodo s tekmami v svetovnem pokalu nadaljevale konec prihodnjega tedna, ko bodo od petka do nedelje v kanadskem Lake Louisu na programu najprej dva smuka in nato še superveleslalom. Pred temi tekmami v svetovnem pokalu vodi Gutova (330 točk) pred Shiffrinovo (220) in Höfl-Rieschevo (193), Tina Maze pa je sedma (130).

Izidi veleslaloma v Beaver Creeku (Ž):

1. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 2:17,92
 2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,09 
 3. Tina Weirather (Lie) +0,56  
 4. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +0,85  
 5. Maria Höfl-Riesch (Nem) +1,12  
 6. Anemone Marmottan (Fra) +1,17  
 7. Federica Brignone (Ita) +1,26  
 8. Ragnhild Mowinckel (Nor) +1,36  
 9. Tessa Worley (Fra) +1,41  
  . Marie-Pier Prefontaine (Kan) +1,41  
11. Tina Maze (Slo) +1,48  
...
23. Ilka Štuhec (Slo) +3,60  
 
Skupni vrstni red:
 1. Lara Gut (Švi) 300
 2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 220
 3. Maria Höfl-Riesch (Nem) 193
 4. Tina Weirather (Lie) 185
 5. Anna Fenninger (Avt) 175
 6. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 132
 7. Tina Maze (Slo) 130
 8. Kathrin Zettel (Avt) 112
 9. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 97
10. Marie-Michele Gagnon (Kan) 91
  . Dominique Gisin (Švi) 91
...
16. Ilka Štuhec (Slo) 73
76. Katarina Lavtar (Slo) 2
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.