Šport > Zimski športi
114 ogledov

Marguč na Rogli najbolje v sezoni, manjkala samo pika na i

Rok Marguč Profimedia
Slovenski deskarji so bili na domači tekmi svetovnega pokala na Rogli prepočasni za stopničke. Rok Marguč je s sedmim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v sezoni.

Slovenski deskarji na snegu so solidno nastopili na domači tekmi svetovnega pokala, paralelnem veleslalomu na Rogli, a želene pike na i niso postavili, na zmagovalnem odru niso stali. Najboljši je bil Rok Marguč, ki je v osmini finala dobil slovenski dvoboj proti Timu Mastnaku, nato pa izgubil proti Avstrijcu Benjaminu Karlu in zasedel sedmo mesto.

Mastnak je bil deseti. Brez izločilnih bojev sta ostala Žan Košir in Gloria Kotnik, Tržičan je že v prvi kvalifikacijski vožnji storil napako in ostal brez uvrstitve, Celjanka pa je zasedla 18. mesto.

Mastnak, šesti v kvalifikacijah, in Marguč, ki je v izločilne boje vstopil z 11. mesta, oba Celjana, se na tekmah doslej nista velikokrat pomerila. Mastnak se spomni le obračuna pred leti v Turčiji, ko je zmagal in takrat tudi prvič stopil na stopničke. Tokrat pa je moral čestitati starejšemu tekmecu in v preteklosti neke vrste mentorju, ki je bil tokrat bolj zbran. Dvoboj je bil v zgornjem delu izenačen, sredi proge pa je mlajši tekmec storil napako in ostal brez možnosti.

Tako kot je bil Marguč v četrtfinalu brez realnih možnosti proti Karlu. Že v zgornjem delu je storil napako, zaostal, poskušal ga je sicer loviti, a je v spodnjem delu napako ponovil ter moral čestitati najboljšemu deskarju zadnjega desetletja, ki se je na koncu tudi veselil prvega mesta.

Marguč: "Upam, da to pomeni rezultatski obrat navzgor"

"Benjamin je bil boljši, tudi brez mojih napak bi me najbrž premagal, pa čeprav mu ta proga ne bi smela ustrezati. A je pokazal, zakaj je vodilni v svetovnem pokalu. Sam sem se letos prvič uvrstil v izločilne boje, ker je to na domačem prizorišču, sem še toliko bolj zadovoljen. Glede na vse, kar mi je dogajalo v sezoni, je to najlepše darilo. In upam, da bo tako kot v lanski sezoni tekma na Rogli pomenila rezultatski obrat navzgor in da bom kdaj še stal tudi na stopničkah," je bil realen, a zadovoljen Marguč, ki je tudi priznal, da je imel v dvoboju z Mastnakom še dodaten motiv.

"To, da sem ga premagal, je pomenilo, da sem bil najboljši Slovenec, da bom požel največ pozornosti. Sicer mi to dosti ne pomeni, a nekaj mi vendarle," je priznal nekdanji svetovni prvak, ki je tudi zatrdil, da se letos na tekmah še ni tako dobro počutil:. "Že ko sem vstal, je bilo moje počutje odlično, nisem čutil nobenih bolečin v hrbtu, ki me običajno mučijo. Ustrezala mi je tudi proga, ki ni bila dirkaška, zato sem se zahvalil švicarskemu postavljavcu. Tudi podlaga je bila odlična, organizatorji so se spet izkazali."

Mastnak: "Ne bom lagal, da nisem razočaran"

Mastnak je Marguču športno priznal poraz, zaradi njega pa se ni posebno obremenjeval. "Sam nikoli ne gledam, proti komu deskam, prav vseeno mi je. Lahko pa rečem, da če me je moral nekdo premagati, je najbolje, da je to storil reprezentančni kolega, kateremu seveda privoščim. Ne bom pa lagal, da nisem razočaran. Slabe volje sem zaradi svojega deskanja, ki ni bilo dobro. Na tej trdi površini nisem imel pravega oprijema, drselo mi je bolj, kot bi moralo, posledica so bile napake," je dejal olimpijski podprvak, ki pa vseeno čuti, da je v dobri formi.

"To bom poskušal dokazati že na naslednji tekmi v Avstriji. Menim, da zdaj prihajajo tekme, na katerih mi bo podlaga bolj ustrezala in bodo rezultati boljši," je svoje razmišljanje za prihodnost predstavil Mastnak.

Karl, vodilni v svetovnem pokalu, ki je bil usoden za Marguča, je pozneje tekmo tudi dobil, v finalu je za dve stotinki sekunde ugnal Italijana Aarona Marcha. Tretje mesto je zasedel še en Italijan Mirko Felicetti.

Pri dekletih je bila najboljša Japonka Tsubaki Miki pred Nizozemko Michelle Dekker, najhitrejšo v kvalifikacijah, in lansko zmagovalko, Avstrijko Sabine Schöffmann.

Naslednja tekma svetovnega pokala, prav tako paralelni veleslalom, bo že v soboto v avstrijskem Simonhöheju.

* Izidi:
- moški:
 1. Benjamin Karl (Avt)
 2. Aaron March (Ita)
 3. Mirko Felicetti (Ita)
 4. Edwin Coratti (Ita)
 5. Sanho Lee (J. Kor)
 6. Daniele Bagozza (Ita)
 7. Rok Marguč (Slo)
 8. Arvid Auner (Ita)
 9. Andreas Prommegger (Avt)
10. Tim Mastnak (Slo)

- vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Benjamin Karl (Avt)           483  točk
 2. Edwin Coratti (Ita)           389
 3. Maurizio Bormolini (Ita)      368
 4. Andreas Prommegger (Avt)      344
 5. Daniele Bagozza (Ita)         336
 6. Sangho Lee (J. Kor)           333
...
10. Žan Košir (Slo)               223
13. Tim Mastnak (Slo)             176
25. Rok Marguč (Slo)               88

- ženske:
 1. Tsubaki Miki (Jap)
 2. Michelle Dekker (Niz)
 3. Sabine Schöffmann (Avt)
 4. Ramona Hofmeister (Nem)
 5. Claudia Riegler (Avt)
 6. Daniela Ulbing (Avt)
 7. Elisa Cafgfont (Ita)
 8. Haerim Jeong (J. Kor)
...
18. Gloria Kotnik (Slo)

- vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Ramona Hofmeister (Nem)      604
 2. Tsubaki Miki (Jap)           436
 3. Lucia Dalmasso (Ita)         433
 4. Sabine Schöffmann (Avt)      422
 5. Julie Zogg (Švi)             315
...
13. Gloria Kotnik (Slo)          184

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.