Šport > Zimski športi
20 ogledov

Majdičeva rešuje težave, Massi in Pini že na ogledu

Soči 2014 Pini Massi smučanje alpsko smučanje pregled trening
1/7
Stanko Gruden/STA
Andrea Massi dva dni pred odprtjem olimpijskih iger ni izgubljal časa z ogledom okolice in s trenerjem Maurom Pinijem krenil na ogled proge. Vodja slovenske odprave Petra Majdič rešuje prve težave.

Petra Majdič, prva ženska, ki je postala vodja slovenske olimpijske reprezentance, je dva dni pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Sočiju v gorski olimpijski vasi dejala, da so slovenski tekmovalci dobro razpoloženi in željni bojev za čim boljše dosežke, zato se lažje soočajo s težavami, ki jih imajo zaradi težav z nastanitvijo in prevozi.

"Biatlonci so bili prvi med našimi, ki prišli v Soči, in so na olimpijskih progah že trenirali. Večina ostalih je prispela včeraj. Mnoge tako še čakajo težave, s katerimi smo se mi že srečali," je na srečanju z novinarji v olimpijski vasi povedala Majdičeva, bronasta z zadnjih OI v Vancouvru.

Obeta se še več težav

"Kar precej časa preživim na sestankih. Danes smo imeli vodje ekip triurni sestanek, kjer so napovedali, da naj bi imeli v naslednjih dnevih še več težav z vožnjami iz olimpijske vasi na tekmovališča in nazaj. Izmed vseh je najslabša vas, kar se tiče namestitev, gorska vas (Derevnaja), v kateri smo vsi slovenski tekmovalci razen hokejistov, ki so v obmorski vasi (Usadba), ter tekačev in biatloncev. Slednji so v vasi Sloboda, ki ima boljše pogoje, bolj prijazne za športnike, kot jih ima gorska. Tudi hrana je tam boljša. Gorska vas se vsak dan sicer izboljšuje, ampak dvomim, da bo dosegla standarde, ki so veljali med OI v Vancouvru," je ocenila Majdičeva.

Čeprav so se igre praktično že začele, pa je povsod moč srečevati gradbene stroje in delavce, ki ne le urejajo okolico, ampak hitijo, da bi uredili najnujnejše za bivanje.

Vonjave med tuširanjem, je pa vsaj sončno

"Vse skupaj se je v Sočiju in okolici zelo hitro gradilo. Mislim, da je bilo njihovo glavno vodilo, da so zgradili in povsem uredili tekmovališča, ostalo je prišlo na vrsto pozneje. Dokler niso urezali cest in postavili gondol, pa v gorskem delu niso nič mogli graditi, zato je tu še več težav. Tako v spalnice olimpijske vasi dobivamo vodo in vonjave, ko se kdo tušira. Imeli smo težave z ogrevanjem. Obalna vas doslej še ni naseljena s tekmovalci, je pa tam ob morju precej topleje, kot tu v gorskem delu," je pojasnila Majdičeva. Vreme je trenutno lepo in sončno tudi na Rdeči poljani in okolici gorskih tekmovališč.

"Vreme je za našo dobrodošlico sončno. Tako bo še nekaj dni, 8. in 9. februarja pa se obeta sprememba vremena in poslabšanje. V takih pogojih se ni dalo niti streljati na biatlonskem stadionu. Potovanje slovenske reprezentance iz domovine je bilo sicer zelo dobro, čarterski polet je veliko odtehtal. Današnji transportni sistem na prizorišču olimpijskih iger pa se je organizatorjem dobesedno sesul in ne deluje po predvidenem urniku. Gondole, s katerimi se hitreje od cestnega prevoza pride do prizorišč, pa izklapljajo, da ne delajo neprestano 24 ur na dan. Namesto Rusov težave večinoma urejajo tujci v posameznih odborih. Traja dan ali dva, preden so težave rešene, ampak se vse uredi. Športniki so se očitno že pripravili, da bodo težave, in tudi zaenkrat večjih težav v naši reprezentanci ni bilo," je končala Majdičeva.

risi slovenska hokejska reprezentanca Tivoli dan hokeja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Hokejisti v polni postavi šele 10. februarja

Slovenska hokejska reprezentanca je v Sočiju opravila prva treninga. Selektor Matjaž Kopitar bo na treningih še nekaj časa pogrešal tri napadalce, na prizorišču zaenkrat ni treh igralcev; Žiga Jeglič in Robert Sabolič sta doma ostala zaradi bolezni, Anže Kopitar pa bo zaradi klubskih obveznosti v Soči dopotoval 10. februarja.

Napadalca Ingolstadta – na zadnji prvenstveni nemškega kluba je bilo v nedeljo, 2. februarja prisotnih le 12 igralcev (tekmo so hoteli preložiti, a jim tega niso dopustili), sta zaradi tveganosti, da bi okužila sopotnike v letalu, ostala doma, ekipi pa se bosta pridružila v soboto, 8. februarja, Kopitar pa bo v Soči dopotoval še dva dneva pozneje.

Z reprezentanco ni potoval tudi Jan Muršak, ki pa se je soigralcem pridružil, ko so ti prispeli na olimpijsko letališče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.