Šport > Zimski športi
1 ogledov

Majdičeva stopila na žogo

Po zmagoslavnem Davosu ima Petra za bližnjo prihodnost nekoliko nižja pričakovan Žurnal24 main
Karavana smučarskih tekačev se prihajajoči konec tedna seli v Düsseldorf. Petra Majdič tokrat ne goji tako visokih pričakovanj, nedeljsko ekipno tekmo pa namerava izpustiti.
 

Preberite še ...

Pred Petro le še en cilj

Naslednja postaja svetovnega pokala smučarjev tekačev je nemški Düsseldorf . Tako kot minuli teden v Davosu bo v moški in ženski konkurenci na sporedu sprint v prosti tehniki. Po izjemnem uspehu Petre Majdič v Švici, ko je prvič v karieri zmagala na tekmi v prosti tehniki, so napovedi najboljše slovenske tekmovalke tokrat skromnejše, saj pravi, da ji proga ne leži.

 
 

Že s polfinalom bi bila zadovoljna, saj mi proga ni pisana na kožo.

Petra Majdič

 
Tudi polfinale je uspeh
Majdičeva je tako v Davosu izpolnila enega od dveh velikih tekmovalnih ciljev: zmagati v prosti tehniki, medtem ko je specialistki za sprinterske preizkušnje še vedno ostala neizpolnjena želja, da na najvišjo stopničko stopi tudi na tekmi na razdalji. Izjemni uspeh na zadnjih tekmah je sprožil tudi nov val evforije v domovini, zato slovenska tekmovalka pred sobotno tekmo nekako umirja pričakovanja. "Od tekme v Düsseldorfu niti ne pričakujem veliko. Že s polfinalom bi bila zadovoljna, saj mi proga ni pisana na kožo. Je zelo hitra, takšni pogoji pa mi ne ustrezajo," je še večer pred odhodom iz Slovenije dejala Majdičeva, ki se je na naslednje prizorišče svetovnega pokala odpravila z letalom v petek zjutraj.

Petra Majdič kljub novinarskemu obleganju ne čuti pritiska. © Dejan Mijovič

 
 

Bolje ekipno kot posamezno

V zadnjih petih sezonah je Petra na tekmah svetovnega pokala v Düsseldorfu štirikrat osvojila točke, najboljšo uvrstitev pa je dosegla leta 2006, ko je bila 10. Bolje ji je šlo v ekipnem sprintu, kjer je bila dvakrat tik pod stopničkami. Lani s Fabjanovo, 2003 pa z Malijevo.

Prednost mladim
Sicer pa Düsseldorf do zdaj ni bil najbolj srečen kraj Petre Majdič. Niti enkrat se ji ni uspelo uvrstiti v finale, lani pa je imela za povrh še izjemno smolo, ko se ji je takoj na startu zlomila palica in je na koncu ostala celo brez točk. Toda v zadnjih sezonah je bila ta tekma prva v koledarju svetovnega pokala, zato pritiska ni bilo, tudi zaradi dejstva, da se je tekmovalo v prosti tehniki. "Tudi letos ne čutim kakšnega posebnega pritiska, čeprav me novinarji ves čas oblegajo. Stojim na trdnih tleh," je še dejala Majdičeva, ki tokrat ne bo nastopila na nedeljski ekipni sprinterski tekmi: "Treba je dati tudi prednost mladim, pa še letalske zveze za nazaj so zelo slabe. Že v ponedeljek moram biti nazaj, saj me čaka prireditev za športnika leta."

Samozavest se dviga
Še lani tekmovanj v prosti tehniki ne bi čakali s tako nestrpnostjo, po izjemni zmagi lanske športnice leta v Sloveniji, kar je njena skupno že deveta zmaga, s čimer se je v nordijskih športih izenačila z dosežkom nekdanjega skakalaca Primoža Ulage , pa je povsem drugače. Optimističen duh je preplavil tudi preostali, mlajši del ekipe. "Na naslednjih tekmah bom pokazala, da se ne gre igrati z mano. Zdaj se bom  tekem lotevala bolj sproščeno," je denimo dejala Vesna Fabjan , medtem ko je Katja Višnar dodala, da se počuti dovolj močno še za višje uvrstitve. V Davosu je Fabjanova osvojila visoko deseto mesto, medtem ko je bila Višnarjeva 24.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.