Šport > Zimski športi
49 ogledov

Maejevi so znižali kazen

vanessa mae olimpijske igre veleslalom soči Reuters
Vanessa Mae se je zaradi kazni, ki jo je dobila zaradi prirejenih kvalifikacijah na Krvavcu, pritožila na Športno razsodišče. V enem primeru so pritožbi ugodili.

Športno razsodišče (CAS) je odločalo o dveh pritožbah tajske smučarke Vanesse Mae. V eni, ki se nanaša na štiriletno prepoved nastopanja, je v celoti ugodilo pritožnici. Kot izhaja iz odločitve razsodišča, krovna mednarodna smučarska organizacija za izrek takšne kazni ni predložila utemeljenih dokazov, da se je prav Maejeva sama posluževala manipuliranja z izidi na sicer brez dvoma spornih kvalifikacijskih tekmah na slovenskem Krvavcu, na katerih si je v zelo sumljivih okoliščinah zagotovila olimpijsko normo.

V drugi odločitvi pa je zavrnila Maejevo in potrdila kazen Mednarodne smučarske zveze, da tajska violinistka ni imela pravice nastopiti na olimpijskih igrah v Sočiju, kar pomeni, da je razveljavljen njen dosežek na olimpijskem veleslalomu, v katerem je zasedla zadnje 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze.

Kvalifikacije na Krvavcu so bile prirejene

Razlog za takšno odločitev so sporne in s strani Mednarodne smučarske zveze razveljavljene kvalifikacije, ki so jih za Maejevo ob posredovanju tajskega olimpijskega komiteja pripravili delavci kranjskega smučarskega kluba Triglav na smučišču na Krvavcu. Tajska zvezdnica, ki ima stalno prebivališče v Švici, je v Sočiju tekmovala z očetovim priimkom Vanakorn.

Škandal je imel tudi slovensko razsežnost. Fis je poleg Maejeve suspendiral tudi štiri slovenske smučarske delavce, ki so za violinistko pripravili sporne kvalifikacije. Cas je pritrdil Fisu, da so bile štiri kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem lani na Krvavcu prirejene. Te tekme, ena od njih je bila naslovljena kot tajsko državno mladinsko prvenstvo, ki so jih izvedli na njeno prošnjo s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za svetovno uveljavljeno violinistko zadnja priložnost, da si je zagotovila nastop v Sočiju.

Kazni so dobili tudi Slovenci

Kazni za tekme na Krvavcu je že pred Fisom izrekla tudi Smučarski zvezi Slovenije. Izvršni odbor SZS je četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi tekem na Krvavcu, izrekel štirilelo prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Med drugim je šlo za vodjo tekmovanja Boruta Hrobata in glavnega sodnika Vlada Makuca, nekdanjega strokovnega vodjo alpskih reprezentanc pri Smučarski zvezi Slovenije.

Fis je Hrobata kaznoval z dvema letoma prepovedi sodelovanja pri kateremkoli Fisovem dogodku, z enoletno prepovedjo pa ostale slovenske grešnike časomerilca Matjaža Goltesa, Makuca in starterja Uroša Šinkovca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.